Index Vakbarát Hírportál

NFL: minden idők legjobban fizetett edzője lett egy szakkommentátor

2018.01.06. 09:52

Az Oakland Raiders 10 évre 100 millió dollárt fizet majd a csapat új vezetőedzőjének, Jon Grudennek. A szerződés hossza és összege önmagában is meglepő, hát még úgy, hogy Gruden 2008-ban dolgozott utoljára az NFL-ben, azóta az ESPN szakkommentátora. A dolog vagy a következő évtized legnagyobb húzása lesz, vagy óriási bukás.

A most 54 éves, a 2002-es szezon végén a Tampa Bay Buccaneersszel Super Bowlt nyerő Grudent lényegében azóta próbálják NFL-csapatok visszacsábítani az edzősködésbe, hogy felhagyott azzal, de eleinte túlzottan élvezte Gruden, hogy szakértőként ugyanazt csinálja, mint edzőként, csak sokkal kisebb stresszel.

Aztán pár év elteltével elkezdett hajlani a dologra, de jelezte, hogy csak a – számára – tökéletes ajánlat miatt lesz hajlandó visszatérni. Évekig találgatták, hogy mi lehet ez az ajánlat, de most kiderült: egy stabil védelem, egy tehetséges irányító és 100 millió dollár.

A Raiders 2016-ban ott volt a rájátszásba, úgy tűnt, minden rendben van náluk, de a mostani szezonban visszaestek, csak 6-10-zel zártak, pedig nem volt komoly távozójuk, így kirúgták a vezetőedző Jack Del Riót.

Nagy kérdés persze, hogy Gruden az ESPN kommentátorállásában mennyire követte az elmúlt tíz év változásait. Látni ugyan látja őket, beszél is róluk, de az egészen más, mint egy csapatot vezetni. A liga mostanra sokkal gyorsabb lett, mint amikor Gruden utoljára edzősködött, lesz tehát dolga.

Gruden az álomfizetés mellé egyébkánt álomstábot is szeretne, vinné például a Los Angeles Ramsnél Jared Goff-fal elég jó dolgokat művelő Greg Olsonst támadókoordinátornak. Korábbi irányítóját – Gruden már dolgozott a Raidersnél –, Rich Gannont szeretné irányítóedzőnek, a védelmet pedig állítólag a Bengalsnél dolgozó Paul Guentherre bízná.

Guenther szerepe fontos lehet, a Tampával ugyanis főleg a védelem miatt nyertek Super Bowlt Grudenék, még úgy is, hogy Gruden elsősorban a támadójátékban tud újítani.

Gruden kinevezését pluszban érdekessé teszi, hogy szombat este ő közvetíti a Tennessee Titans-Kansas City Chiefs mérkőzést, vagyis a héten tucatnyi mítingje volt a leendő csoportrivális Chiefs edzőivel, játékosaival, akik a közvetítés minőségének javítása érdekében sok olyan dologba beavathatták, amibe egy rivális edzőt nem szívesen avatnának be különben.



Rovatok