Index Vakbarát Hírportál

Őrült költekezéssel érkezett meg a november Amerikába

2022.11.02. 14:07
Elképesztő mennyiségű és minőségű csere zajlott le a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) kedd esti átigazolási határidejét megelőzően.

Az NFL-ben november első napjáig hajthattak végre cseréket a csapatok egymással (innentől kezdve játékosmozgás legfeljebb a csapatokból kivágottaknál lehetséges, illetve a gyakorlócsapatokból lopkodással), ez az időszak pedig általában nagyjából a labdarúgásban tapasztalható téli időszakra emlékeztet, sok névvel, kevés akcióval, még kevesebb érdemi történéssel.

No most nem ezt láthattuk, ugyanis csak úgy röpködtek ide-oda a sztárok és a draftjogok!

Még jóval a határidő előtt váltott a Carolina Panthers kiváló futója, Christian McCaffrey a 49ers mezére, az érte leszurkolt 2023-as 2., 3. és 4., valamint 2024-es 5. körös vételárnak pedig villámgyorsan a törlesztésébe kezdett, hiszen futott, elkapott és passzolt TD-t is szerzett a címvédő Rams legyőzése során.

Mit csinál a Chicago?

A Bears elpasszolta az irányítósiettető Robert Quinnt egy 2023-as 5. körért a 7–0-val álló Philadelphiához, majd a szerződésével elégedetlenkedő Roquan Smith-t a Ravenshöz – érte az ugyancsak linebacker A. J. Klein mellett egy jövő évi 2. és 5. kör érkezett cserébe.

Amikor azt hittük, hogy akkor most az újjáépítés fázisa és a drafttőke maximalizálása a cél, Chicagóban jött az újabb hír, hogy a Steelershöz elküldtek egy 2023-as 2. kört az elkapó Chase Claypoolért.

Az mondjuk tény, hogy Justin Fieldsnek úgy kellett egy normális célpont, mint falunak az áram: ebben az idényben meccsenként 150 passzolt yardot sem szerez az irányító, és csupán egyszer lépte át a 200-as határt, a Vikings ellen 208-ig jutott...

A Steelers is felmutathat azért egy érkezőt, William Jackson III korábban remekelt a csoportrivális Bengals védelmében, egy kondíciós 6. kör igazán nem kockázat a Washingtonban nem remeklő cornerbackért.

A Super Bowlra hajt a Miami

A Delfinek célja viszont továbbra is egyértelmű: tolják az all-int, ahogy a csövön kifér! Az idény előtt érkezett a Chiefstől Tyreek Hill (egy 1., egy 2., két 4. és egy 6. körért), most pedig irányítósiettető részlegüket turbózták fel, de alaposan!

Bradley Chubb jött Denverből egy 2025-ös (!) 5. kör mellett, ellentétes irányban a 2023-as 1. kör (eredetileg 49ers-pick), egy 2024-es 4. kör és a futó Chase Edmonds mozgott.

Ezeket most miért?

Kétszer is ez volt az ember érzése, amikor a kedd esti híreket böngészte. Jött elsőként T. J. Hockenson esete, aki ugyan a 2019-es drafton érte adott 1/8-as választási cetlit aligha érte meg eddig, 25 évesen azért 2068 yardot és 15 touchdownt már fel tudott mutatni, a benne rejlő potenciál miatt pedig azt lehetett hinni, hogy a jövő Lionsének egyik pillére lesz a tight end.

De rendben, jövőre már drága lehetne, az érte kapott 2023-as 2. és 2024-es 3. kör sem rossz (persze jegyezzük meg, hogy Hockenson mellé egy 2023-as 4. kör és egy opciós 2024-es 4. kör is távozott), az viszont már lényegesen meglepőbb, hogy mindezt a csoportrivális és 6–1-gyel álló Minnesotával hozták össze.

Ez még mindig semmi sem volt ahhoz képest, amikor arról jött a hír, hogy Calvin Ridley a Jaguarshoz került. No nem azért, mert a 27 éves elkapó ne lenne jó képességű (nem véletlenül volt az első három idényében több mint 3000 yardja és 26 TD-elkapása), de a Falcons játékosa az előző idényben csak öt meccsen tudott pályára lépni, a mostaniban pedig egyáltalán nem játszhat, mert fogadás miatt eltiltották.

Ha visszatérhet végre, és tudja hozni magát, akkor azért nagy érték lehet, és a Jacksonville csak opciós 2. és 5. kört adott érte, szóval még lehet győztese is a cserének.

Még néhány csere

A 6–2-es mérleggel, de gyengécske futás elleni védekezéssel álló Dallas egy 6. kört dobott be a Las Vegasnak a védőfalember Johnathan Hankinsért, szintén már néhány napos hír, hogy a Giants a Chiefshez passzolta el az elkapó Kadarius Toneyt, érte egy 2023-as 3. és 6. kör érkezik New Yorkba.



Rovatok