Index Vakbarát Hírportál

Nem rémisztget tovább az NFL 39 éves védőszörnye

2018.04.16. 14:22

Túl sok dologról maradtam le túl sokáig... de most vége ennek

– jelentette be visszavonulását James Harrison, az NFL 39 éves védőszörnye, aki május 4-én lesz majd 40 éves. A hihetetlen edzésmódszereiről ismert Harrison a tavalyi szezonban a legidősebb védőjátékos volt a ligában, de még így is oda tudta tenni magát.

Ne maradjon le semmiről!

Harrison edzéseiről többször is írtunk már a 120 Yardon, ez volt a titka a veterán védőjátékosnak, hogy tökéletes formában tudta magát tartani, és még ha az évek során lassult is, erőben és állóképességben simán felvette a versenyt a nála 10-15 évvel fiatalabbakkal.

Kedvelt időtöltése volt a strandröpmedicinlabdázás, a teste sanyargatása rettenetes súlyokkal, ezek mellett rengeteg masszázzsal és akupunktúrás kezeléssel tartotta magát formában.

Harrison 2002-ben kezdte NFL-pályafutását, karrierje viszont nagyon nehezen indult be. A drafton nem kellett senkinek mert 183 centivel túl kicsinek találták linebackernek, 110 kilóját pedig nem látták elég soknak a védőfalba. Végül a Pittsburgh Steelers ajánlott szerződést neki az edzőtáborra, és majdnem két évig a csapatnál is maradt, de csak egy meccs jutott neki.

Eléggé szenvedett, gyakran feladta már a pályán, amikor nem ment neki, ilyenkor az edzőket is arra kérte, hogy ne küldjék vissza, mert semmi jó nem lesz belőle. A Steelers közben hol felbontotta a szerződését, hol újat adott neki (az edzőcsapatok játékosainál ez nem ritka), majd 2003-ban az egyik ilyen szerződésbontás után a csoportrivális Baltimore Ravenshez kerül, ahol ugyan nem kellett a csapatba, de elküldték az akkor még létező NFL Europe-ba a Rhein Fire csapatához, ahol elég sokat fejlődött.

Mentálisan is megedződött – amikor a Ravensnek sem kellett, a visszavonuláson gondolkodott, és már azt tervezte, hogy apját követve kamionsofőr lesz (máig van érvényes jogosítványa kamionokra), amikor a Steelers edzőtáborában megsérült Clark Haggans súlyos sérülést szenvedett, és őt hívták a helyére.

2004-től kezdve állandó tagja lett a csapatnak, 2007-11 között sorban öt Pro Bowlra választották be, 2006-ban és 2009-ben is bajnok lett a Pittsburgh Steelersszel, utóbbi meccsen emlékezetes 100 yardos touchdownt szerzett egy interceptionből.

2013-ban egy másik csoportriválishoz, a Cincinnati Bengalshöz szerződött, majd 2014 augusztus végén visszavonult (a Steelers játékosaként), de Pittsburgh sokasodó sérülései miatt még szeptemberben visszatért.

A 2017-es szezonban a Steelersnél egyre kevesebb lehetőséget kapott, addig könyörgött, amíg felbontották a szerződését, és a végül a Super Bowlig jutó New England Patriotshoz igazolt, ahol az alapszakasz utolsó meccsén többet tett, mint előtte a Steelersnél egész szezonban.

Harrison télen úgy fogalmazott, hogy az április végi draftig vár, hogy eldöntse, marad-e, mert biztos játéklehetőséget szeretne, de április közepén meggondolta magát, és visszavonult.

Harrison két bajnoki gyűrűvel, 193 alapszakaszmeccsel, 793 szereléssel, 84,5 sackkel fejezi be pályafutását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok