Index Vakbarát Hírportál

Rex Ryan kapott egy falka őrültet

2015.07.04. 17:27

Lement már a szabadügynök-piac, a draftnak is rég vége, lassan jönnek a rendes edzőtáborok az OTA-k után, így nem árt megnézni, hol erősödtek pokoli szintre bizonyos egységek, vagy hol maradt meg mindenki, hogy a plusz egy év tapasztalat és az összhang miatt letarolják 2015-ben az NFL-t.

Kezdjük a sort gyorsan minden offense alapjával, a támadófallal. Nagy kérdés náluk nem lehet, a 2014-es év legkeményebb fala Dallasban volt, La'el Collins érkezésével pedig csak még durvábbak lettek a Cowboysnál. Az első körbe várt, de végül undraftedként megszerzett Collins érkezése két dolgot jelenthet: vagy betuszakolják valahogy a falba, és akkor papíron négy első körös emberük lesz a kezdőben (Collinst is ide számolva), vagy egész évben születésnapja lesz Darren McFaddennek, és Collins a tavalyi ötös mellé hatodik blokkolónak áll majd be, hogy háromsávos pályát gyaluljanak minden futásnál.

Ha valaki felérhet melléjük esetleg, az a Baltimore Ravens lehet.

A fal két szélén sem mindegy, hogy ki áll, egy jó tight enddel vidám, kettővel pedig már nagyon boldog lehet a egy irányító. A két top ezen a poszton ott volt a tavalyi AFC-döntőben, hiszen az Indianapolis Coltsnál Dwayne Allen és Coby Fleener, a New England Patriotsnál pedig Rob Gronkowski, Scott Chandler és Michael Hoomanawanui terrorizálhat idén. Nehéz a kettő között dönteni, főleg úgy, hogy a Patriotsnál a drafolt A.J. Darby, illetve a védelemből félig áttolt Jake Bequette is komoly edzésmunkát végez a TE-eknél, tehát legalább öt embert versenyeztetnek a szezonig Bill Belichickék.

A Seattle Seahawks Jimmy Graham érkezése miatt (Luke Willson mellé), a Philadelphia Eagles pedig Brent Celek és Zach Ertz kettőse miatt említhető.

Remek elkapók nélkül sem könnyű az élet. Tavaly a 24 éves Randall Cobb elég szép coming out szezont csinált, bár már a 2012-es idénye sem volt rossz, Jordy Nelsonnal pedig kiváló kettőst alkotnak: az előző négy szezonban kettejüknek 527 elkapása és 68 touchdownja van. Melléjük ért már be Devante Adams, és ha bármennyit javul Jared Abbrederis, vagy előrelép a depth charton az idén draftolt Ty Montgomery, őrülten nehéz lehet őket megállítani.

A Pittsburgh Steelersnél Antonio Brown, Markus Wheaton, Martavis Bryant, az újonc Sammie Coates, illetve az egykori első körös pick Darrius Heyward-Bey okozhat még komoly káoszt az ellenfeleknél.

Hiába ment el LeSean McCoy Philadelphiából, Chip Kelly őrült terve maradt, és csak összehozta a legjobb RB-sort az Eaglesnél. Megszerezte a tavalyi futókirályt, DeMarco Murray-t, talált egy remek kiegészítőembert Ryan Mathews személyében, Darren Sproles pedig 3rd down backként lehet majd főszereplő. Persze nem is lehetne működőképes egység Kelly csapatában egy Oregon-játékos nélkül, ezt a címet Kenjon Barner viszi a futóknál.

A Phillyből távozó LeSean McCoy sem rossz helyre ment, Buffalóban Fred Jackson, Anthony Dixon és Bryce Brown is elég ütőképes, és még nem tudjuk, hogy az ötödik körben vitt Karlos Williams mi pluszt adhat majd, de az Eaglest egyelőre nehéz verni.

