Index Vakbarát Hírportál

Érinthetetlen a touchdownkirály irányító

2013. október 28., 11:08 Módosítva: 2015.05.10 02:44
36

Terrelle Pryor új NFL-rekordot állított fel az Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers-meccsen. Az oaklandi irányító 93 yardos touchdownt futott.

teljes bejegyzés

A németek is az NFL-t akarják

2013. október 28., 11:00 Módosítva: 2015.05.10 02:44
19

A németek morgolódnak, hogy náluk is legyen NFL-meccs, mint Angliában, az amerikai profi liga azonban egyelőre csak Londonban gondolkodik, ahova vasárnap a San Francisco 49ers szurkolói érkeztek tömegével. A Wembley-ben azonban ellenfelük, a Jaguars rajongói kisebbségben is kitettek magukért. Akik egy eddig nyeretlen csapatnak is így tudnak szurkolni, azok csak még jobb show-t csinálnak majd a következő években.

teljes bejegyzés

Pouncey is belekeveredett a Hernandez-ügybe

2013. október 28., 08:49 Módosítva: 2015.04.29 17:01

pouncey.jpg

Idézést kapott a massachusettsi állami bíróság a Miami Dolphins-center Mike Pouney, aki egyetemen csapattársa volt a gyilkossággal, vagy gyilkosságokkal vádolt Aaron Hernandeznek. Pouncey és testvére expatriotsos letartóztatása után "Engedjétek szabadon Hernandez" sapkában pózoltak egy fotón. 

A Sports Illustrated úgy tudja, a vasárnap délutáni Patriots-Dolphins után Pounceyt egy órán át faggatták. Egyelőre nem vádolták meg semmivel, de a lap szerint Hernandez egyik fegyveres ügyével kapcsolatban akartak tőle információkat, az sem zárható ki, hogy több fegyver is gazdát cserélt a két játékos között korábban. Utóbbit azért érdemes fenntartással kezelni. Pouncey ikertestvére, Maurkice nem nyilatkozott az ügyben, ahogy klubja, a Steelers sem. 

Aaron Hernandezt azzal vádolják, hogy otthonának közelében meggyilkolta egyik ismerősét, Odin Lloydot idén júniusban. A korábbi Patriots-játékosnak köze lehetett egy tavalyi, bostoni kettős gyilkossághoz is, és ötrendbeli fegyverrel való visszaéléssel vádolták meg, ha bűnösnek találják, élete végéig börtönbe mehet. 

 

Visszahívták volna a 44 éves NFL-legendát

2013. október 24., 14:54 Módosítva: 2015.05.11 00:05

A St. Louis Rams NFL-csapat a múlt héten sérülés miatt az egész szezonra elvesztette irányítóját, Sam Bradfordot, ezért a klub kétségbeesett döntést hozott, az NFL-legenda Brett Favre-ot győzték volna meg arról, hogy lépjen újra pályára. 

teljes bejegyzés

Bepanaszolták az edzőt a 91-0 után

2013. október 23., 09:43 Módosítva: 2015.05.11 00:10
22

Áll a bál Texasban egy hétvégi középiskolás amerikaifutball-meccs után. Az Aledo High School csapata 91-0-ra verte a Fort Worth Western Hillst, a kiütéses győzelemnek azonban nem tudott örülni a gimnazisták edzője, mert a vesztes játékosok szülei panaszt tettek ellene hétfőn. 

teljes bejegyzés

Az emberflippertouchdown mindent visz

2013. október 21., 13:48 Módosítva: 2015.05.11 00:15
31

Az akrobatikus touchdownok nem kockázatmentesek, könnyen össze lehet szedni komolyabb sérüléseket, de benne van, hogy évekig emlegetik a megmozdulást, mint Jerome Simpsonét. 

teljes bejegyzés

Ilyen fogadtatásról álmodni se lehet

2013. október 21., 10:55 Módosítva: 2015.05.11 00:15
41

Peyton Manning az Indianapolis Colts klublegendája volt, mielőtt két éve megsérült a nyaka, ami miatt ki kellett hagynia egy teljes szezont, többször is műtötték. A klub vezetősége 2012-ben döntött úgy, hogy tizenhárom év után megválnak az irányítótól, akivel Super Bowl-t nyertek. Komoly bónuszt kellett volna kifizetniük neki, amennyiben marad, és nem voltak benne biztosak, hogy Manning tud még úgy játszani, mint régen.

teljes bejegyzés

LeBron: Játszani akarok az NFL-ben, mielőtt visszavonulok

2013. október 19., 10:40 Módosítva: 2015.04.29 17:01

lebron_1.jpg

LeBron James és az NFL-téma legalább annyira örökzöld, mint az NBA-ben a Michael Jordan-Kobe Bryant összehasonlítás, most viszont maga a Miami Heat-sztár mondta, nem tett még le arról, hogy kipróbálja magát a profi amerikaifutballisták között. 

