Index Vakbarát Hírportál

A Patriots-sztár Brady bosszújánál nincs rosszabb

2016.01.16. 13:47

Ritkán verik meg Tom Bradyt és a Patriotsot 20 pontnál nagyobb különbséggel, a Chiefsnek viszont tavaly, a két csapat legutóbbi mérkőzésén sikerült a bravúr. A Packers viszont alig három hete kapott ki 38-8-ra a Cardinalstól, a két Super Bowl-győztes irányító tehát bosszúra készül, csakhogy két brutálisan kemény védelem áll az útjukban. Két főcsoport-elődöntővel folytatódik az NFL-rájátszás.

#5 Kansas City Chiefs – #2 New England Patriots

01.16. 22.35

Amikor a New England Patriots és a Kansas City Chiefs legutóbb találkozott, a 2014-es szezon első negyedénél jártunk, és a Chiefs 41-14-es győzelme után szinte a teljes amerikai szaksajtó Tom Brady karrierjét temette.

Csakhogy Brady és a Patriots azután Super Bowlt nyert, igazolva, hogy messze még a vég. Az akkori fölényes Chiefs-győzelem egyértelműen Jamaal Charles és Knile Davis futójátékán alapult, csakhogy Charles idén sérült, Davis pedig háttérbe szorult a futójátékban, amit most Charcandrick Westre építenek. A támadójáték viszont sokkal inkább az irányító Alex Smithen múlik, de nagy szüksége lesz arra, hogy a múlt heti, Texans elleni 30-0-s győzelem során megsérült elkapó, Jeremy Maclin rendbe jöjjön a főcsoport-elődöntőre.

Sérültekből persze a Patriotsnál sincs hiány, a péntek este kiadott jelentés szerint 12 játékosuk van olyan állapotban, hogy csak 50 százalék esélyt adtak a játékukra, és köztük v támadójátékban nélkülözhetetlen Rob Gronkowski és Julian Edelman, míg a védelemből Dont'a Hightower, Chander Jones és Rob Ninkovich.

Ha közülük valaki nem tudná vállalni a játékot, az nagy hátrányt jelentene, ahogy a Chiefesnél is Maclin, vagy a két remek védő, Tamba Hali és Justin Houston hiánya – utóbbi nem is edzett pénteken térdproblémája miatt, de vélhetően játszani fog.

A Chiefs a múlt heti meccs előtt 1994-ben nyert utoljára rájátszásmeccset, akkor el is jutottak a főcsoportdöntőig, de a Super Bowl-szereplés nem lett meg. Ezzel szemben a Patriots egy győzelem esetén sorozatban ötödik AFC-döntőjében játszhatna.

Hogyan nyerhet a Chiefs?

Lényegében három dolog kell ehhez nekik. A Hali és Houston vezette védőfal remekül tudott nyomást helyezni az ellenfél irányítóira a szezonban, ha az apró sérülésük ellenére erre most is képesek lennének a meglehetősen tartalékos Patriots-támadófal ellen, akkor nagy lépést tehetnek a győzelem felé, Tom Bradyt ugyanis nehéz elbizonytalanítani, de folyamatos nyomással ez sikerülhet. Houstonéknak persze segíthet éz év védő újoncjelöltje, Marcus Peters is, akinek Julian Edelmannel kell majd megbirkóznia, de ha jól védekezik rajta, Brady kedvenc célpontja el is tűnhet. A Chiefs védelmét az a Bob Sutton irányítja egyébként, aki ott volt a New York Jets edzői között, amikor a csapat a 2010-es rájátszásban elképesztő agresszív játékokkal teljesen megingatta Bradyéket.

A másik két kulcs a támadóknál lesz. A Patriots szinte biztos, hogy a Chiefs futójátékát akarja majd megállítani, hogy Alex Smithnek kelljen megnyernie a meccset, tehát már az első negyedben meg kell alapozniuk. Ha sikerül, Alex Smith a mozgékonyságával és a passzjátékban komolyabb kockázatvállalás nélkül a második félidőben darabokra szedheti a Patriots védelmét, de ha nem lesz futójátékuk, erről lemondhatnak.

