Index Vakbarát Hírportál

Obamának nem a Super Bowlba jutó védő játéka tűnt fel

2018.02.03. 16:05

A Philadelphia Eagles védője, Chris Long nem mondható journeyman-játékosnak, vagyis olyannak, aki folyamatosan váltogatta volna csapatait. Amikor megtette, akkor viszont tökéletesen csinálta, ezért most az ötödik olyan játékos lehet, aki úgy véd címet, és nyer sorban két Super Bowlt, hogy közben csapatot cserélt. Longnak eközben még az is belefért, hogy a korábbi amerikai elnök, Barack Obama méltassa évértékelőjében.

Kezdjük is Obamánál. A korábbi elnök pár inspiráló történet megosztásával zárta 2017-et, az egyik ilyen volt Chris Longé, aki a teljes 2017-es fizetését jótékony célokra ajánlotta fel, összesen 1 millió dollárt. Long az első hat meccse után járó pénzt charlottesville-i tanulók ösztöndíjára adta, a többi tíz meccsért járó fizetését pedig a saját maga által indított, oktatási egyenlőségért küzdő alapítványnak utalta át.

Long szürreálisként írta le, hogy Obama külön foglalkozott vele, óriási megtiszteltetésnek érezte a dolgot. Long egyébként egyike volt azon Patriots-játékosoknak, aki nem ment el Donald Trumphoz a Fehér Házba a bajnoki cím után.

Ne maradjon le semmiről!

Addigra már egyébként a Philadelphia Eagles játékosa volt, amellyel most címet védhet  ahogy LeGarrette Blount is, aki szintén a Phillybe ment a Patriotstól. Eddig csak öt játékosnak sikerült az, hogy csapatot váltva nyerjen sorban két Super Bowlt, ha az Eagles nyer, egyből hatra nő ez a szám:

  • az első ilyen a linebacker Ken Norton Jr. volt, 1993-ban a Dallas Cowboysszal nyert, majd ment a San Francisco 49ershez, ahol szintén bajnok lett,
  • a cornerback Deion Sanders rögtön utána, 1994-95 között cserélt jól, ráadásul pont ellenkező irányba, hiszen a 49ers utá a Cowboysszal nyert, (Sanders egyébként az egyetlen játékos a világon, aki az NFL-ben és az MLB-ben is döntőig jutott),
  • a támadófalember Russ Hochstein nagyon rövid időt töltött 2002-ben a Tampa Bay Buccaneersnél, de kapott tőlük egy gyűrűt, ahogy 2003-ban a New England Patriotstól is, náluk már meghatározó játékos volt.
  • a védő Derrick Martin 2010-ben a Green Bay Packersszel nyert, következő évben már a New York Giants játékosaként lett bajnok,
  • a szintén cornerback Brandon Browner a 2013-14-es szezonok között váltott a Seattle Seahawkstól a New England Patriotshoz.

Visszatérve Longra, zseniálisan választott csapatokat, amikor megtehette. 2008-ban került az NFL-be, a Rams a második választási joggal vitte el – az első választás a Miami Dolphinsé volt, ők Jake Longot választották, aki nem rokona Chrisnek –, utána nyolc év alatt egyszer sem jutott be a Ramsszel a rájátszásba, pedig ő mindent megtett, 2011-12-ben 24,5 sackje volt két szezon alatt. Mikor végül váltott, a legjobban tette, a Patriotsnál azonnal bajnok lett.

Nem titkoltan ezért ment hozzájuk, és ezért írt alá csak egy évre, szeretett volna végre sikeres lenni. Nem illett tökéletesen a Patriots védelmébe, ő sem akart maradni, de a csapat is belátta, hogy máshol jobb lehet. Ezért Long maga hívta fel az Eaglest, hogy szerinte tökéletesen illene a Philadelphia védőfelfogásába, nem sokkal később pedig meg is egyeztek. A dolog bejött, ugyan 32 évesen nem kezdőhelyet kapott a csapatban, mégis 4 fumble-t okozott és öt sacket csinált (mind több, mint egy éve New Englandben), vagyis kiegészítőként hasznosabb volt, mint máshol kezdőként.

Ezt jól mutatja például a főcsoportdöntő, ahol a meccset eldöntő két korai Eagles-labdaszerzésből mindkettőben szerepe volt:

  • az elsőnél ő rontott rá az irányító Case Keenumra, akit meg is ütött, a játék vége pedig interceptionből szerzett touchdown lett,
  • a másodiknál pedig ő szedte össze a Derek Barnett által összehozott fumble-t.

Most pedig a Super Bowl-győzelemért küzdhet majd, ahol ha nyer, magára tetováltatja a posztedzője, Ken Flajole arcképét, legalábbis ezt vállalta.



Rovatok