Index Vakbarát Hírportál

Rémálom így kiesni az NFL-rájátszásból

2016.01.10. 22:23
Az NFL-rájátszásban nyert helyzetben volt a Vikings a Seahawks ellen: csak be kellett volna lőni a 27 yardos mezőnygólt. A Packers beragadt a Redskins elleni meccs elején, de aztán simán nyert.

Az NFL történetének egyik leghidegebb meccsére készült a Minnesota Vikings és a Seattle Seahawks a rájátszás Wild Card-körében, Minnesotában -20 fokban kezdtek. Még pénteken derült, hogy a seattle-ieknél nem játszhat Marshawn Lynch sztárfutó, a Vikingsnál viszont ott volt a liga másik top futójátékosa, Adrian Peterson.

Várható volt, hogy ilyen körülmények mellett nem lesz pontözön, ahogy az is, hogy a minnesotaiak Adrian Petersonra építik majd támadójátékukat most is: már az első negyedben tízszer cipelte a labdát, de sokra nem mentek vele. 

Kövessen minket Facebookon is!

 

A Seahawks támadóegysége is nehezen rázódott bele, a Vikings meg a mezőnygólja után igyekezett a lehető legkevesebb kockázatot vállalni, nem elveszíteni a labdát, miközben a védelmük nagyon odatette magát. A Seahawks a szünetig egyetlen pontot sem szerzett, és csak 86 yardot hozott össze támadásban, úgyhogy 3-0-s hazai vezetéssel mentek félidőre a csapatok. 

A második félidőben aztán a seattle-i irányító Russell Wilson végre megtalálta kedvenc célpontját, Doug Baldwint egy labdával, amiből szenzációs elkapás lett. De a támadást most egy interception akasztotta meg, miután Wilson passza tight endjéről a vikingsos Trae Waynes kezei közé hullott. A Vikings egy újabb mezőnygóllal használta ezt ki, 6-0-ra mentek. 

Russell Wilson és a Seahawks-támadóegység gyötrelmei folytatódtak: kétszer is sackelték egymásután a következő támadásuknál, a Vikings pedig egy újabb mezőnygóllal növelte az előnyt. Plair Walsh 47 yardról is bevágta a labdát, ezzel már 9-0 volt, és a Seahawks továbbra is elég elveszettnek tűnt. 

De jött az utolsó negyed, és a meccs egyik legfontosabb momentuma: Russell Wilson szenzációs mentése. Túl magasan kapta a labdát, mégis össze tudta szedni, és kiosztott egy passzt Tyler Lockettnek, ezzel komoly yardveszteség helyett az ellenfél endzone-ja előtt voltak. Naná, hogy beindult a Wilson-Baldwin-tengely, a touchdownnal 9-7-re zárkóztak. 

És ez lett a fordulópont is, mert a következő Vikings-támadásnál a seahawksos Kam Chancellor kitépte Adrian Peterson kezéből a labdát, amit a seattle-iek szedtek össze, ők támadhattak megint. Egy 46 yardos Steven Hauschka-mezőnygóllal 10-9-re fordítottak, először vezettek a meccsen. 

A vége azért így is szuperizgalmas lett. A Seahawks ugyanis többször is vezetésről bukta el a meccseit az utolsó negyedekben az alapszakaszban, és most is helyzetbe hozták a Vikingsot. A hazai csapat simán értékesíthető mezőnygól-távolságba került a vége előtt fél perccel. 27 yardról rúghattak a továbbjutásért, de aztán jött a dráma: a holder nem először nem fűzővel kifelé rakta le a labdát, Blair Walsh rúgójátékos pedig csúnyán a kapu mellé vágta, ezzel eldőlt minden.   

Pedig 27 yardról vagy annál közelebbről az idei szezonban

191 mezőnygól-próbálkozást végeztek el a rúgók, és 189-et értékesítettek. 

A játékosok hitetlenkedtek mindkét oldalon, volt, aki a sírás határán volt. A Seahawks ment tovább 10-9-cel egy elképesztő befejezés után, és a Carolina Panthersszel játszanak a következő körben.  

A Redskins csak ráijesztett a Packersre

A másik esti NFC rájátszás meccsen a Washington Redskins a Green Bay Packerst fogadta. A Redskins az alapszakasz második felére annyira belelendült, hogy az utolsó négy meccsükön 32,5 pontot átlagoltak, és favoritként mentek neki a Packers elleni meccsnek. 

És nem is indult jól a meccs vendégeknek, mert a támadófaluk most is gyengélkedett, és ebből az lett, hogy Aaron Rodgers irányítót a hazai védők a saját endzone-ján belül vitték a földre,  a safetyvel a Redskins került kétpontos előnybe. Aztán DeSean Jackson visszafújt touhdownja után egy mezőnygóllal növeltek ötre.

A Packers-irányító Aaron Rodgers eléggé beragadt a meccs elején: első nyolc passzkísérletéből csak egy volt jó, többször az üresen álló célpontjait sem találta el, vagy az elkapói szórták el a labdát, de a futójáték se nagyon működött.

Aztán második negyedben, amikor egy perfekt Redskins-támadás után már 11-0-s hátrányban voltak, és már nem ellenszélben kellett passzolnia Rodgersnek, minden megváltozott. Az első pontszerzésük akkor jött, amikor egy hazai szabálytalanság miatt szabadjáték volt az endzone előtt, és Rodgers az ilyen helyzetekben jó szokott lenni, ki is osztott egy touchdown-passzt. Ezt egy mezőnygól és egy újabb Packers-touchdown követte. Zsinórban tizenhét pontot be vittek be, miközben a hazaiak egyet sem szereztek, ezzel 17-11 volt a szünetben a Green Baynek. 

A Redskins a szünet után már egy pofás támadást rakott össze, aminek a végén Kirk Cousins irányító szerezte meg hatodik futott touchdownját az idényben, de a Packers is futásokkal válaszolt. Eddie Lacy 30 yardot rohant a labdával, neki ez volt az idényben a leghosszabb futása, a támadást James Starks ötyardos futott touchdownjával fejezték be. 

Innen a Packers már szétkapta a Redskinst: Rodgers is magabiztosan játszott, a futójátékuk meg úgy ment át a hazai védelmen, mint kés a vajon: Lacy touchdownjával és egy sikeres kétpontos kísérlettel már 32-18-as előnyben voltak. Bár volt még hátra tizenkét perc, de igazából már csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség, a vége 35-18-as Green Bay Packers győzelem lett. 

Ezzel összeállt a rájátszás következő körének programja is:

NFC: 

  • Carolina Panthers-Seattle Seahawks
  • Arizona Cardinals-Green Bay Packers

AFC:

  • New England Patriots-Kansas City Chiefs
  • Denver Broncos-Pittsburgh Steelers

  



Rovatok