Index Vakbarát Hírportál

Nemcsak az összes rekord, de a szezon legégőbb jelenete is Tom Bradyé lett

2023.02.07. 06:06
Egyetlenegy mérkőzés maradt hátra az NFL 2022-es szezonjából, méghozzá a Super Bowl LVII a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles főszereplésével. Ne legyen kétségünk, a döntő is bővelkedni fog szenzációs megmozdulásokban, történelmi mérföldkövekben és sztorikban, akárcsak az idény eddigi része. Megpróbáltuk ezeket összegyűjteni.

Benny Hill Show

Hiába játszanak a világ legjobb amerikaifutballistái az NFL-ben, előfordul némi rövidzárlat és ügyetlenség, még azokkal is, akik aztán tényleg a királyok királyai. Lehet, hogy a Miami Dolphins puntere, Thomas Morstead csak nemrég találkozott Mark Sanchez ikonikus butt fumble-jével, más magyarázatot nem találunk arra, miért is rúgta fenékbe a labdával saját csapattársát, Trent Sherfieldet.

Szerencséjére a Dolphins kibekkelte a maradék másfél percet és behúzta a Buffalo Bills elleni csoportrangadót.

Nyugodtan bekészíthetjük a Benny Hill Show örökzöld muzsikáját a következő videó alá is, pedig a főszereplő nem más, mint Tom Brady. Azt már az öt évvel ezelőtti Super Bowlban is láthattuk, hogy minden idők legnagyszerűbb irányítójának nem lesz az az útja, mint mondjuk Julian Edelmannek, azaz sosem fog elkapóvá válni QB-ből.

Tampa Bayben sem igazán ízlett neki ez a ritka szerepkör, úgyhogy a Leonard Fournette-passzból induló játék vége nem is lehetett más, mint egy interception Tariq Woolentől.

Brady próbálta menteni a menthetőt és felrúgta gyorsan a védőt, még mielőtt megiramodhatott volna a tojással. Lehet, hogy a német gyep zavarta meg.

Irányítókeringő és Mr. Jelentéktelen

Az NFL hiába megy túl minden határon annak érdekében, hogy védje a quarterbackeket (ami botrányos „roughing the passer” ítéleteket eredményezett), az alapszakaszban több mint 70 irányító lépett pályára. Erre persze csak az egyik magyarázat a sérülés, mert sokan saját maguknak köszönhették a padozást vagy a gyatra teljesítmény, vagy a borzalmas hozzáállás, esetleg mindkettő (hello, Zach Wilson) miatt.

A passzmestereket sehol sem sújtotta olyan sérüléshullám, mint San Franciscóban, ahol az idény előtt kezdőnek kinevezett Trey Lance hamar kidőlt, majd a helyére betett, a szezon előtt majdnem elcserélt Jimmy Garoppolo is követte a kórházba.

Nem volt mit tenni, be kellett dobni a mély vízbe a 2022-es drafton legutolsóként kiválasztott, ezzel a „Mr. Jelentéktelen” titulust kiérdemlő Brock Purdyt, akivel egy csapásra megtáltosodott a 49ers, és veretlenül menetelt egészen az NFC döntőjéig. Ott azonban jött Haason Reddick, aki szétszakította Purdy könyökét (az irányító valószínűleg a következő szezont is ki fogja hagyni), úgyhogy Josh Jacksonnak kellett beállnia, aki viszont agyrázkódást szenvedett, ezzel pedig végleg megpecsételődött a Frisco sorsa.

Volt azonban valaki, akiről több mint 20 éve tudjuk, hogy elpusztíthatatlan (még Bernard Pollardnak sem sikerült), és idén is megdöntött több rekordot. Más kérdés, hogy milyen edzői „zsenialitásból” születhet meg az, hogy egy 45 éves irányítónak NFL-csúcsot kell döntenie passzkísérletekben és pontos passzokban ahhoz, hogy a víz felett tartsa a két évvel ezelőtt még bajnok csapatát, de Tom Bradynek ideig-óráig még ez is sikerült.

Közben ő lett az első játékos, aki eljutott 100 000 passzolt yardig (alapszakaszban és rájátszásban összesen), és nagyon nehéz elképzelni, hogy akárki is csatlakozzon hozzá ebben a klubban.

