Index Vakbarát Hírportál

Itt az idő, hogy az NFL fele pánikoljon

2015.10.08. 15:42

Lement egy hónap, vagyis a szezon negyede az NFL-ben, és hat csapat még veretlen, miközben már csak egy franchise áll győzelem nélkül. A dolog viszont nem annyira fekete-fehér, hogy egy szinten kezeljük az azonos vereséggel vagy épp győzelemmel álló csapatokat. Megnézzük, ki bízhat sokkal jobb folytatásban, ki köszönheti a szerencsének, hogy az élmezőnyben van, és kinek milyen gondok okoznak, vagy okozhatnak gondot.

A négy forduló eredménye alapján négy csoportba szedtük a csapatokat, ezeken belül névsorrendben, nem pedig erősorrendben haladtunk végig rajtuk.

Az élmezőny

Arizona Cardinals, 3–1 – A 2013-as szezon utolsó fordulója óta először kapott ki Carson Palmer a hétvégén, bár a képet árnyalja, hogy tavaly 10 meccsen sérült volt. A Cardinalsé a második legjobb pontátlag eddig idén 37-tel, de a Rams elleni vereség megmutatta, hogy egy komolyabb védelemmel szemben akadozik a passzjátékuk, már pedig az eddigi sok pont a kellő időt kapó Palmeren múlt főleg.

Atlanta Falcons, 4–0 – Első ránézésre az szembetűnő, milyen kiegyensúlyozott lett a Falcons támadójátéka (Matt Ryané a második legtöbb passzolt, Julio Jonesé a második legtöbb elkapott yard, Devonta Freeman hét futott TD-je pedig a legjobb a ligában), a vezetőedző Dan Quinn igazi érdeme viszont az, hogy a tavalyi egyik legrosszabb védelemből több, mint elfogadható egységet csinált. A defense még mindig nem elit, de ebből akkor lehet gondjuk, ha a támadók egyszer nem jutnak bőven 20 pont fölé.

Carolina Panthers, 4–0 – Kicsit csalóka a Panthers veretlen mérlege, mert a nagyon nehéz meccsek majd csak ezután jönnek nekik. Egyelőre viszont jól tartják magukat úgy is, hogy a legjobb védőjük, Luke Kuechly agyrázkódás miatt nem játszhat. Cserébe a corner Josh Norman négy meccsen 4 interceptiont és 2 TD-t szerzett eddig, a gond viszont nem is náluk, hanem a támadóknál lehet, mert csak az irányító Cam Newton rángatja őket előre, és nem is látszik, honnan jönne még egy szupersztár.

Cincinnati Bengals, 4–0 – Az irányító Andy Dalton passzonként több, mint 10 yardot hoz a csapatnak, ilyet pedig utoljára 2000-ben hozott össze QB (Kurt Warner). A Bengalsnek nem is az alapszakaszban szoktak a gondjai lenni, inkább azzal, hogy 1990 óta nem nyertek meccset a rájátszásban. A hétvégén a Seattle ellen eldől, mennyire kell komolyan venni a 4-0-t tőlük.

Denver Broncos, 4–0 – Sok kritika érte már a négy meccs alatt is Peyton Manninget, és tény, hogy idén legalább kétszer a Broncos védelme rángatta ki őket a meccs végén a bajból, de pont erre építhetnek. Övék a legerősebb pass rush a ligában (négy meccsen 18 sackjük van 11 különböző jáétokstól), ha pedig végre összerakják a Gary Kubiak rendszerében annyira fontos futójátékot is, még kevesebb múlik majd Manningnen, akiben azért több van, mint amekkora vészt emlegetnek a gyengülő karja miatt.

Green Bay Packers, 4–0 – Két csapat játszik kivételesen elit szinten eddig idén, ebből az egyik a Packers, ahol némiképp meglepő módon eddig az a védelem játszik jobban, amiben több fontos játékost is cserélni kellett a nyáron. Aaron Rodgers viszont továbbra is sebészi, 11 TD és 0 eladott labda a mérlege. Nehéz gyenge pontot találni akár a támadóknál, akár a védőknél, ez pedig elég rémisztő a liga többi 31 csapatára nézve.