„Szeretnék még egy NFL-meccsen pályára lépni, mielőtt véget ér a sportolói karrierem" - válaszolta a kétszeres NBA-bajnok egy rajongói kérdésre, amivel ismét sikerült felizgatnia az amerikai közvéleményt. LeBron középiskolásként kivételes tehetségű elkapó volt, az Urban Meyer még a Notre Dame-nél ösztöndíjat akart neki ajánlani, James végül a kosárlabda mellett döntött. 

Nemrég a Washington Redskins Super Bowl-győztes ex-irányítója, Joe Theismann nyilatkozta azt, hogy a kosaras simán beférne az NFL-be irányítónak, minden adottsága megvan hozzá. Theismann még azt is felajánlotta, hogy edzője és ügynöke is lesz a sportolónak, ha a váltásról dönt. Az egykori redskinses azzal érvelt, hogy az NFL-ben még 37-38 évesen is lehet játszani, az NBA-ben viszont ez már nem annyira gyakori. A legutóbbi NBA-lockout alatt felmerült a lehetőség, a Seahawks-edző Pete Carroll még névreszóló mezt is csináltatott a sztárnak, persze senki nem vette halálosan komolyan a dolgot.  

lebronmez.jpg

LeBron decemberben lesz 29 éves, habár jövőre szabadon igazolható lehet, ha úgy dönt, de nem valószínű, hogy a nagy váltásnak akkor jön el az ideje, ha egyáltalán eljön valamikor.

Russell Wilson az új Tebow

2013. október 18., 13:56 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Persze szó sincs arról, hogy a két játékos tudását akarjuk összehasonlítani, csak a Seattle Seahawks-irányító a napokban annyira megnyílt a csapatról készült dokumentumfilmben, hogy kár lenne lemaradni arról, miket mondott, pláne egy péntek délután.

A CBS által készített anyagban a quarterback azzal kezdi, hogy elég rossz gyerek volt, előszeretettel vert meg másokat, csinált hülyeségeket egészen addig, amíg Jézus be nem lépett az életébe. 

"Volt egy álmom arról, hogy édesapám életét vesztette, Jézus pedig odajött a szobámhoz és szó szerint bekopogott hozzám. Azt mondta, figyelj, többet kellene megtudnod rólam. Úgyhogy vasárnap reggel elmentem a templomba, így mentett meg engem Jézus. Tizennégy éves voltam, rájöttem, a tehetségemet mire kell használnom" - mesélt vallásos élményéről Wilson. 

Egyáltalán nem akarjuk cikizni Wilsont, tiszteljük azért, amit a pályán művel ennyi idősen, de a vallásos vallomás már szinte tebow-i magaslatokat idéz, 7.30-tól lehet megnézni az alábbi videóban.

Brady-lecke: így nyerj 5 mp-cel a vége előtt

2013. október 14., 11:42 Módosítva: 2015.05.11 00:40
140

A New England Patriots végsőkig kiélezett meccsen nyerte az NFL vasárnapi rangadóját a forduló előtt veretlen New Orleans Saints ellen úgy, hogy a vendégek bő egy perccel a vége előtt még vezettek.

teljes bejegyzés

Útban volt a bíró, kapott egyet

2013. október 13., 11:59 Módosítva: 2015.05.11 00:45
17

Hiába látta, mi vár rá, már semmit sem tudott tenni az az amerikaifutball-bíró, akit az egyetemi bajnokság szombat esti meccsén borítottak fel.

