Index Vakbarát Hírportál

Megcsinálta a lehetetlent, önmagának passzolt touchdownt

2018.01.07. 05:32

Fantasztikus meccsel indult az NFL 2017-es szezonjának rájátszása, még úgy is, hogy inkább hibák, és nem a játék minősége miatt volt nagyon izgalmas a Titans és a Chiefs összecsapása. Mindkét csapat történelmet írt, a Titans-irányító Marcus Mariota pedig önmagának adott touchdownpasszt. A másik szombati playoffmeccsen a szinte nulla playofftapasztalattal bíró Rams nem tudott meglepetést okozni a tavalyi Super Bowl-résztvevő Falcons ellen.

Az AFC első rájátszásmeccsét egyértelműen a Chiefs kezdte jobban, két támadással villámgyorsan megléptek 14-0-ra. Alex Smithnek volt ideje passzolni, nyugodtan irányította a támadójátékot, és amikor a második negyed végén 21-3-ra növelték az előnyüket, úgy tűnt, zsebben a továbbjutás számukra – 1994 óta az első rájátszásgyőzelem lett volna a csapat történetében.

Csakhogy a második félidőben egy sisakra kapott ütéstől agyrázkódást kapott a Chiefs támadójátékának alapembere, a tight end Travis Kelce, az ő kiesése pedig láthatóan kizökkentette a ritmusból a Kansas Cityt. Az ütközés is elég ijesztő volt, hát még az, ahogy felállás után támogatni kellett a 118 kilós Kelcet.

Eközben a Titans is összeszedta megát, és elkezdett felzárkózni – Marcus Mariota pályafutása első playoff touchdownját önmagának passzolta. Ez persze külső segítség nélkül lehetetlen, a Chiefs-védő Darrelle Revis ért bele egy átadásba, ami Mariotához pattant vissza, aki így hivatalosan is saját passzából szerzett TD-t.

EZ volt az NFL történetének második önpasszos TD-je, 1997-ben a Vikings-irányító Brad Johnson csinált hasonlót.

A lendület innen a Titansnél volt, a futójátékos Derrick Henry vezérletével felzárkóztak, majd a negyedik negyedben fordítottak is, de két elrontott kétpontos kísérlet miatt csak 22-21-re előztek. A végére azért maradt elég izgalom, hiszen a Titansnek csak le kellett volna futtatnia az órát, de Henry elejtette a labdát, Derrick Johnson pedig touchdownt szerzett belőle a Chiefsnek, csakhogy a visszajátszásból kiderült, Henry már földet ért, mire elejtette a labdát, így nem volt labdavesztés, a TD sem ért.

A Chiefs 21-3-ról bukott – tavaly februárban az Atlanta Falcons 28-3-ról vesztett a Super Bowlban –, sorban hatodik hazai playoffmeccsét vesztette el, ami NFL-rekord.

Az első akadályt vette a Falcons

A Los Angeles Ramsen meglátszott, hogy alig volt játékosuk playofftapasztalattal, kicsit megilletődve kezdtek. Főleg a legjobb visszahordójuk, Pharoh Cooper, aki az első félidőben két labdát is vesztett visszahordás közben. A Falcons viszont így is csak 13-0-ra tudott meglépni két mezőnygóllal és Devonta Freeman futott touchdownjával.

A kezdeti zavar után viszont elkezdett összeállni a Rams, a Falcons úgy sem tudta megállítani őket, hogy Jared Goff lényegében két játékosnak passzolt csak, az első tizenkét átadásából tizenegy Robert Woodsnak és Cooper Kuppnak ment. Kupp csinált egy TD-t is, ami egy mezőnygóllal együtt azt jelentette, hogy a szünetre 13-10-re faragták a hátrányukat.

De a félidei változtatások a Falconsnak jöttek be jobban. Goff nem nagyon talátl szabad célpontot, miközben az Atlanta előnyben folyamatosan pörgette az órát, egyre nehezebb helyzetbe hozva a hazai csapatot.

A harmadik negyedben két újabb mezőnygólt lőtt a Falcons, a Rams csak eggyel tudott válaszolni, majd Mohamed Sanu 52 yardos elkapása után jött a kegyelemdöfés Julio Jones TD-elkapásával – a Falcons 26-13-ra ment el kevesebb, mint 6 perccel a vége előtt, ekkora különbséggel pedig már simán gazdálkodtak.

A Rams azért megpróbált a végére felpörögni, látszólag szépítettek is egy 15 játékból álló támadással, de Tyler Higbee kezéből kicsúszott a labda, így nem ért az elkapás, és az ismétlés sem sikerült. Az Atlanta ugyan nem tudta lepörgetni a maradék 125 másodpercet, de a továbbjutáshoz az is elég volt, hogy a lefújás előtt 113 másodperccel visszaadják a támadás jogát a hazaiaknak, a Rams ugyanis ekkor sem volt eredményes, bár közel jártak a punt blokkolásához.

Eredmények

Tennessee Titans-Kansas City Chiefs 22-21

Atlanta Falcons-Los Angeles Rams 26-13



Rovatok