Index Vakbarát Hírportál

A NOB-nak az volna a legkönnyebb, ha Budapest nem is indulna

2017. február 1., szerda 11:34

Párizs és Los Angeles már nem egyszer üzent a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy csak a 2024-es olimpia megrendezése érdekli őket, a 2028-as nem. Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti megerősítette ezt, de ahogy a NOB-elnök Thomas Bach, ő is azon van, hogy szeptemberben adják oda a 2028-as olimpiát is valakinek.

A NOB-nak az Agenda 2020-szal az volt a célja, hogy még több város lehessen potenciális olimpiarendező, de ahogy látjuk, olyan sokan azért így sem tolonganak a játékokért. Erre a néhány pályázóra a NOB hosszabb távon építene, ezért is mondhatta azt Bach egy informális találkozón, hogy túl sok vesztes marad. Ha ez ellen tenni akarnak, a pályázati rendszeren is változtatni kell.

Garcetti is azt mondta, hogy a jelenleg túl nagyok a kandidálás költségei, tízmilliárd dollárokat költenek el városok azzal, hogy újra és újra nekifutnak a rendezésnek, ezért azt javasolja a NOB-nak, hogy találjon ki új rendszert.

Az Insidethegames szerint a NOB-ban arról vitáznak, hogy odaadják-e az egyik olimpiát Párizsnak, a másikat pedig Los Angelesnek. Igaz, hogy mindkét város többször hangoztatta, hogy neki csak 2024 kell, de így legalább biztosan nyernének. Az egyetlen vesztes így pont az a Budapest lenne, amelyikkel legkönnyebben bebizonyíthatnák, hogy volt értelme az Agenda 2020-nak.

A NOB helyzetét az könnyíthetné meg, ha Budapest esetleg kiszállna a versenyből. Ez csak akkor következhet be, ha egy érvényes népszavazás nemet mondana az olimpiára. A népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtés már így is hatással van a pályázatra, mert a szervezők úgy döntöttek, hogy amíg az tart, nem indítják el nemzetközi reklámkampányukat.

Rovatok