Index Vakbarát Hírportál

Ha Harvin óvodás marad, repül az NFL-ből

2014.10.20. 21:27

A múlt héten még meglepő volt Percy Harvin jetsessé válása, mára inkább csak simán érthető. Harvinről már college évei alatt tudni lehetett, hogy problémás, és pályafutásának Minnesota-i szakaszát sem kell ecsetelni (bár konkrét részletek nem nagyon láttak napvilágot), mostanra viszont több forrásból is egyértelművé vált, a bajnok Seattle-nek miért vált túl nagy teherré.

Pedig elég sokat adtak érte annak idején (egy-egy első, harmadik és hetedik körös draft jogot), nem is beszélve arról a 19 millió dollárról, amit kipengettek neki 8 aktív mérkőzésre. Cserébe Harvin nem sokat produkált, bármennyire is páratlan tehetség (szélső elkapó-futó hibridként totális mismatch az egész ligának), az eredmények egyértelműen hiányoztak, a balhék viszont nem. 

A dolog még a tavalyi Super Bowllal kezdődött, pontosabban az az előtt történtekkel. Akit érdekelnek a részletek, az lényegileg tekintse meg a győztes csapatfotón Golden Tate szeme alatt a monoklit. Aztán volt még egy verekedés a szintén wide receiver Doug Baldwinnal, ez már az idei előszezonban, állítólag az utóbbi állán egy vágás is keletkezett. Baldwin egyébként eddig egyedüli érintett játékosként ismerte el a történteket, más tagad (például Thomas és Sherman), hallgat vagy épp mellébeszél, mint Pete Caroll. Russel Wilson pedig pszichológusként lépett fel az ügyben, ő állította, segített volna Harvinnak, de a csapat másként gondolta. Wilson saját bevallása szerint korábban hasonló (dühkitöréses) problémákkal küzdött, emellett nem győzi bizonygatni, hogy kettőjük között minden rendben volt. 

Ennek ellentmond az a tény, ami Harvin vesztét is jelentette, ha nem is közvetlenül. Ugyanis az NFL-ben a verekedések (vagy éppen a nő- és gyermekverések) nem ritkák, főleg nem saját csapaton belül, és főleg nem a preseason alatt. Ezek az ügyek bármennyire is visszatetszést keltenek a normális nézőkben és a közvélemény számára, mondhatni hétköznapiak. És a liga, ha csak egy módja van rá, eltussolja, eltűri azokat. Ebben a konkrét esetben is, ha igazak a pletykák, Goodelléknek már rég be kellett volna avatkozniuk

De nem tették, és az ügy nem is ezen áll, vagy bukik. Mivel a helyzet akkor válik tarthatatlanná, amikor az illető játékos már a csapatstratégiát sérti, és ez a lényeg Harvinnál is. Történt ugyanis, hogy Percy gondolt egyet meccs közben, lecserélte magát a pályáról, aztán pedig nem volt hajlandó visszamenni, még Caroll kérésére sem. Ezt megtette a 49ers ellen az előszezonban, majd egy hete ismét, a Dallas elleni vereségnél. Ezután fogyott el a türelem. A Seattle-i vezetőség érthetően úgy gondolta, épp eleget fizettek az óvodáért. 

Ami a Jets-et és Rex Ryanéket illeti, nekik sok vesztenivalójuk nincs (most se lesz playoff), Harvin pénze kifizetve, ha nem válik be (ami igen valószínű), akkor Percy ismét repül, de akkor már az NFL-ből, végleg. Részükről maximum néhány játékos arca bánja az ügyletet.    



Rovatok