New England Patriots, 3–0 – Ahogy a 2007-es SpyGate–botrány után, az idei labdás ügy után is borzasztóan feltüzelve kezdett a New England és Tom Brady, aki úgy termel hihetetlen számokat, hogy az egyetlen komolyan vehető magas elkapója (a tight endeket nem számoljuk), Brandon LaFell még nem is játszott. A védelem nem tökéletes, de Bill Belichick folyamatosan építi a csapatot, a pihenőhetükön például egy kezdő falember szerzett egy 3-4. számú TE-ért, de egy olyan linebackert is a csapatba vitt egy 6. körös draft pickért, akit két éve két választással az orra előtt vittek el a második körben. Az elmúlt 15 évben 11-4 a mérlegük a pihenőhét után, ami rossz hír a Dallas Cowboysnak.

Harcban a playoffért

Buffalo Bills, 2–2 – Elég hullámzóan kezdték a szezont, ami két komoly gondra vezethető vissza. Az egyik, hogy négy meccsen 58 büntetést fújtak ellenük összesen 428 yardért, ami sokkal több, mint a második legtöbbet szabálytalankodó csapat számai, ezért edzésen már büntetést is kap az, akit szabálytalannak láttak. A másik, hogy mindkét vereségük ugyanolyan forgatókönyv alapján jött: az ellenfél gyors passzokkal hatástalanította az elit védőfalat, a védelem pedig hosszú passzokra kényszerítette Tyrod Taylort.

Komoly erősítés

Számos játékos négymeccses eltiltása ért véget, ami azt jelenti, hogy jó pár csapat kapja vissza olyan emberét, akiktől még erősebbek lesznek. Íme a lista:

Dallas Cowboys: Greg Hardy (DE), Rolando McClain (LB)

New York Jets: Sheldon Richardson (DT)

Pittsburgh Steelers: Martavis Bryant (WR)

Denver Broncos: Derek Wolfe (LB)

San Diego Chargers: Antonio Gates (TE)

Indianapolis Colts, 2–2 – Andrew Luck rettenetesen kezdte a szezont, aztán meg is sérült, amit csak tetéz, hogy egyik csapatrészben sem tudják összerakni a falat. A nyáron megszerzett elkapóról, Andre Johnsonról kiderült, hogy már túl öreg és lassú, hogy elitnek nevezzük, de amíg Luck vezeti a csapatot (ha felépül), ugyanúgy képes lehet főcsoportdöntőbe vinni a Coltsot, mert akkora zseni.

Minnesota Vikings, 2–2 – Övék a liga egyik legfiatalabb csapata, tehát innen csak fejlődni fognak, ami kell is, mert idegenben még nem nyertek idén. A támadókhoz visszatért Adrian Peterson nagy lökést adott, de azon is dolgozniuk kellene, hogy jobban az irányító Teddy Bridgewater erősségeire építsék a passzjátékot.

New York Jets, 3–1 – 2010 óta először kezdtek 3-1-gyel, ami részben annak köszönhető, hogy remekül jöttek ki abból a katyvaszból, amit az irányító Geno Smith állkapocstörése jelentett, Ryan Fitzpatrickkel pedig egyelőre elégedettek is, úgyhogy nem is cserélik vissza a kezdőbe előbbit. Az elkapó Brandon Marshall nyári megszerzése már most látszik, hogy a holtszezon egyik legjobb döntése volt, és mivel a pihenőhetük után visszatér eltiltásból a védőfalember Sheldon Richardson, a védelmük a már amúgy is nagyon jóból elit lehet.

New York Giants, 2–2 – Csupa jó dolog történt a nyáron a Giantsnél, aminek meg is van a hatása, bár még össze kell érni a csapatnak. Steve Spagnuolo vezetésével a védelem a 2011-es rájátszás óta a legjobb formáját mutatja (+6-os a labdaszerzési mutatójuk), az offense-ben pedig Eli Manning újra otthonosan érzi magát a gyors passzokra építő játékban, de nem szabad megfeledkezni a futójátékukról sem.

