Index Vakbarát Hírportál

Idén betör a világjátékokra az amerikaifoci

2017.01.11. 11:20

Bár az olimpiai programba kerülés még messze van a Nemzetközi Amerikaifutball Szövetségnek (IFAF), de fontos lépést tettek e felé, a 2017-es világjátékokon ugyanis újra szerepelni fog az amerikaifutball. A helyszín a lengyelországi Wroclaw lesz, vagyis Budapesthez egészen közel lesz a torna.

A négycsapatos bemutatótornát az amerikai, a francia, a német és a házigazda lengyel válogatottal rendezik majd, ezzel a 2005-ös duisburgi játékok után újra lesz amerikaifutball a játékokon.

A hírt a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) és az IFAF közösen jelentette be, utóbbi a lengyel szövetséggel együtt óriási lehetőségnek nevezte a lehetőséget a sportág szempontjából, hiszen így még nagyobb közönséget érhetnek el.

Ne maradjon le semmiről!

Az egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok válogatottját milyen játékosokból rakják össze, de a világeseményekre általában harmad- és negyedosztályú egyetemi csapatokból szoktak toborozni. 2007 óta mindhárom világbajnokságot az amerikaiak nyerték, 2007 kivételével mindig óriási fölénnyel.

Európából a németek és a franciák az élvonalt képviselik, a németek 2003-ban és 2007-ben vb-bronzot szereztek, a franciák 2003-ban és 2015-ben is negyedikek lettek. A németek emellett háromszoros Európa-bajnokok, a franciák legjobb Eb-eredménye a 2010-es második hely volt.

Több francia és német játékos is van az NFL előszobájában vagy már magában az NFL-ben: a támadófalember Sebastian Vollmer jelenleg a New England Patriots sérültlistáján van, az elkapó Moritz Böhringer a Vikings edzőcsapatát erősíti, de aktív szerződéssel bír a német születésű, német, amerikai kettős állampolgár Kasmi Edebali, Jerome Felton is, míg a jelenleg szabadon igazolható Björn Werner a 2013-as draft első körében kelt el. A franciákat a New York Giants edzőtáborába meghívott Anthony Dablé képviselte az NFL-ben idén.

A lengyel válogatott minőségben némileg elmarad tőlük, de ők is adtak már próbajátékra játékost az NFL-be, igaz, Babatunde Aiyegbusi azóta pankrációra váltott. A lengyel válogatott ellen nemrég a magyar csapat is játszott, ellenük szerezték fennállásuk első győzelmét egy 23-22-es sikerrel.

A wroclawi világjátékokat július 20-30. között rendezik majd, az amerikaifutball-torna meglehetősen rövid lesz, 22-én gyorsan lemennek az elődöntők Egyesült Államok-Németország és Lengyelország-Franciaország párosításban, majd 24-én tartják a bronzmeccset és a döntőt.



Rovatok