Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé idézné Trumpot az NFL-ből kiutált irányító

2018.06.07. 15:00

Donald Trump amerikai elnököt és Mike Pence alelnököt is bíróság elé idézné Colin Kaepernick ügyvédi csapata abban az ügyben, amiben a korábbi NFL-irányító a liga csapatainak tulajdonosait perli összejátszás miatt. Kaepernick azt igyekszik bizonyítani, hogy a 32 csapattulajdonos összebeszélt ellene, és direkt nem adtak neki szerződést, miután 2016-ban a himnusz alatt ülve, majd térdelve tüntetni kezdett a feketéket sújtó faji elnyomás és rendőri erőszak ellen, ehhez próbál bizonyítékot szerezni Trump és Pence vallomásaiból.

Trump bíróság elé rángatása egyáltalán nem lenne könnyű menet, Kaepernick ügyvédeinek előbb azt kellene igazolni, hogy érdemes az NFL és a játékos-szakszervezeten kívülről behívni valakit tanúvallomásra, aki ráadásul releváns dolgokról tud beszámolni, ezek után pedig, ha ezt az akadályt sikerrel vették, és egy szövetségi bíró is engedélyt ad erre, még mindig bizonyítani kell majd, hogy az amerikai elnökre is érvényes a tanúkénti beidézés.

Ne maradjon le semmiről!

A neheze pedig csak innen jönne, Trumpot tanúvallomásra bírni ugyanis szinte lehetetlen. Az oroszokkal való ügyletelésben is óriási ügyvédi csapattal támadja a beidézést az elnök.

Persze az NFL-tüntetések kapcsán mindig előszeretettel osztja meg véleményét mindenféle platformon, így lehet, hogy a bíróság elé is szívesen menne, hogy megossza álláspontját.

Kaepernick ügyvédi csapata egyébként akár sikerrel is érvelhet Trump beidézése mellett, az elnök ugyanis

  • 2016 augusztusában egy seattle-i rádióállomáson közvetlenül Kaepernick tüntetéséről beszélt, elítélve azt, innentől kezdve pedig folyamatosan nyilatkozott a fejleményekről, direkt ráhatással volt tehát Kaepernick ügyére.
  • 2017 márciusában azzal hencegett, hogy az NFL-csapatok a tőle való félelem miatt nem hajlandók szerződést adni Kaepernicknek. A mostani peres ügyben pedig a Miami Dolphins tulajdonosa azt vallotta, hogy a 2017 márciusi Trump-megnyilvánulás előtt az elnökkel utazó Patriots-tulajdonos Robert Kraft részletesen tájékoztatta a többi tulajdonost Trump álláspontjáról a tüntető NFL-játékosokról.
  • 2017 szeptemberében Trump személyesen mondta a Cowboys-tulajdonos Jerry Jonesnak, hogy mondja el mindenkinek az NFL-ben, Kaepernickkel lehetetlen nyerni.
  • Még ugyanebben a hónapban szarházinak titulálta a térdelő NFL-játékosokat,
  • majd októberben arról beszélt, hogy az NFL-nek keményen meg kellett volna büntetnie az irányítót a tüntetés miatt.
  • Mike Pence 2017 októberében megrendezett akció keretében vonult ki látványosan egy NFL-meccsről, amikor az előtt pár játékos letérdelt a himnusz alatt.
  • 2018 márciusában pedig a Dolphins-tulajdonos Ross beszélt arról, hogy Trump kérésére vonta meg korábbi támogatását a csapatában tüntető játékosoktól.

Donald Trump egyébként pont a héten sértődött meg a Super Bowl-győztes Eaglesre a csapat tüntető játékosai miatt, és a bajnokok szokásos fehér házi látogatását is lemondta emiatt. Korábban pedig az elnök hatására fogadott el az NFL egy új irányelvet, ami tiltja a pálya melletti térdelést.

(Yahoo)



Rovatok