A Buccaneers viszont széthullott körülötte, úgyhogy bőven vitatható, hogy jó döntést hozott-e, amikor mégsem vonult vissza. A minap aztán bejelentette, hogy tényleg ennyi volt, kérdés, hogy ezt elhiszi-e bárki. Főleg saját maga.

Drámai végjátékok

Ezekből sem szenvedtünk hiányt, úgyhogy mutatjuk a legőrültebb/legfontosabb példákat, kezdjük is az NFL történetének legnagyobb fordításával. A 15. játékhéten a Minnesota Vikings az Indianapolis Coltsot fogadta abban a tudatban, hogy egy győzelemmel bebiztosítja első helyét az NFC északi csoportjában. A Jeff Saturday vezette vendégek igyekeztek beleköpni a levesbe és a félidőben 33–0-ra vezettek, de kiderült, ez sem volt elegendő előny. A Vikings ugyanis ledolgozta a hátrányát, a hosszabbításban pedig a győzelmet is behúzta 39–36-ra, a 33 pontos fordítás pedig minden idők legnagyobbja. Matt Ryan valószínűleg azóta is azon gondolkozik, hogy lehet az, hogy már nemcsak a Super Bowlban, hanem az alapszakaszban is ő a szenvedő fél a történelmi eseményeken.

Nehéz megmagyarázni azt, ami az Oakland Raiders–New England Patriots-mérkőzés utolsó játékában történt, ráadásul ugyanabban a fordulóban, mint az előző esetünk. Szóval Bill Belichick valószínűleg úgy gondolta, hogy időkérés nélkül a három másodperc nem elég egy passzra plusz egy field goalra, ezért meghúzta a váratlant azzal, hogy ún. lateral játékot hívott be, azaz nem egy átadással, hanem sok hátrapasszal próbálkozott, amolyan rögbis stílusban. 

Csakhogy Jakobi Meyers nem csapattáshoz, hanem az expatriotsos védőhöz, Chandler Joneshoz továbbította a labdát, aki egy egyszerű stiff armmal földbe gyalulta a New England irányítóját, Mac Jonest, majd meg sem állt a célterületig, amivel megnyerte a meccset a Raidersnek.

És hogy ez mennyire volt végzetes? Tulajdonképpen akár ez az egy siker is lehet az, ami a végelszámolásnál hiányzott Belichickéknek ahhoz, hogy ott legyenek a playoffban.

Valami biztosan volt a levegőben azon a hétvégén az Egyesült Államokban, mert a következő jelenetsorunk is akkor esett, és szintén befolyásolta a rájátszás mezőnyét. A Dallas Cowboys a győzelemért támadott a Jacksonville Jaguars ellen a hosszabbításban, 34–34-es állásnál. Dak Prescott passza azonban felpattant Noah Brownról, pontosan Rayshawn Jenkins kezébe, aki megiramodott az end zone irányába. Saját elmondása szerint az életéért rohant, és végül be is ért, elhappolva a győzelmet, amivel a Jax versenyben maradt a playoffért, az alapszakasz utolsó fordulójában pedig ki is harcolta azt a csoportrivális Tennessee Titans ellen.

Egy pillanatig emlékezzünk meg Jenkins teljes aznapi produkciójáról: 18 szerelés, 2 interception, 1 győztes touchdown.

Noha a rájátszás izgalmai kicsit elmaradtak a várakozásoktól, azért fordulatok akadtak így is. Mint például a Cincinnati–Baltimore wild card-rangadón, ahol a Ravens sokáig jól tartotta magát, sőt a negyedik negyedben majdnem vezetésre tett szert. 

Logan Wilson azonban a gólvonal előtt kiütötte a labdát Tyler Huntley kezéből, amit Sam Hubbard szedett össze és 98 yardolt nyargalt vele a célterületig, így a Bengals került előnybe.

A 98 yardos visszahordott fumble TD pedig rájátszásrekordot jelentett, no meg továbbjutást a Cincinnatinek.

A Los Angeles Chargers sem hazudtolta meg önmagát és ismét képes volt banális módon leolvadni, ezt most a Jacksonville használta ki a wild card-körben. Trevor Lawrence-ék 27–0-s hátrányt tüntettek el, majd egy utolsó másodperces mezőnygóllal kiharcolták a továbbjutást.

