Index Vakbarát Hírportál

Ölelés miatt csináltak hülyék magukból az NFL-bírók

2019.01.13. 05:18

A rájátszás első fordulója után a második körre is jutott erősen fejvakarós bírói ítélet, a Los Angeles Rams és a Dallas Cowboys meccsén ugyanis a bírók a saját csapattárs ölelése miatt fújtak le egy játékot a Cowboys kárára. A másik meccsen hatalmas hóvihar után jutott tovább a főcsoportdöntőbe a Chiefs.

Ne maradjon le semmiről!

Az NFC-oldalon a Cowboys-Ramsen a második negyed legvégén, harmadik kísérletnél támadt a szépítésért a Cowboys, amikor az irányító Dak Prescott szorult helyzetbe került Dante Fowler elől menekülve. Fowler nagy forgolódás közben meg is rántotta Prescottot a sisakjánál, erre pedig a Cowboys-támadófalember La'el Collins reflexből megragadta irányítóját, nehogy az elessen, és ezzel véget érjen a játék.

Csakhogy a bírók szerint Collins pont az ellenkezőjét tette, mint szerette volna, és azzal, hogy átölelte Prescottot, a szabályok értelmében meg is markolta, és lefújták a játékot, merthogy szerintük a csapattárs Collins sackelte saját irányítóját ezzel.

Dak Prescottot a saját támadófalembere sackelte

Az más kérdés, hogy például csapattárson átesve még nem ér véget a játék, hiszen ahhoz kell a védők közbeavatkozása is, érthetetlen, hogy mire gondoltak a bírók. A döntésükkel a Cowboys jó eséllyel minimum egy mezőnygólt vesztett – az első negyed közepén Amari Cooper elkapása után még 7-3-ra a Cowboys vezetett, aztán két futott TD-vel és egy mezőnygóllal 20-3-ra fordított a Rams, a másodiknál a sérüléssel bajlódó Todd Gurley 35 yardról gyújtotta be a rakétákat.

A  harmadik negyedben a Cowboys egy sikeres touchdown utáni kétpontos kísérlettel került egy pontszerzésen belülre a Ramshez képest (15-23), a negyedik negyed közepén viszont C.J. Anderson újfent remek faltörőkosnak bizonyult, és második rövidyardos touchdownját futva elhúzott a hajrá előtt a Rams. Anderson TD-jénél kockáztatott a Rams, és előnyben is rámentek a negyedik kísérletre a gólvonal közeléből, de bejött nekik a húzás. A Cowboys 2 perc 11 másodperccel a vége előtt visszajött ugyan 30-22-re, de a Ramstől már nem került vissza hozzájuk a labda a lefújás előtt, így nem volt esélyük a hosszabbítás kicsikarására.

A Los Angeles egyébként a futójátékra építve verte a Cowboys védelmét, Gurley 115, Anderson pedig 123 yardot futott, nekik is köszönhetően 273-186 lett a futott és passzolt yardok aránya a Rams oldalán.

A Chiefs a playoffban is robog

A korábbi meccsen az AFC-ben a kezdés előtt őrült havazás várta a csapatokat Kansas Cityben, a kezdésre viszont pont elállt, úgyhogy a havas talajt leszámítva normális körülmények között ment a meccs a Kansas City Chiefs és az Indianapolis Colts között.

A Colts borzasztóan beragadt nem csak a meccs elején, hanem lényegében az egész első félidőben, a Chiefs védelme alaposan felkészült belőlük, és komoly gondot okozott a hazai csapat védőfala az egész szezonban remekül dolgozó Colts támadófalnak,

olyannyira, hogy Colts első first downja 1,5 perccel a félidő vége előtt jött csak, a Chiefs pedig addigra már komoly előnybe került.

A hazai csapat könnyedén lépett meg 17-0-ra – bár főleg az irányító Patrick Mahomes passzaira építettek, végül két futójátékos szerezte a TD-t, Tyreek Hill alaposan megkavarva a védelmet.

Tyreek Hill touchdownja a Colts ellen

A második negyed közepén sikerült először villannia a Coltsnak, miután mélyre visszaszorították a Chiefst, sikerült blokkolniuk egy puntot, amire Zach Pascal a célterületen belül vetődött rá, 17-7-re szépítve.

A  szünet előtt viszont még két pontszerzés is belefért, előbb a Chiefs ment végig újra a pályán, és szerezte meg a nap harmadik futott touchdownját az irányító Mahomes révén, majd a félidő utolsó 100 másodpercében a Colts kapcsolt turbófokozatra, és miután az irányító Andrew Luck nagyon elkapta a fonalat, egészen közel kerültek a gólvonalhoz, de végül csak rúgással próbálkozhattak – a veterán, 46 éves Adam Vinatieri viszont a múlt heti chicagói drámát megidézve kapufát lőtt, így maradt a 24-7 a szünetre.

Sokáig nem jött újabb pont – több labdavesztés, illetve jó védőmunka miatt –, majd a negyedik negyed végére gyorsultak fel újra az események, előbb a Colts szépített 24-13-ra (egy újabb kimaradt rúgás száradt Vinatieri lelkén), aztán a Chiefs állította be a 31-13-as végeredményt,

bejutva a főcsoportdöntőbe, amit a vasárnapi meccs eredményétől függetlenül hazai pályán rendezhetnek majd. Az 1972-ben megnyitott Arrowhead stadionban ez lesz az első főcsoportdöntő.

Eredmények, főcsoport-elődöntők

  • Indianapolis Colts–Kansas City Chiefs 13–31
  • Dallas Cowboys–Los Angeles Rams 22–30


Rovatok