Ha már Buffalo, akkor nem szabad szó nélkül elmenni Rex Ryan legújabb kedvencei, a védőfal játékosai mellett. Bár az NFL Network idei top 100-as listája már a top 10-nél tart, négy Bills-falember viszont biztosan bekerült a listára: Kyle Williams a 72., Jerry Hughes a 63., Marcell Dareus az 53., Mario Williams pedig a 42. ezen a listán. Ilyen még sosem volt a műsor öt szezonja alatt, de hogy jobbat mondjunk: a négyes az elmúlt két szezonban a csapat 111 sackjéből 81-ért volt felelős, és mindezt úgy, hogy Jim Schwartz még nem is blitzelt annyit, mint amennyi Ryan irányítása alatt várható lesz. Dareus ugyan eltiltás miatt kihagyja a szezonnyitót, de emiatt aligha aggódnak náluk.

Ryan régi csapatánál, a New York Jetsnél is szép védőfal állt össze Leonard Williams draftolása után (Mo Wilkerson, Damon Harrison és a négy meccsre eltiltott Sheldon Richardson mellé csatlakozott a 3-4-be), de ha igazi vetélytársat keresünk a Bills mellé, akkor St. Louisba kell menni. Chris Long, Aaron Donald, Michael Brockers, Robert Quinn és Nick Fairley legalább annyira irreális sor, mint a buffalói egység. Sőt, azt is meg mernénk kockáztati, hogy az egész NFL-ben a Rams és a Bills védőfala a Cowboys OL-je után a két legerősebb poszt.

No Ray Lewis, no problem, ez a mottó a Ravensnél, ahol hiába vonult már vissza három éve a legendás linebacker, annyira nem állt meg az élet, hogy folyamatosan elit szinten tartják ezt a sort. Merthogy a Terrell Suggs, C.J. Mosley, Daryl Smith, Courtney Upshaw és Elvis Dumervil alkotta baltimore-i LB-egység a pályán is olyan kegyetlen, mint ahogy csak a neveket látva elképzeljük őket. Suggs és Dumervil szerezte a tavalyi sackek majdnem kétharmadát, Mosley és Smith bőven 100 tackle fölött járt, és akkor a korábbi második körös Arthur Brown még bele sem jött a játékba. Za'Darius Smith pedig csak most érkezett a Kentuckyról.

A Ravens linebackereit lehetetlen ütni, de ha további erős sorokat keresünk, Carolinában és New Englandben találjuk őket. Luke Kuechly és Thomas Davis mellé draftolták az első körben Shaq Thompsont, ami csak tovább erősíti őket, pedig már tavaly is olyasmi páros voltak, mint a Navorro Bowman, Patrick Willis kettős a csúcson. A Patriotsnál nemrég vágták ki az agyatlan Brandon Spikest, illetve Jerod Mayo két legutóbbi, igen komoly sérülése sem jó pont, de a Jamie Collins, Mayo, Dont'a Hightower, Rob Ninkovich vonal nem hangzik rosszul.

A secondary kapcsán csak két csapat említhető, két játékos miatt: a New York Jets Derrelle Revis, a Seattle Seahawks pedig Richard Sherman miatt (sorry Arizona és Patrick Peterson/Tyrann Mathieu). A Revis, Antonio Cromartie cornerpáros még versenyképes is lenne (még Buster Skrine-nal a nickelben is), talán veri is a Seattle-t, de ha a safetykkel együtt nézzük az egységet, Calvin Pryor és Marcus Gilchrist miatt komoly hátrányban van a Jets. Jelenleg ugyanis nincs jobb corner+safetysor, mint a Seahawksé. Richard Sherman, Cary Williams és Will Blackmon a három kezdő corner, safety poszton pedig a megszokott Kam Chancellor, Earl Thomas kettős kezd, a Legion of Boomot pedig nem lehet semmivel ütni.

Szerintünk ezek lettek a legvadabb egységek idén nyáron. Szerintetek?

Posted by 120 yard on Saturday, July 4, 2015


Rovatok