Index Vakbarát Hírportál

A szezon legbotrányosabb bundameccsével ért véget az NFL alapszakasza

2021.01.04. 09:42
A szó több értelmében is botrányos mérkőzéssel zárult az NFL 2020-as alapszakasza. Eldőlt, hogy mely együttesek kvalifikálták magukat a playoffba, méghozzá nem akármilyen körülmények között: volt, ahol a kapufa, de volt, ahol a veszíteni akaró ellenfél döntött.

A 17. forduló előtt az AFC-ben négy, az NFC-ben három kiadó hely maradt a playoffra. A magyar idő szerint 19 órás idősávban az Amerikai Főcsoportban tisztult a kép, a Cleveland Browns ugyanis legyőzte a már biztos részt vevő, a sztárjait pihentető Pittsburgh Steelerst,

és 2002 után ismét ott lesz a rájátszásban, megszakítva az NFL leghosszabb playoff nélküli sorozatát.

Habár a Steelers számára nem volt komoly tétje a találkozónak, két védőfalember, Carlos Davis és Isaiah Buggs mégis majdnem összeverekedett az oldalvonalnál.

A szezon egyik meglepetéscsapata, a Miami Dolphins is versenyben volt még a playoffért, ehhez a már szintén korábban bejutó Buffalo Bills ellen kellett nyernie. A Bills azonban nem feküdt le ellenfelének, sőt, egyenesen elgázolta, és 56–26-ra győzött, amivel megszerezte az AFC második helyét, a Dolphinst pedig kiejtette. Ezzel Brian Flores alighanem elbukta az Év edzője-díjat, a 10. interceptionjét is leszedő (2007 óta senki nem szerzett ennyit az NFL-ben) Xavien Howard pedig az Év védőjének járó elismerést veszítette el valószínűleg.

A Baltimore Ravens részvétele sem volt még kőbe vésve a zárónap előtt, de John Harbaugh csapata szintén nem bízta a véletlenre a dolgot, és szó szerint szétfutotta a Cincinnati Bengalst: 

a csapat 404 yardot szerzett a földön, ami a 2. legmagasabb szám 1960 óta.

Az esti idősávban már csak az volt a kérdés, hogy az Indianapolis ki tudja-e használni a Miami vereségét, sőt, még az is benne volt a pakliban, hogy megelőzi a Tennessee Titanst, és megnyeri saját csoportját. A Colts végül 28–14-re verte az utolsóként végző Jacksonville-t, míg a Titans egy utolsó másodperces, kapufás mezőnygóllal szerezte meg a győzelmet a Houston Texansszal szemben, ami az AFC déli csoport élére repítette.

Derrick Henry ismét elképesztően játszott, 250 yardot futott, a szezonban összesen 2027-tel végzett, ezzel ő lett az NFL történetének 8. futója, akinek sikerült a minimum 2000 yard.

A Nemzeti Főcsoportban a legnagyobb érdeklődés a leggyengébb divízió hajráját övezte, amit a négy csapat közül háromnak volt esélye megnyerni: a Dallas Cowboysnak, a New York Giantsnek és a Washington Football Teamnek. Előbbi kettő egymás ellen küzdött meg vasárnap este, utóbbi pedig a csoport 4. tagjához, a már biztosan elszállt és tartalékos Philadelphia Eagleshöz látogatott.

Az első csatát megnyerte a Giants, de csak akkor juthatott tovább, ha a Philly legyőzi a Washingtont az NFL alapszakaszának legutolsó találkozóján.

Az Eaglesnek persze esze ágában sem volt nyerni, Doug Pederson csapata ugyanis egy vereséggel előkelőbb helyre kerülhetett a draftsorrendben.

És az együttes ennek megfelelően teljesített, Pederson a harmadik negyed után, hárompontos hátrányban lecserélte irányítóját, Jalen Hurtsöt, aki addig a csapat mindkét touchdownját összehozta. Helyette Nate Sudfeld került a pályára, ő pedig a következő két támadássorozatban is eladta a labdát, a Washingtonnak meg sem kellett erőltetnie magát, hogy győztesen zárja a mérkőzést és megnyerje az NFC keleti csoportját.

