Index Vakbarát Hírportál

Évekig emlegetik majd, ahogy a Vikings nyert az NFL-ben

2018.01.15. 08:37
Nyolc másodperccel a vége előtt, egypontos hátrányban tett csodát a Minnesota Vikings az NFL-ben. A New Orleans Saints védőjének hibája is kellett.

Vannak olyan játékok az amerikaifutballban, amelyek olyan horderejűek, hogy azonnal legendává válnak. Ilyen volt a legutóbbi Super Bowlban az elkapás, amit Julian Edelman hozott össze, vagy az egyetemi bajnokság legnagyobb rangadójának utolsó másodpercében visszahordott mezőnygól-próbálkozás. És ilyen volt a hétfő hajnali Minnesota Vikings–New Orleans Saints befejező játéka, ami másodpercekkel a vége előtt győzelmet ért a Vikingsnak, ezzel jutottak be a főcsoportdöntőbe.

A mérkőzés óriási hullámvasút volt, ugyanis a Vikings 17-0-ra meglépett hazai pályán, szóval úgy nézett ki, sima lesz a továbbjutás. Csakhogy a második félidőben a Saints óriási feltámadást produkált, és a végére sikerült megfordítaniuk a meccset, 24-23-ra vezettek. Ekkor jött a sorsfordító játék. 

Harmadik kísérlet volt, nyolc másodperccel az órán. A 39 yardoson jártak, szóval elég messze a célterülettől. Sokat elmond az esélyeikről, hogy az ESPN amerikai sportcsatorna becslése 2 százalékra adta a Vikings győzelmet ebben a pillanatban.

Szóval az lett, hogy a játék indulása után Case Keenum irányító eleresztett egy hosszú passzt a csapat egyik legjobb elkapója, Stefon Diggs felé, aki a védőjét megelőzve lehalászta a labdát az égből. Diggs a leérkezés után a pályán belül tudott maradni, és az emberét már lerázva szabadon futhatott be a célterületre, hogy a 61 yardos játékból megszerezze a győztes touchdownt. 

Az egész stadion őrjöngött, Diggs a sisakját eldobva ünnepeltette magát, a következő percekben le kellett taszigálni a tévéstábokat a pályáról, hogy rendet tudjanak rakni a Vikings extra pontjához, amit végül nem is végeztek el. 

Ne maradjon le semmiről!

Diggs elkapása több okból is különleges volt. Ilyenkor általában az a rutin, hogy az elkapó igyekszik minél hamarabb a pályán kívülre kerülni, miután bebiztosította a labdát, hogy aztán menedzselhető távolságból rúgjanak egy mezőnygólt a három pontért, a Vikingsnak ez is elég lett volna a győzelemért. Diggsnek viszont szerencséje volt, ugyanis a pályán belül ért földet, és megnyílt előtte a terület. Nem sokon múlt amúgy, hogy a pályán kívülre zuhanjon, de a kezét letéve talpon tudott maradni, aztán kilőtt. 

Arra gondoltam, hogy kapjam el valahogy a labdát, próbáljak meg minél gyorsabban a pályán kívülre esni, és aztán még talán marad időnk egy mezőnygólra. Csak egy ember maradt hátul, ha elcsúszik, akkor megpróbálom bevinni a labdát

– elevenítette fel Diggs a történteket. Azt is elmondta, hogy a touchdown után majdnem elájult a történtek miatt, nem tudta felfogni, hogy mi történt.

Az irányító, Case Keenum arról beszélt, hogy látta Diggst, ahogy elkapja a labdát, és azért kezdett el drukkolni, hogy menjen már ki a pályán kívülre, hogy maradjon idejük egy közeli mezőnygólra. „De valahogy a pályán belülre esett, aztán megindult, alig akartam elhinni, ami történt” – tette hozzá.

Kellett ehhez az is, hogy a Saints-védő Marcus Williams kicsit elaludjon, aztán elrontotta a szerelési kísérletet, el sem találta Diggst, ráadásul kiütötte a védőtársát, így már senki nem maradt hátul. A fenti kameraállásból látható igazán jól a jelenet. Érdemes amúgy figyelni a háttérben az arcokat, a Vikings kispadjánál is mindenki hitetlenkedik, hogy mi történik.

A Vikings 29-24-gyel jutott a főcsoportdöntőbe, ahol a Philadelphia Eagles lesz az ellenfele. A másik vasárnap esti meccs sem volt izgalommentes, mert a Pittsburgh Steelers otthonában a Jacksonville Jaguars 21-0-ra is elment, aztán a Steelers feltámadt, és óriási adok-kapok kezdődött, de végül a Jaguars nyert 45-42-re, így ők játsszák majd a főcsoportdöntőt a Patriotsszal a másik oldalon.



Rovatok