Index Vakbarát Hírportál

Durvább kezdést rendelni sem tudott volna az NFL

2015.09.14. 09:32
Bő nyolchónapos szünet után tértek vissza az NFL-játékosok tétmeccsen a pályára, és ez meg is látszott, a péntek hajnali nyitómeccs utáni vasárnapi dömping ugyanis ritkán látott mennyiségű eseményt hozott magával.

Houstonban egy teljes meccs sem kellett ahhoz, hogy irányítót cseréljenek, Clevelandben sérülés miatt jött el Johnny „Football” Manziel ideje, a csapatok fele alapembert vesztett sérülés miatt, a Browns az év elkapását, a Dolphins az év interceptionjét, a Bills pedig az év meglepetését hozta össze. A Seahawks ezúttal futott 1 yardról, de mégis vesztett, Peyton Manning beragadt a rajtnál, a két újonc sztárirányítóból csak egynek indult jól az NFL-karrier, J.J. Watt pedig akkora szörny, hogy már sisak sem kell neki, és az átszabott extra pontok is hoztak némi izgalmat. Ne menjünk sorban.

A Cleveland Brownsnál gyorsan irányítót kellett cserélni (Houstonban a teljesítménye miatt váltották le Brian Hoyert Ryant Mallettre), Josh McCown ötletét ugyanis, hogy futni kezdett, hatalmas ütéssel büntette a New York Jets védelme. A helyére beállt Johnny Manziel az első támadás végén touchdownt is szerzett (Travis Benjamint találta meg 54 yardról), majd Brian Hartline-t hozzásegítette az év elkapásához. Hartline ugyanis térden csúszva, fél kézzel, a háta mögé nyúlva kapta el Manziel passzát, igaz, a győzelemhez így sem kerültek sokkal közelebb: a Cleveland összesen négy labdát vesztett, ez pedig soknak bizonyult a 31-10-re nyerő Jets ellen.

Brian Hartline bejelentkezett az év elkapására

A Miami Dolphins védője, Brice McCain is remekelt, ő Kirk Cousins passzát húzta le a kétyardos vonalon második szándékra, touchdowntól mentve meg csapatát. Ezen a meccsen jött össze egyébként a szezon első olyan hivatalos jelenete is, ami a Benny Hill-zenével adja a lehető legtökéletesebb élvezetet.

Brice McCain hihetetlen interceptionje

Az esti sávban egymás ellen mutatkozott be az idei draft első két választottja, a Tampa Bay Buccanners és a Tennesse Titans két irányítója, Jameis Winston és Marcus Mariota. A startjukat pedig már a legelső támadásuk tökéletesen jellemezte: Mariota egy 52 yardos TD-passzal kezdte a mérkőzést, míg Jameis Winston az első passzából interceptiont dobott, amit Coty Sensebaugh touchdownra vitt vissza. A Buccanners-irányító csak a meccs végére kapta el a ritmust, de mire két TD-t passzolt a tight end Austin Seferian-Jenkinsnek, már mindegy volt, a Titans a szinte hibátlan, négy touchgdownig jutó Marcus Mariota játékával 42-14-re nyert. A két újonc irányító játékával később részletesebben is foglalkozunk majd.

Titans-Buccaneers összefoglaló

Az edző Rex Ryan is debütált, ő a Buffalo Bills kispadján, méghozzá remekül, hiszen a Bills pokollá tette Andrew Luck és az Indianapolis Colts életét. A januárban még főcsoportdöntős csapat végig nagyon szenvedett a Bills védelme ellen, Luck összesen 49-szer passzolt, de csak 26-szor pontosan, emellett pedig két-két touchdownja és interceptionje volt, miközben a Buffalo jóval kevesebb játékot indítva szép lassan elhúzott tőlük, és nyert 27-14-re.

A Super Bowlba várt Denver Broncos kicsit álmosan kezdett, úgy nyertek a Baltimore Ravens ellen, hogy a meccsen egyik támadósor sem vitt touchdownt, csak két visszahordott interception, illetve mezőnygólok jelentették a pontokat. Peyton Manning sem remekelt, 40 passzából csak 24 volt jó, és így is csak 175 yardig jutott.