Oakland Raiders, 2–2 – Sokáig az NFL vicce volt a Raiders, de az elmúlt három évben elindultak fölfelé, főleg az offense. Derek Carr és az újonc elkapó Amari Cooper nagyon egymásra találtak, de talán csak jövőre kell majd őket igazán komolyan venni. A védelem még elég lyukas, az ellenfelek 46 százalékban mennek át rajtuk harmadik kísérletre, a TE-ek ellen pedig sehogy sem tudnak védekezni.

Pittsburgh Steelers, 2–2 – Sok múlhat azon, mikor tér vissza sérüléséből az irányító Ben Roethlisberger, de addig is szinten tudják tartani magukat. A védelemben kell bízniuk addig, hogy ne menjen el a szezon, mert Michael Vickkel nem ugyanaz a csapat.

St. Louis Rams, 2–2 – Pusztán a 2–2-es mérleg alapján nem kellene mindenképp sok jóra számítaniuk, de a védelem, legalábbis a fal elit, megverték a szezon elején már a Seattle-t, az először bevetett újonc futó, Todd Gurley pedig 164 yardot hozott össze az első meccsén, ezek pedig mind pozitív irányba mutatnak. Csak egy adalék Gurley-hez: a 164 yardja több, mint amit az előző három héten a Rams összes futója együtt összehozott (111 yard).

San Diego Chargers, 2–2 – Náluk is inkább a jövő, ami miatt bizakodhatnak, mert az irányító Philip Rivers úgy passzol 70 százalék fölött, és vezeti a ligát 1248 yardjával, hogy a kedvenc célpontja, Antonio Gates eltiltás miatt még nem is játszott a szezonban. Rivers előtt viszont nagyon gyenge a fal, ami idővel visszaüthet.

Seattle Seahawks, 2–2 – Senki nem gondolta komolyan, amikor 0–2-vel álltak, hogy ennyire gyengék lennének. A védelem Kam Chancellor visszatérésével sokat erősödött, a támadófal viszont aggodalomra adhat okot, ahogy az is, hogy rajtuk kívül csak két csapat nem futott még TD-t a szezonban, és szintén rajtuk kívül kettőnek nincs még interceptionje. Ja, és a Lions ellen mázlival megnyert meccs sem a biztos alap tükre.

Kis javulással bármi lehet

Baltimore Ravens, 1–3 – Valószínűleg a szezonjukat mentették meg múlt csütörtökön a Steelers ellen, mostantól pedig kicsit könnyebb meccsek várnak rájuk, de még mindig sok a sérültjük, főleg az elkapóknál. Igaz, a három vereség átlagosan 4,6-es pontkülönbséggel jött, tehát nagy baj nincs.

Dallas Cowboys, 2–2 – Tony Romo és Dez Bryant visszatéréséig csak a védelemben bízhatnak, bár tény, hogy nem Brandon Weeden a fő ok, hogy kétmeccses vereségsorozatban vannak, de vele azért nem ugyanaz a csapat. Ha visszatérnek az ászok, elindulnak fölfelé.

Detroit Lions, 0–4 – Igen, egy nyeretlen csapatot tettünk ide, mert nehéz megemészteni, hogy Matt Stafforddal, Calvin Johnsonnal, Golden Tate-tel és Ameer Abdullah-val nem indul be az offense, bár egyre gyanúsabb, hogy Joe Lombardi rendszere nagyon nem fekszik a csapatnak. A negyedik héten kicsit változtattak, Stafford pedig rontott passz nélkül zárta a hajrát, úgyhogy van remény.

Houston Texans, 1–3 – Nagyjából mindegy, ki a kezdő irányítójuk, sem Ryan Mallett, sem Brian Hoyer nem NFL-szintű játékos, ez hamar kiderült. Ha visszatér teljes erőben a futó Arian Foster, kicsit javulnak a kilátásaik, de úgy fest, képtelenek áttörni a gyenge irányítómunka, és a valamiért összeomlott védelem miatt.