Hogyan nyerhet a Patriots?

Amikor Julian Edelman a pályán van, Tom Brady sokkal gyorsabban engedi el a labdát, miután megkapta azt a centertől, és a harmadik kísérleteket is kategóriákkal jobban váltják first downra, vagyis az elkapó létfontosságú lesz abban, hogy Bradyre ne érjenek oda a védők.

De ugyanilyen fontos lesz az is, hogy ne adjanak el labdát. A Chiefs 29 labdaszerzést mutatott be az idényben, amit múlt héten a Houston ellen további öttel toldottak meg – ezek kulcsszerepet játszottak abban, hogy 1-5-ös kezdés után 10 meccset nyerve bejutottak a rájátszásba. Csakhogy a Patriots az alapszakasz 16 meccsén csak 14 labdát vesztett, ha folytatják ezt a meggyőző sort, és nem adnak plusz lehetőséget a Kansas Citynek, nem lehetnek bajban.

A két csapat vezetőedzői, Bill Belichick (Patriots) és Andy Reid (Chiefs) együtt 417 győzelmet szereztek az NFL-ben, korábban soha nem találkozott a rájátszásban két ilyen sikeres edző egymással.

#5 Green Bay Packers – #2 Arizona Cardinals

01.17. 02.15

A Packers a vártánál simábban jutott tovább a Washington Redskins ellen, de csak a második félidőben tudtak elhúzni, és az offense-nek így sem ment annyira jól a liga egyik legrosszabb védelme ellen. Most viszont a liga egyik legjobb defense-e következik, amely a két csapat alapszakaszi meccsén 8 sacket csinált Aaron Rodgersen, emellett pedig két fumble-ből is touchdownt szereztek a 38-8-as kiütéses győzelem során a 16. játékhéten.

A Packers támadófala, ha nem is sokkal, de jobb lesz, mint december végén, amikor a jobb tackle Bryan Bulaga nem is játszott. Ő abban is sokat segíthet, hogy legalább olyan futójátéka legyen a Green Baynek, mint a múlt héten, amikor Eddie Lacy és James Starks a második félidőben 124 yardot és két TD-t futott.

Hogyan nyerhet a Packers?

A Redskins ellen 11-0-s hátrányból álltak fel, ebben pedig az elkapó Randall Cobb játszotta az egyik legfontosabb szerepet. Méghozzá úgy, hogy újítani tudtak vele, és ötször is futás során adták neki a labdát, amivel a Washington védelmének plusz munkát adtak, mert így rá is jobban kellett figyelni. Hasonló, nem túl trükkös, de mégis újdonságot jelentő dolgok kellhetnek a Cardinals ellen is, amely alig három hete feltörölte a padlót a Packersszel.

Az Arizona támadósorát megállítani nem könnyű, de a Packers védelme lelassíthatja, a győzelem viszont csak akkor sikerülhet, ha Aaron Rodgers kellő védelem mögül passzolhat, és hiba nélkül hozza le a napot.

Hogyan nyerhet a Cardinals?

Egyszerű lenne azt mondani, hogy csak annyit kell tenniük, mint a 16. fordulóban, de nyilván egy akkora vereségből rengeteget tanult a Packers is. A Cardinals védelme remek abban, hogy nyomást helyezzen az irányítókra, emellett a futást is kiválóan állítják meg, utóbbi pedig fontosabb is lehet, mert ha Rodgersnek 35-ször vagy annál többször kell passzolnia a győzelemért, könnyen hiba csúszhat a dologba, azt pedig kegyetlenül bünteti a Cardinals.

A Packers védelme csak 21. volt a ligában a futás ellen, ami jót jelenthet az újonc David Johnsonnak, aki 127 futott és elkapott yarddal zárt legutóbb a Green Bay ellen. Egy stabil futójáték pedig a Cardinals védelmét is hagyja pihenni, ami nem árt úgy, hogy a falból Alex Okafor és Cory Redding is kidőlt az alapszakasz vége óta.



Rovatok