A Super Bowlban vesztes Seattle is kisebb fennakadással kezdte az idényt, ők a St. Louis Rams ellen vesztettek 34-31-re hosszabbításban. A hajrá nagyon izgalmasra sikerült, előbb a Seahawks állt fel 24-13-as hátrányból 31-24-re, majd a Rams mentette hosszabbításra a meccset. Ott pedig, ahogy februárban a Super Bowlban is, egy egyyardos futás menthette volna meg őket. Pete Carroll ezúttal nem passzt, hanem futást hívott, de a Rams védelme megfogta Marshawn Lynchet, így a Rams nyert a hosszabbításban rúgott mezőnygóllal.

Lynch hiába futott, a Seahawks vesztett

Az NFL legnagyobb szörnye, J.J. Watt ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: a Kansas City Chiefs ellen sisak nélkül is nekirontott a támadóknak, és még sacket is szerzett Alex Smithen.

J.J. Watt sisak nélkül is vadállat

Bejött a hosszabb extra

Négy kihagyott extra ponttal és egy rekorddal debütált az új szabály, miszerint 2 yardról már 15-ről kell rúgi az extrákat az NFL-ben. A 2014-es szezonban 99,3 százalékkal mentek be ezek a rúgások, egy forduló után a négy rontással viszont 68 kísérletből 94 százalékra esett vissza ez a mutató, ami azt mutatja, hogy valóban múlhatnak ezen mérkőzések.

A Cleveland Brownsnak egyébként két büntetéssel megspékelve máris sikerült összehoznia minden idők leghosszabb extráját: Travis Coonsnak 48 yardról kellett egy pontért rúgnia, ilyen messziről pedig korábban senki nem próbálkozott touchdown után.

Ahogy a sérüléseken is, sok múlhat

Hullottak a sztárok vasárnap szinte minden pályán. A Washington Redskins legjobb elkapóját, DeSean Jacksont vesztette el combhúzódással, a Baltimore Ravens egyik legjobb védője, Terrell Suggs Achillesz-ín-szakadással a teljes szezonra kidőlt, a Cowboys-elkapó Dez Bryant a lábfejében tört el egy csontot, ami miatt 4-6 hetet kell kihagynia. A Panthers védelmének kulcsjátékosát, a linebacker Luke Kuechlyt agyrázkódás miatt nem engedték vissza a pályára, míg a Jets újonc védője, Lorenzo Maulding akkora ütést kapott egy tömörülésben, hogy a teljes gerincét rögzíteni kellett, amikor hordágyon vitték el. Később a kórházban szerencsére magánál volt és a végtagjait is érezte, így nem történt komoly baja. Összesen 22 komolyabb sérülés történt vasárnap, a teljes listát az NFL.com szedte össze.

Az NFL 1. fordulójának vasárnapi eredményei

Indianapolis Colts–Buffalo Bills 14-27

Green Bay Packers–Chicago Bears 31-23

Kansas City Chiefs–Houston Texans 27-20

Carolina Panthers–Jacksonville Jaguars 20-9

Cleveland Browns–New York Jets 10-31

Seattle Seahawks–St. Louis Rams 31-34 h.u.

Miami Dolphins-Washington Redskins 17-10

New Orleans Saints–Arizona Cardinals 19-31

Detroit Lions–San Diego Chargers 28-33

Baltimore Ravens–Denver Broncos 13-19

Cincinnati Bengals–Oakland Raideres 33-13

Tennessee Titans–Tampa Bay Buccaneers 42-14

New York Giants–Dallas Cowboys 26-27

Hétfőn még a Philadelphia Eagles–Atlanta Falcons és a Minnesota Vikings–San Francisco 49ers meccseket rendezik

Ti emlékeztek olyan vasárnapra, amikor ennyi dolog volt egyszerre? Mert mi nem nagyon.

Posted by 120 yard on Monday, September 14, 2015


Rovatok