A 2022-es kiírás citromdíjasa pedig egyértelműen Joseph Ossai, aki a Kansas City–Cincinnati AFC-döntő utolsó másodperceiben teljesen feleslegesen szabálytalankodott a pályán kívül Patrick Mahomesszal szemben, a 15 yardos büntetés pedig tulajdonképpen megágyazott Harrison Butker győztes mezőnygóljának, amivel a KC jutott be a Super Bowlba.

Tényező lett a Detroit Lions! Dan Campbell együttesét sokan zárták a szívükbe a Hard Knocks közben/után, a csapat pedig a szezon során a pályára is ki tudta vinni azt a küzdést és lelkesedést, amit a vezetőedző próbált átadni a felkészülés során. A szerencse viszont most sem szegődött melléjük, és bár a legvégsőkig versenyben voltak a playoffért, nem jött össze a bravúr. 

A szép búcsú viszont így is sikerült, hiszen a nagy rivális Green Bay Packerst el tudták ütni a rájátszástól az alapszakasz végén, és az a győzelem több mint valószínű, hogy az utolsó szöget jelentette Aaron Rodgers wisconsini pályafutásának koporsójába.

Őrületes elkapások

A Minnesota Vikings fiatalja, Justin Jefferson vitathatatlanul az NFL legjobb elkapóinak egyikévé nőtte ki magát, és ezt bizonyítandó, a Buffalo Bills ellen nem csak elképesztően látványos, hanem legalább annyira fontos elkapást mutatott be, de szavak helyett inkább nézzük, mi történt.

A szezon korai szakaszában az újonc George Pickens is jelezte, hogy odafigyelt az órákon az Odell Beckham iskolában. (Persze nem a „Hogyan szálljunk repülőre Miamiban úgy, hogy aztán leszállítsák miattam az összes utast” előadáson látta ezt.)

És ne feledkezzünk meg Mike Williamsről sem, aki még egy piruettet is előadott az egykezes elkapása után.

Ezekkel egyszerűen nem lehet betelni!

Majdnem tragikus sérülések

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, ami a Cincinnati Bengals és a Buffalo Bills találkozóján történt magyar idő szerint január 3-án hajnalban. A Bills safetyje, Damar Hamlin egy ütközés után felállt, majd összeesett, és azonnal lehetett látni, hogy óriási baj van.

Hamlin szívrohamot kapott, de hála a gyors segítségnyújtásnak, újra tudták éleszteni, viszont így is kritikus állapotban szállították kórházba.

A fél világ Hamlin felépüléséért izgult, az NFL-ben, sőt az egész amerikai sportvilágban páratlan összefogás jött létre. Csodával határos módon a 24 éves játékos villámgyors gyógyuláson ment keresztül, hét nap után hazaszállították egy buffalói kórházba, ahonnan két nappal később kiengedték.

Azt nem tudni, hogy visszatérhet-e a pályára, de ennél sokkal-sokkal fontosabb, hogy nem végződött tragédiával az eset.

Tua Tagovailoával kapcsolatban már az egyetemi évei alatt is az volt a legégetőbb kérdés, hogy mennyire tud egészséges maradni, a tehetségét viszont senki sem vonta kétségbe. Aztán a Miami Dolphinsnál sok kritika érte a teljesítményét, ebben a szezonban viszont egyértelműen szintet lépett és remekül kezdte az idényt. De a 3. fordulóban agyrázkódást szenvedett, mégis visszaengedték a pályára, a 4. héten pedig még súlyosabb fejsérüléssel kellett hordágyon levinni a pályáról úgy, hogy előtte egészen világosan lehetett látni, hogy nincs magánál és görcsbe rándultak a kezei.

Az elmúlt időszakban több eset kapcsán is fény derült arra, mennyire amatőr és piszkos módon funkcionál a Miami csapata, amely azzal is szabályt szegett, hogy Tua egyáltalán pályán lehetett ezen a meccsen.

Sokkoló módon néhány héttel később már ismét játszott, de decemberben újfent előjöttek a tünetei és bekerült az agyrázkódás-protokollba, ahonnan már nem is jutott ki a szezon végéig. Jó hír, hogy azóta zöld utat kapott, más kérdés, hogy innentől kezdve minden egyes agyrázkódásnak rettenetesen komoly következményei lehetnek és nem véletlen, hogy több neurológus is szinte könyörgött neki, hogy vonuljon vissza a saját érdekében.



Rovatok