teljes bejegyzés

Csodát látott a ketaminnal telelőtt szarvasmarha

2013. október 12., 22:23 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Mack Brownt Napóleonként ábrázolni azért elég meredek, még ha a Red River Rivalryról és ABC-s közvetítésről van szó. Pedig ezzel a bizarr nyitóképpel indult a szombat esti college-rangadó, rá volt fotosoppolva a feje egy Napóleon-festményre. Mert ha Mack Brown Napóleon, akkor az Oklahoma Sooners elleni meccsek az ő Waterloo-i, tizenöt éve edzi már a Texas Longhornst, de csak a Sooners ellen fordult elő, hogy ötvenöt pontnál többet kapjanak. Ráadásul a veterán Brownnak ramaty napokból kijutott bőven mostanában, szeptemberben a defensive coordinátorát is kivágta, mert elfogadhatatlannak nevezte a munkáját. Jött Greg Robinson, nemcsak miatta okozták a forduló egyik nagy meglepetését a tizenkettedikként rangsorolt Sooners ellen.  

Amúgy a több mint százéves Red Red River Rivalry a két államot határoló folyóról kapta nevét, hagyományosan a dallasi Cotton Bowlban rendezik, és most sem hiányzott a meccsről Longhorns kabalája, Bevo, a texasi hosszúszarvú szarvasmarha. Szerencsétlen állat a vágóképeken úgy áll rezignáltan az egyik lelátórész előtt, mint akibe hat adagnyi ketamint lőttek bele, de legalább elég jól néz ki a képernyőn. Bevo nem az első Bevo, ő a tizennegyedik, elődje 2009-ben múlt ki egy texasi ranchen, haverok voltak állítólag. XIV. Bevónak szomorú gyerekkora volt, nincs mit szépíteni, apját agyonvágta a villám, ő viszont azóta már megnézte a helyszínen a 2006-os BCS-döntőt, ahol nemzeti bajnok lett a Longhorns, most viszont egy unranked csapatot bámult bedrogozva a pálya széléről, ahogy az ősi riválist azzal a futójátékkal darálták be, ami az elmúlt évek vesztes meccseit nagyon nem ment.

bevo.JPG

Az irányító Case McCoy, aki az NFL-es Colt McCoy öccse, nagyon összeszedte magát, nem vállalt semmi hülyeséget. Persze lenyilatkozta még a hét elején, ha most nyer, akkor azt sose felejti el, meg ilyenek, viszont passzai rendre jók az első félidőben, talán még az első negyed végén dobta túl magasan a labdát egyik célpontjának. Egy taslit azért így is kapott.

A nagy szám viszont Jonathan Gray, a második évét kezdő futóval kapcsolatban attól féltek a szezon előtt, hogy nem elég kemény gyerek, ehhez képest falta a yardokat, Anthony Fera pedig bevágott egy 50 yardos mezőnygólt. Ilyen távolról még sose ment neki, a szünetben 23-10 volt a Longhornsnak. 

Mack Brown nem nagyon szokott kiereszteni egy meccset a kezéből, ha a szünetben biztos az előny. Még úgy sem, hogy az Oklahoma-védelem a harmadik negyedben már lezárta a futásokat, mert a Sooners-irányító Blake Bell úgy játszik, mintha érezné a seggében Bevo szarvát, sackelik, eladja a labdát, vagy belevágja a földbe, aztán jön a büntetés. McCoy viszont két drive-ban is a legjobbkor szedi elő a passzjátékot, ezzel nagyjából el is dől a meccs, még úgyis, hogy egy interception után Geneo Grissom 54 yardot fut a labdával és szerez touchdownt, de ezzel be is állítja a 36-20-as végeredményt, Gray 123 yarddal zárt. 

Bevot nem mutatta a kamera, valószínűleg rég elhurculták már, Mack Brown pont belenézett a saját nyakonöntésébe, ez a csapata pedig karrierje során először veri meg a Soonerst, így meg is kapják a Rivalry győztesének járó Golden Hat trófeát. Brown azt ígérte az ABC látványos riporterének nyilatkozva, nem próbálja majd fel, a játékosai úgyis megteszik helyette, az ilyen trófeákat előbb-utóbb amúgy is összetörik valahogy.

goldenhat.jpg 

Belehalt a verésbe az NFL-sztár kisfia

2013. október 12., 13:50 Módosítva: 2015.05.11 00:50
12

Az NFL-sztár Adrian Peterson kétéves kisfia belehalt sérüléseibe, miután az anya barátja súlyosan bántalmazta, számolt be a tragikus hírről az amerikai média.

