Index Vakbarát Hírportál

Az Alabama ezt már nem szokta elrontani

2014.12.05. 13:16

PAC-12 Döntő
#7 Arizona Wildcats (10-2) – #2 Oregon Ducks (11-1)
12.06., 02.00, Levi's Stadium

Elég komoly téttel bír majd a Pac-12 döntő, és egyáltalán nem a főcsoport elsőségére értjük ezt. Hanem arra, hogy mivel az Arizona (10-2) felkapaszkodott a Playoff Ranking 7. helyére, ezért ha megveri a második Oregont (11-1), szinte biztos, hogy bekerül a legjobb négybe, bár lehet, hogy az Ohio State vagy a Baylor (ha mindkettő nyer) elhappolja előlük azt.

A meccs semleges pályán lesz, ami a Zona számára alapból kedvező előjel, ahogy az is, hogy sorban kétszer (tavaly ősszel és idén is már egyszer) verték a Ducksot, vagyis eléggé érzik, mit kell tenni az ország egyik leggyorsabbjának tartott offense-e ellen. Régen persze ez így is volt, sőt, a mostani 75,5 play/meccs sem kevés, de ez már csak a középmezőnybe elég (45. hely) a mai világban, amiben a Baylor 92,5 (!!!atyaúristen!) játékot tol le átlagban.

De hogy mi is ez a titok? Annyit tartják a labdát, amennyit csak tudják. Ez számban kifejezve legalább 33 perc ezen a két megnyert meccsen, mert így nincs annyi ideje a Ducksnak lefárasztania az ő védőiket, illetve Mariota sem tud annyi időn keresztül csodát tenni.

Ezzel ők is lettek az Oregon új kriptinitja (a Stanford után), igaz, amikor Eugene-ban nyertek idén, hiányzott a hazaiaktól a bal tackle Jake Fisher, akin a szokottnál is sokkal több múlik. De ne őt figyeljük, inkább Mariotát és a futó Royce Freemant. A Wildcatsnél a linebacker Scooby Wright, illetve a futójáték lehet döntő - tavaly Kadeem Carey (206 yard) és az irányító BJ Denker (102 yard) intézte el őket a földön, idén pedig Teris Jones-Grigsby (115) és Nick Wilson (92) csapott oda nekik, de Anu Solomon is jól passzolt.

SEC-döntő
#1 Alabama Crimson Tide (11-1) – #16 Missouri Tigers (10-2)
12.06., 22.00, Georgia Dome

Az SEC-döntő elé nagyjából felesleges bármit is mondani. Az Alabama kikapott már idén egyszer, többször úgysem fog, pláne nem valószínű, hogy ez a Missouri ellen jönne. A Crimson Tide már azelőtt első volt a Playoff Rankingben, hogy megverte volna az Auburnt 55-44-re, vitathatatlan a helyük, de nyilván be kell húzniuk a kötelezőt, hogy ez így is maradjon, és igazából mi sem szeretnénk, ha kikapnának, mert ami katyvasz utána jönne, hogy akkor hova is tegyék a Mizzou-t, az senkinek nem lenne jó.

Amióta SEC-s a Tigers, csak egyszer találkoztak, sima 42-10-es Bama-győzelmet hozott az a meccs. A statisztika ennél is durvább mészárlást mutat, mert az Alabama 533-129-re nyerte a yardversenyt.

És ez idén csak még nagyobb különbségű lehet, mert Amari Cooper egy szörnyeteg, és kész, és Yeldon is csak jobb lett azóta. Pláne, hogy a Bamát leginkább óriási, fizikális elkapókkal lehet a legkönnyebben megverni, olyanok, mint Dorial Green-Beckham vagy L'Damian Washington, akik tavaly még a Mizzou-t erősítették, idén viszont már nincsenek velük, úgyhogy viszlát esélyek. Nick Saban csapata 55 pontot vitt az Auburnnek, ennek a Tigersnek meg még gyengébb a védelme...

ACC-döntő
#4 Florida State Seminoles (12-0) – #11 Georgia Tech Yellow Jackets (10-2)
12.07., 02:00, Bank of America Stadium

A Florida State-Georgia Tech viszont trükkös lehet az ACC-döntőben, több okból is. Az FSU hiába veretlen, egyáltalán nem győző, de persze ez nem sokat változtat a tényen, hogy valahogy mégis sikerült mindenkit megverniük eddig idén is.

Papíron a Georgia Tech nem lehet nagy falat, bár azért a 10-2-es mérlegük mutatja, hogy nem szabad félvállról venni őket. A Seminoles 28 meccse nem kapott ki, ám mivel a sort pont a Yellow Jackets ellen kezdték meg, fantasztikus keret lenne, ha most pont ők szakítanák az meg.

Az idei döntő egyébként pont a 2012-es visszavágója, ott indult a Noles nagy menetelése, egy 21-15-tel. A GA Technek nincsenek akkora sztárja, mint az FSU-nak, nincsenek Jameis Winstonjaik és Rashad Greenjeik, de amiatt, hogy flexbone offense-t játszanak, nem könnyű felkészülni rájuk egy (rövid) hét alatt.

Jimbo Fisher szerint pont a Yellow Jackets-re készültek azzal, hogy betették a szezon elejére a Citadelt, de azért az FCS-es csapat elleni 37-12-s győzelmet nem tennénk ki a kirakatba (igaz, három negyed után 34-0-ra vezettek), mert például a fantasztikus erőben levő Chattanooga is 34-14-re verte a Bulldogsot...

