Index Vakbarát Hírportál

Elindult franciaországi útjára az olimpiai láng

2024. május 9., csütörtök 14:04

Elindult franciaországi körútjára az olimpiai láng, amely szerdán érkezett meg vitorláshajón Görögországból Marseille-be – adta hírül az MTI.

A fáklyás váltót francia földön az 1993-as labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő egyetlen gólját szerző Basile Boli, az Olympique Marseille legendás játékosa indította el csütörtökön.

Előző nap este futott be a Vieux Port-ba (Régi kikötő) számos kisebb hajó kíséretében, több mint 200 ezer érdeklődő tekintette előtt a háromárbócos Belém, amely Franciaországba szállította az Olümpiában április 16-án meggyújtott lángot. A hajóról Florent Manaudou olimpiai bajnok úszó vitte a partra.

A párizsi játékok francia szervezői április 26-án vették át a lángot az athéni Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén rendezett ceremónia keretében. Tengeri útját követően mostantól két és fél hónapon keresztül több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett, július 26-i megnyitóünnepségének színhelyén.

A fáklyás váltó csütörtökön a Notre-Dame de la Garde bazilika elől indult el.

Megdobogtatja a szívet, fantasztikus érzés. Ez az olimpiai láng, a sportnak és az együttélésnek és mindannak a szimbóluma, amiben reménykedünk

– mondta Boli.

Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője előzőleg figyelmeztette a váltó résztvevőit, hogy gyorsan tovább kell majd adniuk a lángot, ezért használják ki, éljék meg a rendelkezésükre álló időt.

„A sportban fontos a rajt. Jól kezdtünk, most már megy a váltó” – jelentette ki Estanguet, aki szerint minden nap érzelmekkel teli, ünnepi pillanatokat fog nyújtani a staféta, melyben tízezren vesznek részt.

(Borítókép: Naseer Turkmani / Anadolu via Getty Images)

Rovatok