teljes bejegyzés

NFL-dömping lesz jövőre Európában

2013. október 10., 09:24 Módosítva: 2015.05.11 01:00
55

2014 őszén (az idei kettővel szemben) már három NFL-mérkőzést rendeznek Londonban, a Wembley-stadionban, erősítette meg az amerikaifutball-bajnokságot irányító Roger Goodell komisszár.

teljes bejegyzés

Íme a világ egyetlen futbaseballstadionja

2013. október 8., 18:36 Módosítva: 2015.05.11 01:05
145

Az oaklandi O.co Coliseum az utolsó olyan sportstadion amerikában, amit profi baseball- és amerikai futball csapat közösen használ, így a szombatról vasárnapra történt hatalmas és igen látványos átalakítás igazi ritkaságnak számít.

teljes bejegyzés

A társaknak sem szóltam, mire készülök

2013. október 7., 10:36 Módosítva: 2015.05.11 01:10
113

A Peyton Manning által irányított Denver Broncost az NFL ötödik fordulójában sem lehetett megállítani, ráadásul a veterán irányító olyat csinált, amit öt éve vállalt be utoljára.

teljes bejegyzés

Az év elkapása: levegőben, egy kézzel

2013. október 6., 13:29 Módosítva: 2015.05.11 01:15
25

Az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban a címvédő Alabama Crimson Tide simán verte a Georgia State-t szombaton, a wide receiver Andrew White benevezett az év elkapására.

teljes bejegyzés

Őrült futás után jött a touchdown

2013. október 4., 12:06 Módosítva: 2015.05.11 01:20
17

Az NFL csütörtök esti meccsén a Cleveland Browns a Buffalo Billsszel játszott, az elkapó Travis Benjamin zseniális futás után szerzett touchdownt az első félidő hajrájában.

teljes bejegyzés

Ha így akarta, zseni, amúgy őrült szerencse

2013. október 3., 14:05 Módosítva: 2015.05.11 01:25
3

A középiskolás amerikaifutballistát éppen a földre vitték, amikor vakon touchdown-passzt adott.

teljes bejegyzés

Szabotázs volt a Super Bowl-áramszünet

2013. október 2., 13:40 Módosítva: 2015.05.11 01:30
26

8 hónap telt már el a a Super Bowl óta, ám a győztes Baltomire Ravens tagjai nem tudják túltenni magukat a döntőt megszakító áramszüneten, egyiküknek újabb vad elmélete van.

teljes bejegyzés

100-ra nyújtotta a 35 yardos touchdownt

2013. szeptember 30., 21:50 Módosítva: 2015.05.11 01:35
15

A Merces és a Drake egyetemek összecsapásán Alex Avant körbefutotta a pályát és az ellenfelet, hogy touchdownt szerezhessen. Persze, hogy ő lett a forduló védőjátékosa.

teljes bejegyzés

Amerikaiakért őrjöngtek a zsúfolt Wembley-ben

2013. szeptember 30., 16:33 Módosítva: 2015.05.11 01:35
43

„Milyen jó ez a Wembley, mert a pálya szélén nem ázik be az ember cipője, mint San Diegóban. Ott a tengerszint alatt van a stadion, úgyhogy tiszta életveszély, ha valaki a meccs után a vizes gyepen be akar rohanni a sajtótájékoztatóra” – meséli egy kaliforniai újságíró a vasárnap esti, Minnesota Vikings–Pittsburgh Steelers NFL-meccs első negyede után, utalva arra, hogy jó ötletnek találja a londoni rendezést.

teljes bejegyzés

A bírót is letarolta a touchdownért

2013. szeptember 30., 12:03 Módosítva: 2015.05.11 01:35
9

A hétvégi NFL-forduló után a következőket jegyezhetjük fel röviden:

teljes bejegyzés

Egymást taposták a cheerleaderekért

2013. szeptember 29., 10:14 Módosítva: 2015.05.11 01:40
26

A vasárnapi, londoni NFL-meccs előtt szombaton a város egyik forgalmas belvárosi utcáját kerítették le, hogy a sportágat és az idén Európába érkező csapatokat népszerűsítsék.

teljes bejegyzés

Amikor a profikat lezavarják testnevelésre

2013. szeptember 28., 10:40 Módosítva: 2015.05.11 01:45
31

Mit csinál egy amerikai sztárcsapat, ha Londonba költözik? Ott voltunk a Pittsburgh Steelers edzésén.

teljes bejegyzés

Super Bowlt és NFL-csapatot Londonba!

