Index Vakbarát Hírportál

Rapport Richárd és Lékó Péter is ott lesz a budapesti olimpián a magyar csapatban

2024. május 27., hétfő 18:46 | aznap frissítve

Rapport Richárd és Lékó Péter is ott lesz a magyar férfi sakkválogatottban a szeptember 10-én kezdődő budapesti sakkolimpián – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

Ezt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón, ahol a két kiváló magyar versenyző is megjelent. Az államtitkár hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy olyan feltételeket biztosítsanak a sportági szövetségeknek, hogy a lehető legjobb körülmények között készülhessenek fel a nagy nemzetközi megmérettetésekre, és már egy éve az volt a célja, hogy ha már Magyarország rendezi a sakkolimpiát, akkor a lehető legerősebb válogatott vegyen részt az eseményen.

Lékó Péter szerint szinte csodálatos módon jött össze kettejük visszatérése. Hozzátette: tavaly május 28-án volt az első beszélgetése erről Polyánszky Zoltánnal, a Magyar Sakkszövetség elnökével, majd decemberben Schmidt Ádám is becsatlakozott a tárgyalásokba, és ez vízválasztónak bizonyult. Elismerte, hogy sokáig nemet mondott, mert az volt a feltétele, hogy csak akkor vállalja a szereplést, ha Rapport Richárd is ott lesz a csapatban.

„Nagyon megható számomra ez a pillanat, ha egy ország ennyire bízik bennem, és azt akarja, hogy térjek vissza. Az óriási elismerés. Örülök, hogy itt lehetek” – fogalmazott Lékó, aki elárulta, hogy 2019 novemberében Ulcinjban, egy csapat-Európa Kupán volt az eddigi utolsó versenypartija, akkor éppen Rapport Richárddal együtt. Hozzátette: azóta sem távolodott el a sakktól, egy-egy csapatbajnokságba beszállt, edzői feladatai is voltak, és minden erejével azon lesz, hogy ki tudja hozni magából azt a tudást, ami benne van.

Az elmúlt időszakban román színekben versenyző, ám az állampolgárságot végül fel nem vevő Rapport Richárd szerint régóta várt pillanat jött el. Hálás, hogy itt lehet és nagyon izgatott. Az MTI kérdésre elmondta, nagy kő esett le a szívéről azzal, hogy el tud engedni egy keserédes érzést, és úgy gondolja, hogy ettől a játéka is javulni fog. Kijelentette: az olimpiához csak úgy lehet hozzáállni, hogy a győzelem a cél.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke Rapporték visszatérését mérföldkőnek nevezte a magyar sakk történetében, és „egy olyan eseménynek, amelynél jobb nem is történhetett volna velünk”. Emlékeztetett rá, hogy Rapport és Lékó legutóbb 2014-ben szerepeltek együtt magyar válogatottban, azóta külön-külön még egyszer voltak újra csapattagok. Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, Magyarország májusban a 11. helyen volt a válogatottak között az Élő-pontszámok alapján, most ennél két-három hellyel biztosan előrébb kerül. Schmidt Ádám merészebben fogalmazott, ő azt reméli, hogy a magyar férfiválogatott érmet nyer a budapesti sakkolimpián.

(Borítókép: Rapport Richárd az azeri Tejmur Radzsabovval játszik a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornájának 14., záró fordulójában 2022. július 4-én. A 26 éves Rapport a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez az 500 ezer euró összdíjazású tornán, amelyen mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. MTI/EPA/EFE/Fernando Villar)

Rovatok