Index Vakbarát Hírportál

Bankot robbantott a texasi: évi 12 milliárdos álomfizetés!

prescott
2021.03.09. 09:55
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Dallas Cowboys négyéves szerződéshosszabbítást kötött irányítójával, Dak Prescott-tal, aki ezen időszak alatt akár 160 millió dollárt is megkereshet (bár különböző források szerint ez akár 164 millióig felkúszhat végül), 126 milliót pedig garantáltan meg is kap.

A 27 éves irányítót a 2016-os játékosbörze 4. körében választotta ki a texasi együttes, Kellen Moore és Tony Romo sérülése (valamint biztató előszezonbeli teljesítménye) miatt viszont rögvest a kezdőben találta magát.

Újoncéve parádésan sikerült, 3667 yardot és 23 touchdownt passzolt, csupán négy passzát fülelték le a védők, és remek, 104,9-es irányítómutatóval járult hozzá a Dalllas 13–3-as alapszakaszbeli mérlegéhez. Teljesítményével az Év Újonc Támadójának választották meg, valamint meghívást kapott a Pro Bowlra is. A rájátszásban is jól teljesített, de a Green Bay Packers drámai mérkőzésen legyőzte a Cowboyst.

A következő év számára és csapata számára is visszaesést hozott, de a 2018-as kiírásban újfent remekelt, a Cowboys 10–6-os mérleggel rájátszásba, ő pedig ismét a Pro Bowlra jutott. A Seahawks legyőzése után a későbbi döntős Los Angeles Rams már túl nagy falatnak bizonyult együttese számára.

A 2019-es kiírásban hiába döntött egyéni csúcsot 4902 yardjával és 30 TD-passzával, ez is kevésnek bizonyult, tavaly franchise tag alatt játszott öt mérkőzésen, majd rendkívül súlyos sérülést szenvedett, ami miatt véget ért a bajnokság számára.

Karrierje során eddig 69 alapszakasz-mérkőzésen kezdett, 42–27 vele a Cowboys mérlege, 17 634 yardot és 106 TD-t passzolt, emellett futott is még 1314 yardot és 24 TD-t, és csupán 40 interceptionje és 18 elveszített fumble-je volt.

Évi 40 millió dolláros (12,3 milliárd forintos) szerződése értelmében Patrick Mahomes (45 millió/év) után a második legjobb átlagú fizetés birtokosa lett (Deshaun Watson 39 millióját megelőzve), a 126 milliós garantált érték ugyancsak a második legmagasabb a liga történetében (Mahomes 141 milliója viszont csupán a szerződés egészének 31,44 százaléka, Prescotté pedig 78,75 százaléka).

A 66 milliós aláírási bónuszt tartalmazó szerződésében van egy olyan záradék, miszerint csapata nem cserélheti el őt, csak olyan helyre, ahová az irányító is elmenne, illetve hogy az egyezség lejártát követően nem kaphat újabb egyéves röghöz kötést – így 31 évesen újra bankot robbanthat.

A Dallas és Prescott ezzel kikerült a rendkívül élénk irányítópiacról, korábban Matthew Stafford Detroitból Los Angelesbe költözött, a Ramstől Jared Goff mozgott cserébe a Lionshoz, Indianapolisba a visszavonult Philip Rivers helyére Philadelphiából érkezett Carson Wentz, miközben Deshaun Watson (Texans) és Russell Wilson (Seahawks) kapcsán is cserelehetőségekről szólnak a hírek.

Borítókép: Tom Pennington / Getty Images Hungary



Rovatok