Index Vakbarát Hírportál

Az acélember visszavonult

2014.08.11. 18:30

Az Arizona Cardinals strong safety-je, Yeremiah Bell 11 szezon után bejelentette visszavonulását. Ez eddig elég szokványos hírérték. Csakhogy a 2009-ben a Pro Bowlig is eljutó védő papíron nemhogy az NFL, de még az NCAA szintjére sem volt érdemes, ugyanis súlyos dongalábbal született.

Orvosai úgy jósolták, futni sem fog, ehhez képest az Eastern Kentucky próbajátékán, két számmal nagyobb cipőben és 4.5 másodperc alatt teljesítette a 40 yardot. Már ennyi is eléggé Hollywood, pedig nem ez az egyetlen akadály, amit le kellett küzdenie. Bell a tryout-ig is igen kalandosan jutott el, mivel az érettségi után nem kapott ösztöndíjat, és önerőből kellett kitermelnie azt. A helyi acélgyárban vállalt munkát, eleinte éjszakai műszakban, később sikerült nappalira váltania. Vasárnaponként a helyi edzőlegenda (későbbi college-edzője) Roy Kidd showműsorát gyűjtötte VHS-en, miközben azzal traktálta kollégáit, hogy egy szép napon profi lesz. Még a saját anyja se vette komolyan.

A negyvenkilós acéltömbök pakolása jó erőben tartotta abban a két évben, ami alatt kitermelte a szükséges, egy évnyi egyetemi ösztöndíjat. Ezután a 25 emberből egyedül sikerült megragadnia az EKU nem-ösztöndíjas keretében, hogy aztán végzős, már természetesen ösztöndíjas évében nélkülözhetetlen csapattaggá váljon. Az Eastern Illinois elleni egyik meccsen két interception-t szerzett, a szenvedő quarterback Tony Romo volt. 2001-ben All-American, és az Ohio Valley Conference-ben az év védőjátékosának választották. Ezután jöhetett volna a draft, csakhogy újabb fordulat következett.

Végzős éve előtt kosárlabdázás közben térdkalácsát törte, az ín is szakadt. Saját bevallása szerint feladta volna, ha nincs az anyja, és mellette az EKU erőnléti edzője, Johnda Wireman, aki mind fizikailag, mind mentálisan átsegítette a csodával határos rehabon.

De még így is nagy kockázatot vállalt a Miami Dolphins, hogy a 2003-as draft hatodik körében elvitte Bellt, sokan kritizálták a döntésüket. Ami végül bejött, a játékos kilenc évet töltött Miamiben, aztán egyet-jegyet a Jets-nél és a Cardinalsnál. Visszavonulása után gyerekekkel szeretne foglalkozni, középiskolai szinten vállalna edzőséget. 

Aki nem tudja megvárni, hogy ebből a sztoriból is Walt Disney-film legyen, annak addig is itt van egy hasonló igaz történet, (Marky) Mark Wahlberggel a főszerepben.

 

 

 



Rovatok