Kansas City Chiefs, 1–3 – Ennek a csoportnak talán az egyik legerősebb tagja, sérüléseik sincsenek, mégsem megy a játék. A védelem teljesen eltűnt, csaknem kétszer annyi pontot engednek átlagban, mint tavaly, pedig semmit nem változott a keret.

New Orleans Saints, 1–3 – A védelmük rengeteget van pályán, de legalább Drew Brees hamar visszajött a vállsérüléséből, ami némileg tehermentesítheti a defense-t, de Brees már nem a 2-3 évvel ezelőtti önmaga, és nem fog tudni állandóan annyi pontot hozni, hogy a harmatgyenge védelemmel nyerni tudjanak.

Tennessee Titans, 1–2 – Pihenőhétről térnek vissza, ami jót tehet az újonc Marcus Mariotának, hogy még összeszedettebben folytassa. Ehhez viszont kell a fal is, hiszen minden 10. passzkísérletén sackelték idén, ami rengeteg.

Máris harcban az 1/1-ért?

Chicago Bears, 1–3 – Régen rossz, ha a hiperpontos rúgón (9/9) múlik, hogy nem 0–4-gyel kezdték a szezont. Az sem jó hír, hogy már a harmadik hét után elkezdték kirakni a játékosokat a védelemből, de az irányító Jay Cutler talán még nem dobta be a törölközőt.

Cleveland Browns, 1–3 – Hiába ugrott be jól Johnny Manziel, maradt Josh McCown az irányító, aki cserébe hétről hétre fejlődik, ami talán azt is jelenti, hogy a folytatásban több TD-t szereznek 20 yardon belülről, mert eddig 11 red zone-túrából csak 3 ért véget touchdownnal, emiatt különösen fájó a két hétponton belüli vereség.

Jacksonville Jaguars, 1–3 – Sorban 11 vereségük van idegenben, így nehéz. Pedig ha nincs két kihagyott mezőnygól, vezethetnék is a csoportjukat. Bármit csinálnak, a támadófal nem áll össze, lassan 20 meccse sorozatban az övék a legrosszabb egység a ligában.

Miami Dolphins, 1–3 – A londoni vereség Joe Philbin állásába került, de a helyére kinevezett Dan Campbelltől sem kell csodát várni. A védelemre elszórt rengeteg pénz nem látszik, Ndamukong Suh semmit nem csinált még idén, ahogy a csapat egésze sem az első negyedben: négy meccs alatt 34 pontos hátrányban voltak összesítve az első 15 perc után.

Philadelphia Eagles, 1–3 – Chip Kelly kísérlete egyelőre nagyon döcög, az offense hiába kiváló néha, a négy meccsből hármon volt olyan félidejük, amiben csak három pontot szereztek. A liga legerősebb futósorát sem tudták még beindítani, de ez inkább a fal közepén múlik, amit valahogy össze kellene drótozni a sikerekhez.

San Francisco 49ers,1–3 – Colin Kaepernicket nagyon sokat sackelik, a mély passzok pedig nem ülnek idén, így a védelmek a futójátékot is könnyebben kiiktatják. A védelem hiába jó, az offense képtelen felnőni melléjük, nem csoda, hogy Kaepernick mindkét idei TD-passza akkor jött, amikor már 25 pontos hátrányban voltak.

Tampa Bay Buccaneers, 1–3 – Jameis Winston előtt továbbra is nagy jövő áll, a kezdet viszont nehezen alakul. Meg kellene találnia az összhangot a csapat legjobb elkapójával, Mike Evansszel, aki felé 28 passzából csak 10 ért célba, a rosszak között pedig három interception is volt. A védelmek komplex játékokkal nehezítik a dolgát, így vissza kellene butítani kicsit a saját támadójátékukat, amíg beindul a szekér.

Washington Redskins, 2–2 – Kirk Cousins nem annyira rossz, mint látszik, és kezd beleszokni Jay Gruden rendszerébe, és ha az elkapó DeSean Jackson visszatér, még jobb lehet a játéka. Egyelőre csak halvány jeleit láttuk, hogy javulnának, de nem sokkal maradtak le az eggyel fentebbi csoportról.



Rovatok