Index Vakbarát Hírportál

Kamuflázs: triplacsavarral jött az őrült trükk

2018.10.07. 08:09

Nem bírt magával az Iowa hajnalban a Minnesota ellen az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, a 2017-es szezon után megint elővették az úgynevezett swinging gate-es trükközést, és hogy ne legyen unalmas, még a szokottnál is többet csavartak a trükkön.

Ne maradjon le semmiről!

Na, de kezdjük is a legelején. Az Iowa Hawkeyes 14-7-re vezetett a második negyed közepén, amikor negyedik kísérlethez értek nem messze a Minnesota célterületétől. 4 yardról nem akartak mezőnygólra menni, inkább kockáztattak a plusz négy pont reményében, és egy swinging gate játékot választottak.

Ennek a lényege, hogy a támadófal nem a labda, illetve a labdát indító center köré áll fel, hanem az egyik oldalra kitolva. A labda környékén a center mögött felálló irányító marad ilyenkor, a falhoz képest túloldalon is van még egy elkapó, a fal mögé is feláll valaki, és egy ember általában marad az irányító egyik oldalán, hogy a védelem esetleg az ő futására is készüljön.

És itt jön a trükk: az Iowa nem az irányítóhoz juttatta a labdát a centertől, hanem egyből ki jobbra – láttunk már ilyet, például

  • 2015-ben a Texas Tech egy 140 kilós falemberrel hajtotta végre a trükköt, aki a blokkolók mögött simán ért a célterületre,
  • 2016-ban a Virginia csinálta meg a North Carolina ellen azzal a csavarral, hogy a fal mögött felálló játékos egyből visszapasszolta a centernek, aki a felállás miatt jogosult elkapó volt, és a meglepetés erejével touchdownt is szerzett,
  • míg az Iowa tavaly ezt másolta, csak ők simán az irányítóhoz snapelték a labdát.

Úgyhogy idén kellett valami újdonság, hiszen erre már készülhettek az ellenfelek, ezért minden fenti verziót felülírva különcködtek kicsit, és se nem az irányítónak, se nem a fal mögé felálló játékosnak dobták a labdát, hanem jobbra, a támadófal szélét képező tight endnek, T.J. Hockensonnak. Így indítani egyébként teljesen szabályos, a snapnél az a fontos, hogy folyamatosan haladjon hátrafelé a labda, ezt itt megtörtént.

Hockenson dolga itt azért még nem volt sima, ugyanis egy nagy kanyarral visszafordulva a fal mögött kellett megfutnia a touchdownt, de mivel a Minnesota nem számított arra, hogy az ő szempontjukból esemény lehet a bal szélen.

Ezt sikerrel hajtotta vége, így lett 21-7 nekik, a végén pedig 48-31-re nyertek.

Az Iowa-vezetőedző Kirk Ferentzről egyébként nem árt tudni, hogy az egyik legkonzervatívabb felfogású edző, szóval ha ő trükközik, az elég nagy szó.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok