Index Vakbarát Hírportál

27 éves videójátékból lopott trükköt az NFL-csapat

2018.10.31. 22:09

Nem a Buffalo Bills volt a kedd hajnali, New England Patriots elleni NFL-meccs esélyese még úgy sem, hogy Buffalóban rendezték a mérkőzést, éppen ezért a Billsnél érezték, hogy valami plusz kell, hogy esetleg sikert érjenek el a csoportrivális ellen. Trükkös játékot húztak hát elő rögtön már az első negyedben, ráadásul nem is akárhonnan hozták az ötletet:

az 1991-es, csak NES-re kiadott 8-bites Tecmo Super Bowlból.

Ne maradjon le semmiről!

A Bills már az amúgy végül 25-6-ra elvesztett meccs elején elkezdte a viszonylag ritkán látott játékok próbálgatását, kapásból volt két olyan futásuk is, amikor nem az irányítótól kapta meg a futójátékos a labdát, hanem LeSean McCoy és Chris Ivory is egyből a centertől jutott hozzá.

Majd öt perc játék után jött a nagyobb falat: reverse flea flickerből próbálták meglepni a Patriotsot a pálya közepéről. A trükk lényege, hogy az irányító – itt most Derek Anderson – átadja a labdát a futójátékos LeSean McCoynak, aki futás helyett továbbadja azt a vele szemben átfutó elkapónak, Zay Jonesnak, aki még eggyel visszapöccinti a közben alaposan elhátráló irányítónak, hogy végül az passzoljon.

Két trükkös játékot vegyítettek itt, a keresztfutásnak beillő reverse-t, illetve a flea flickert, amikor a futójátékos előbb megkapja a labdát az irányítótól, majd pár lépés megtétele után visszafordulva hátradobja a QB-nak, hogy futás helyett passzal sokkolják a védelmet.

A passz viszont hosszúra sikerült a tight end Charles Clay felé, így semmit nem ért el vele a Bills. Legalábbis a pályán, a játékvariációval ugyanis legendás státuszba emelkedtek pár pillanatra, ha már az 1991-es Tecmo Super Bowlból hozták elő. Egyetemi, esetleg középiskolai csapatoktól láttunk átvett ötleteket, de egy az egyben másolni egy 1991-es videójátékot, az egészen más szint.

Éljen a kultklasszik játék!

Ott a Minnesota Vikings speciális játéka volt, a le és a B gombok lenyomásával lehetett előhozni: Wade Wilson kapta a labdát a centertől, ő Herschel Walkernek adta át, majd Hassan Jones és újra Wilson volt a labda útja, általában nem sok sikerrel – a védelem már azelőtt odaért a labdás emberre, hogy az irányító passzolhatott volna. Úgyhogy nem is sokat használták ezt, szóval így nézve még egész jól is szerepelt a játék a Billsnél.

Majdnem ugyanezt a játékot egyébként tavaly sikerrel csinálta meg az egyetemi bajnokságban az Ohio Bobcats.

A magyar piacon nem annyira ismert Tecmo Super Bowlt 1991. december 13-án adták ki Nintendo Entertainment Systemre (NES) – ez az 1989-es Tecmo Bowl továbbfejlesztett változata volt, és egyben ez volt az első videójáték, ami minden szükséges licencet megkapott mind az NFL-től, mind az NFL-játékosok szakszervezétől. Azaz használhatták a csapatok és a játékosok neveit, ez pedig nyilván óriásit dobott a felhasználói élményen.

A játékmeneten is dobtak kicsit, a korábbi 9-9 elleni megoldás helyett itt már valóban 11 támadó- és védőjátékos volt a pályán, ami óriási technikai bravúr volt akkoriban. A csapatok 30 fős rosterből álltak, a támadóknál 11 kezdő és 6 csere, a védőknél 11 le nem cserélhető és soha meg nem sérülő játékos volt, illetve egy-egy kicker és punter került még a keretekbe.

1993-ban már 16-bites verzióban, a szezonhoz frissített csapatkeretekkel adták ki a játékot, majd a következő két évben kapott két folyatást, 1996-ban pedig Playstationre is kiadták a Tecmo Super Bowlt. 2008-ban Nintendo DS-en, 2010-ben Xbox 360-on és PS3-on megjelent egy ráncfelvarrt verzió, de már az NFL-licencek, vagyis valódi csapat- és játékosnevek nélkül.

A játékból online verziók is elérhetők egyébként, aki ilyesmivel ütné el az idejét, itt például meg tudja tenni. A mostani NFL-játékosok közül a Los Angeles Chargers irányítója, Philip Rivers talán a legnagyobb Tecmo-fanatikus, ő 10 éves volt, amikor az alapverziót kiadták, a fiatalabbak inkább már Maddeneznek Playstationön.

A kultklasszikus játék azért kisebb tömegben így is meghatározó maradt, a wisconsini Madisonban évente világbajnokságot tartanak belőle, 2016-ban pedig 26 országos tornát rendeztek az Egyesült Államokban. Nem sok 1991-es játék van, amiből rendszeresen vannak vb-k.

Bo, a csaló

A leghíresebb Tecmo-pillanat viszont nem a vb-hez kötődik, hanem egy YouTube-videóhoz, amit aztán a Family Guy később ellopott, majd saját szerzői jogdíjaira hivatkozva egy időre le is vetetett a videómegosztóról. Ebben a valaha volt egyik leggyorsabb NFL-játékos, Bo Jackson karakterével futtat le egy teljes negyedet egy játékos játékmegszakítás nélkül – Jackson olyan magas értéket kapott a sebességére a játékban, hogy kvázi csalás volt vele játszani.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

via Deadspin

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok