Index Vakbarát Hírportál

Az NFL-legenda retteg a leépüléstől

2018.04.13. 10:06

A Super Bowl-győztes irányítólegenda, Brett Favre elárulta, attól tart, hogy sok más visszavonult amerikaifutballistához hasonlóan ő is a leépüléssel járó CTE-ben szenved a pályafutása során összeszedett agyrázkódások miatt. 

Favre arról beszélt egy műsorban, érzi, hogy problémák vannak a rövid távú memóriájával, miközben a hosszú távú memóriája jól működik, plusz időnként nem találja a megfelelő szavakat beszélgetés közben. 

Ne maradjon le semmiről!

Összesen tizenhét évet húzott le az NFL-ben, még abban a korszakban, amikor nem igazán kezelték megfelelően a fejsérüléseket, ezért úgy gondolja, hogy azok alapján, amit ma lehet tudni az agyrázkódásokról és annak tüneteiről, rengeteg agyrázkódása lehetett pályafutása során, ezért is retteg attól, hogy a CTE korai jeleit produkálja. 

A krónikus traumatikus enkefalopátiát eddig csak a halál után tudták kimutatni az amerikaifutballisták agyában, voltak is ezzel kapcsolatban letaglózó adatok: dr. Ann McKee neuropatológus kutatása 111 volt NFL-est vizsgált, 110-nél kimutathatók voltak CTE-re utaló jelek.

Ugyanakkor mindez megváltozhat a jövőben, ugyanis a Bostoni Egyetem dolgozik egy módszeren, amivel az élő embereknél is kimutatható lenne a CTE, ez pedig alapjaiban rengethetné meg a sportot. 



Rovatok