Az persze megint más kérdés, hogy megsérült a Georgia Tech "legjobb" elkapója, DeAndre Smelter, akinek 715 yardja van/volt a szezonban, míg az utána következő négy legjobbnak együtt is csak 667 van. De mivel nem annyira a passzra építenek, ez nem lesz akkora veszteség, mintha Cooper esne ki az Alabamából. Olyannyira nem, hogy a futójátékot például az irányító Justin Thomas vezeti 861 yarddal, de két futó is 500 yard fölött van.

Big Ten-döntő
#13 Wisconsin Badgers (10-2) – #5 Ohio State Buckeyes (11-1)
12.07., 02.17, Lucas Oil Stadium

Nincs könnyű helyzetben az Ohio State, aminek már nemcsak a Top4-es helyezése a tét, hanem a Big Ten-bajnoki címe is, miután a harmadik számú QB-jukkat kell kiállniuk a Wisconsin ellen.

Vélhetően nem Cardale Joneson múlik majd egyébként a meccs, egy hét alatt annyira le fogják Tom Hermanék butítani a playbookot, hogy az erősségeire építsenek, a nagyobb baj a Buckeyes védelménél lesz. Merthogy ha az igen gyenge fallal bíró Michigannek is 121 futott yardot engedtek, akkor mi lesz az ellen a Wisconsin ellen, ami idén csak egyszer nem futott legalább 233 yardot (Melvin Gordon meg csak egyszer volt 122 alatt...).

Alap esetben az Ohio State-nek egy nagy győzelem kellene ahhoz, hogy előrébb léphessen, de lehet, hogy Jonesszal már egy sima győzelem is elég lehet nekik, bár ki tudja, mire hogy reagál a Committee. A Badgers sorban háromszor kikapott a Buckeyestól, de a Big Ten-döntőkben 2-ből 2 a mérlegük.

A kicsik

Mid-American Conference-döntő
Northern Illinois Huskies (10-2) - Bowling Green Falcons (7-5)
12.06., 01.00

A Mid-American Conference (MAC) döntőjébe tavalyhoz hasonlóan idén is a Northern Illinois (10-2( és a Bowling Green (7-5) jutott be, így az NIU-nak lehetősége lesz megbosszulnia a tavalyi vereséget, ami a hibátlan szezonjukba került. Ráadásul elég csúnyán kikaptak, mert 47-27-re verte el őket a a Falcons.

Túlzottan nem lesz miért nézni, Jordan Lynch már nincs a Huskiesnál, Matt Johnson pedig megsérült a Bowling Greennél, úgyhogy a tavalyi szupersztárok idén már nem lesznek. A NIU idán 10-2-vel érkezik a döntőbe, de utoljára október elején kaptak ki, míg ellenfelük két meccses vesztes szériában vannak.

Conference USA-döntő
Louisiana Tech Bulldogs (8-4) – Marshall Thundering Herd (11-1)
12.06., 23.00

A Marshall (11-1) egyetlen elrontott kétpontos kísérletre volt attól, hogy hibátlanul zárja az alapszakaszt a Conference USA-ben, ami ki tudja, meddig emelte volna őket a Playoff Committee szemében (megsúgjuk, nem túl magasra még így sem), de hát végül 67-66-ra elbuktak a Western Kentucky ellen.

Most viszont jöhet a Louisiana Tech (8-4), ami a tavalyi förtelmes szezon után idén újra összeszedte magát. Pedig 2012-ben verték a Rice-ot, a Virginiát, két pontra voltak attól, hogy elkapják magát Johnny Footballt (59-57), 2011-ben pedig csak hosszabbításban kaptak ki az idei (majdnem) meglepetéscsapat Mississippi State-től.

A két csapat csak 1942-ben találkozott eddig, nem lesz tehát egy vendettától fűtött meccs, de Rakeem Cato, a Thundering Herd irányítója miatt (is) muszáj lesz nézni. Tavaly elbénázták a döntőt a Rice ellen, idén már talán összeszedik magukat.

Mountain West-döntő
Fresno State Bulldogs (6-6) – #22 Boise State Broncos (10-2)
12.07., 04.00

Visszavágó lesz a Fresno State-Boise State meccs is, mert az idény során a kék műfüvön már találkoztak egyszer. Akkor a Boise nyert 37-27-re, és most is őket tartják esélyesebbnek a Mountain West-döntőben. Tavaly, az akkor sokkal jobb Fresno State volt a jobb a döntőben, de akkor is csak 41-40-re tudtak nyerni minden idők egyik legjobb meccsén.

A Broncos futójára, Jay Ajayira (eskü ez a neve, nem mi találtuk ki) nagyon oda kell majd figyelni, tényleg az ország egyik legjobb játékosáról beszélhetünk esetében.

De mi van a Big12-vel?

Hát az van, hogy ott nincs döntő. Ennek ellenére azt eláruljuk, hogy a TCU-nak van statisztikailag a legnagyobb esélye a playoffra, szám szerint 96,3 százalék, ugyanis a nem rangsorolt Iowa State ellen játszanak majd (még az Alabamának is csak 94,1 százalékot adnak a legjobb négyre). Velük nem lehet gondjuk, míg a hatodik Baylornak azért a kilencedik Kansas State jön, ami nem kis meccs lesz. A Big12 annyit viszont már elmondott, hogy ha mindkettő nyer, ők közös bajnokot hirdetnek, nem segítenek a rangsorolásban a Committee-nek, ami úgyis szarik arra, hogy a Baylor 61-58-ra verte a TCU-t, merthogy az erősebb ellenfelek ellen hozta az (eddig) 10-1-es mérlegét. (Az pedig megint más kérdés, hogy a Baylor és az Ohio State is veri a rangsorolt ellenfelét szombaton, hogy változik a helyzet. merthogy az OSU mindkettőnél több Top100-as csapat ellen nyert).

Persze ebben a vicc az, hogy a Big12 mottója a "One True Champion", de hát így múlik el a világ dicsősége.



Rovatok