Pederson döntése és az Eagles látványos szerencsétlenkedése után több jelenlegi és egykori Giants-játékos is Twitteren fejezte ki csalódottságát, Darius Slayton undorítónak nevezte a történteket, Golden Tate szerint ezzel világossá vált, hogy az Eagles jobban utálja a Giantset (ő korábban megfordult a Phillyben is), mint a Football Teamet, míg a klublegenda, Eli Manning Saquon Barkley értetlenkedésére csak annyit reagált, hogy

Ezért nem szeretjük az Eaglest.

Nemcsak a Giants, hanem az Eagles játékosai sem értettek egyet az Eagles taktikájával, Hurtsöt el is kapta a kamera, ahogy a fejét csóválva azt hajtogatja, hogy „Ez nem helyes.”

A Football Team így 7–9-es mérleggel behúzta a csoportot, Alex Smith pedig minden bizonnyal hazaviheti az Év visszatérőjének járó díjat. Sőt, az internet népe egyenesen azt követeli, hogy nevezzék el róla az elismerést. Egyébként meg is érdemelné.

Ami a további találkozókat illeti: Tom Brady újabb rekordot döntött,

40 passzolt touchdownja a legmagasabb szám, amit egy irányító csapatváltás után elért, a korábbi csúcsot ősi riválisa, Peyton Manning tartotta.

Nemcsak ő, hanem csapattársa, Mike Evans is komoly egyéni sikert ért el: ő lett az NFL első elkapója, aki karrierje első hét szezonjában egyaránt 1000 elkapott yard fölött zárt. Más kérdés, hogy nem igazán tudott ünnepelni, ugyanis az első félidőben megsérült, és lehet, hogy a playoffban nem számíthat rá a Buccaneers.

A Tampa divízióellenfele, a New Orleans Saints győzelemmel, egyúttal a konferencia második helyén zárta az alapszakaszt. A hírek szerint a Drew Brees az idény végén visszavonul, vélhetően utolsó alapszakaszmeccsén kiosztott három touchdownpasszt.

A Chicago Bears úgy is bejutott a playoffba, hogy vereséget szenvedett az NFC-t megnyerő Green Bay Packers ellen, ugyanis az Arizona Cardinals is kikapott a Los Angeles Ramstől. A Sajtfejűek irányítója, Aaron Rodgers a meccsen 4 hatpontos átadással, összesen pedig 48-cal végzett, 

amivel megdöntötte karriercsúcsát, és szinte biztosan megszerezte az MVP-címet.

Az újoncok is sziporkáztak a zárófordulóban, a Minnesota elkapója, Justin Jefferson 1400 yarddal fejezte be az idényt, megdöntve Anquan Boldin 2003-as újoncrekordját. Justin Herbert sem tétlenkedett, a Los Angeles Chargers irányítója a touchdownt érő átadásokban (31) és pontos passzokban (396) is csúcstartó lett az elsőévesek között.

NFL, alapszakasz, 17. (utolsó) játékhét:
Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers 24–22
Buffalo Bills–Miami Dolphins 56–26
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 3–38
Detroit Lions–Minnesota Vikings 35–37
New England Patriots–New York Jets 28–14
New York Giants–Dallas Cowboys 23–19
Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 44–27
Carolina Panthers–New Orleans Saints 7–33
Chicago Bears–Green Bay Packers 16–35
Denver Broncos–Las Vegas Raiders 31–32
Houston Texans–Tennessee Titans 38–41
Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 28–14
Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers 21–38
Los Angeles Rams–Arizona Cardinals 18–7
San Francisco 49ers–Seattle Seahawks 23–26
Philadelphia Eagles–Washington Football Team 14–20

A wild card kör párosítása:
NFC:
New Orleans Saints–Chicago Bears
Seattle Seahawks–Los Angeles Rams
Washington Football Team–Tampa Bay Buccaneers
Pihenőhét: Green Bay Packers

AFC:
Buffalo Bills–Indianapolis Colts
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
Tennessee Titans–Baltimore Ravens
Pihenőhét: Kansas City Chiefs



Rovatok