Index Vakbarát Hírportál

Elege van, hogy mindig a Patriots van a Super Bowlban?

2018.02.04. 18:21

Magyar idő szerint február 5-én hajnali fél egytől a New England Patriots és a Philadelphia Eagles találkozik a Super Bowlban. A Patriots négy év alatt harmadszor, az elmúlt tizenhét évben nyolcadszor van a döntőben, a második hatszoros bajnok csapattá válhatnak. Az Eagles 2017-es sztorija viszont filmbe illő, a hajrában elvesztették a csapat legjobbját, az irányító Carson Wentzet, de a cseréjével, Nick Folesszal is Super Bowlig jutottak, ahol Amerika egyik legéhesebb szurkolótáborát vihetik a mennybe magukkal. Mi várható a Super Bowl LII-ben?

Ha a Patriots döntőzik, az mindig körömrágós

Már ami a modern kort, vagyis a Bill Belichick, Tom Brady együttműködés idejét illeti. A 2001 óta játszott hét Super Bowl mindegyike rettentő szoros, négy ponton belül volt a rendes játékidőben, a legnagyobb, hatpontos Patriots-siker tavaly, hosszabbításban jött az Atlanta Falcons ellen.

Ne maradjon le semmiről!

Vagyis a végletekig nyitott, ha nyernek, ha kikapnak, ami a nézőknek sokkal jobb, mint például a Seahawks 43-8-as Broncos-verése.

A szoros eredmény mellett azért az őrületfaktor is rendesen bejátszik, elég csak arra gondolni, hogy az öt gyűrűjéből hármat kései fordítással nyert Tom Brady, ebből az egyikben 28-3-ról állt fel a harmadik negyed végén, a Seahawks elleni győzelmük pedig a Super Bowlok talán legdrámaibb játékával jött.

A vereségeik is emlékezetesek, elég csak David Tyree sisakelkapására gondolni.

A legvalószínűtlenebb ember dönthet el meccset a Patriotsból

Ott van például James White, a tavalyi Super Bowl hőse, aki az elmúlt két szezonban egyetlen egy touchdownt sem futott az alapszakaszban futójátékos létére, a legutóbbi három rájátszásmeccsén viszont négy futott és két elkapott TD-je van. De az AFC-főcsoportdöntő negyedik negyedében hatalmasat játszó elkapó, Danny Amendola lehet a kulcsszereplő.

Tom Brady és Bill Belichick sikersorozata felfoghatatlan

Soha nem játszott játékos nyolc Super Bowlt, Brady ezzel rekorder lesz – a nyolc SB-meccse egyébként pont annyi, mint ahány az Eagles komplett csapatában van az 53 játékos között.

De nem is ez a döbbenetes, hanem hogy Brady 40 évesen jutott el a döntőig, a legidősebb kezdőirányító lesz a Super Bowlokban. Ha nyer, hatodik gyűrűjét szerzi, ezzel nem csak az irányítók, hanem minden NFL-játékos között rekorder lenne.

Önmagában a hatodik győzelmi esély borzasztó dominanciát jelent, de az, hogy a 2001-04 között megnyert három cím után 2014-17 között újra csinálhatnak egy négyből hármat, az példátlan, egyrészt a 10 év kihagyás – abban azért volt két elbukott döntő is –, illetve amiatt, hogy közben egyszer sem esett vissza a csapat teljesítménye.

Nem hogy az NFL-ből, de másik major sportból sem lehet olyan párost említeni, aki felérhet Brady és Belichick szintjére, és mivel ki tudja, mikor lesz még egy csapat, ami két évtizeden át meghatároz egy ennyire erős és kiegyensúlyozott bajnokságot, addig kell értékelni, amíg láthatjuk őket.

A statisztika, ami talán legjobban mutatja, hogy Brady mennyire domináns a ligában, az az, hogy 12 szezont játszott nagyjából végig irányítóként (2000-ben kiegésztőember volt, 2008-ban pedig az első meccsen megsérült), ebből 8-on Super Bowlba jutott, ami 66,6 százalékos mutató. A (alapszakaszbeli) passzkísérleteinek 63,9 volt sikeres az NFL-ben, vagyis

valószínűbb, hogy Tom Brady Super Bowlba jut, mint hogy egy véletlenszerűen kiválasztott passza sikeres legyen.

Belichick szerepe sem elhanyagolható. 2000-ben lett a Patriots vezetőedzője, a csapatnak addig 40 szezon alatt volt két elvesztett Super Bowlja, 19 pozitív mérleggel zárt szezonja, és összesen tízszer jutottak a rájátszásba. A Belichick vezette 18 szezonban egyszer, az elsőben nem volt csak meg a pozitív mérleg, vagyis több győzelem, mint vereség, 18-ból 15-ször ott voltak a rájátszásban, és ez lesz a 8. Super Bowljuk. A különbség elég látványos.

Jó, jó, de mi van, ha az Eagles nyer?

Papíron nem sok minden szól az Eagles mellett, leírni mégsem szabad őket. Még akkor sem, ha a kezdőirányító Carson Wentz decemberi sérülése után nem hogy Super Bowlt, de egy nyert meccset sem sokan vártak a rájátszásban az Eaglestől.

A Wentz helyére beugró Nick Foles csak három meccset kezdett az alapszakaszban, eddig két irányítónak volt csak kevesebb kezdett meccse abban a szezonban, amikor Super Bowlt játszott, de a két kezdésig jutó Doug Williams és Jeff Hostetler is győzni tudott.

Foles egyébként semmiképp nem mondható rossz irányítónak, volt meccse, amikor hét touchdownt adott, ami megosztott NFL-rekord. A Super Bowlban ezt várni tőle azért merész lenne, de az Eagles támadórendszere miatt igenis komoly esélyük lehet a győzelemre.

És az amerikai szinten is őrültnek tartott philadelphiai szurkolótábornak is sokat jelentene a siker. Az elmúlt két évtizedben a város baseballcsapata, a Phillies 2008-ban lett bajnok ugyan, de sem a Flyers (NHL), sem a 76ers (NBA), sem az Eagles nem ünnepelhetett az elmúlt időben.

Hiába visszavágó, mégsem az

Mondhatjuk visszavágónak a 12 évvel ezelőtti Super Bowl miatt, de valójában teljesen más korszakban jár már az NFL. Sőt, igazából az inkább a csoda, hogy a Patriotsban még van két ember – Brady és Belichick – arról a Super Bowlról. A liga sokkal gyorsabb lett, a játék borzasztóan elment a passzjáték irányába, még akkor is, ha a 2005-ös meccsen az egyik oldalon Terrell Owens 122, a másikon Deion Branch 133 elkapott yarddal zárt.

A Patriots kapásból két olyan játékkal kezdte a meccset, amiben I-formációban álltak fel, vagyis az irányító mögött még volt két futójátékos egy egyenes vonalban. Ma már szinte alig használják ezt a formációt a csapatok, a futáshoz blokkoló fullback például már majdnem teljesen kikopott a ligából. Viszont a 2004-es szezonban például a slot receiver gondolata volt elég ritka, szinte minden csapat két elkapóval állt fel rendszerszerűen.

Mindkét csapat 13-3-as mérleggel csoportelsőként, a főcsoportjában első kiemeltként jutott a Super Bowlba. A döntőben a Patriots lesz a pályaválasztó, de az idegenbeli, fehér mezüket választották – a legutóbbi tizenhárom Super Bowlből tizenkettőt a fehérmezes csapat nyert meg.



Rovatok