2013. szeptember 27., 21:06 Módosítva: 2015.05.11 01:55
21

A világ egyik legnagyobb, legnézettebb sporteseményét, a Super Bowlt a londoni Wembleybe vinnék az angolok, előtte viszont egy helyi csapatot is akarnak.

teljes bejegyzés

Nagy élmény látni a magyarok fanatizmusát

2013. szeptember 27., 21:06 Módosítva: 2015.05.11 02:11
250

A hétvégén egy meccs erejéig Amerikából Londonba költözik az NFL. Meskó Zoltán a legsikeresebb amerikai NFL-klub, a Pittsburgh Steelers játékosa is együtt érkezik a csapatával. Az erdélyi magyar amerikaifocista még gyerekként került Temesvárról az Egyesült Államokba, ahol gyorsan beilleszkedett, és az utcájukban gyakorolta, hogy kell rúgni a tojáslabdát. Erről az időszakról és a  magyar nyelvről is mesélt nekünk.

teljes bejegyzés

Itt a vasárnapi játéknap gif-orgiája

2013. szeptember 23., 13:24 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Volt bőven esemény az NFL harmadik fordulójában a hétvégén, mi most egy gif-gyűjteményben gyűjtöttünk össze pár emlékezetes pillanatot. 

A Redskins-Lions-meccsen RG III sorsdöntő helyzetben vesztette el a labdát, ráadásul hozzá sem értek. A meccset a Lions nyerte 27-20-ra, a Redskins továbbra is nyeretlen. 

A másik oldalon Matt Staffordnak is voltak gyenge pillanatai, a váratlan snapre adott arckifejezés például hatalmas. 

A Chicago Bears-irányító Jay Cutler futásnak eredt a Pittsburgh Steelers ellen, aztán amikor szembe találta magát a hazaiaktól Robert Goldentől, akkor sem szart be, keményen leütközte. 

Még ugyanez a meccs, egy zseniális elkapással, Antonio Brown szedte le egy kézzel Roethlisberger passzát. A Bears 40-23-ra nyert, a Steelers 0-3-mal áll, a hétvégén Londonban javíthatnak a Vikings ellen. 

Punt returnből TD, a Baltimore Ravens-játékos Tandon Doss rohant a Houston Texans endzone-jáig a labdával, a pálya szélén ott örült Ray Lewis is. A címvédő Ravens 30-9-re nyert. 

A San Diego Chargers-irányító Philip Rivers 'picsába már az egésszel' rúgása a Tennessee Titans ellen elbukott meccs legvégén, amikor már nem volt idő az órán, és a trükközés sem sikerült. A Titans 20-17-re nyert. 

A Titans elkapója, Kenny Britt azt is megmutatta, hogy lehet sérülés nélkül megúszni azt, ha valaki a fejére zuhan rá.

A New York Jets már megint. Geno Smith még éppen instrukciókat adott, amikor elindult az akció a Bills ellen. A labda maradt végül a Jetsnél, a meccet is nyerték 27-20-ra, de az élmény megmarad. 

Ez a fake punt nagyon nem jött be a Ramsnek, bármennyire is próbálkozott a punter. A Dallas 31-7-re nyert.

Vontaze Burfict adott egy gyomrost a packerses Ryan Taylornak, aki válaszul fellökte bengalsost. A meccset a Bengals nyerte 34-30-ra. 

Felöklelték az NFL-es magyart

2013. szeptember 23., 10:23 Módosítva: 2015.05.11 02:01
4

Nagyot kapott a Pittsburgh Steelersben Meskó Zoltán egy rúgás után a Chicago Bears-védőtől. Égett a 49ers és a New York Giants az NFL-ben.

teljes bejegyzés

Belehalt az ütközésbe a 16 éves futó

2013. szeptember 17., 18:32 Módosítva: 2015.04.29 17:01

damon4.jpgA hétvégén több kirívó ütközés volt az NFL-ben, az egyik péntek esti középiskolai meccsen tragikus következménye is volt egy helmet to helmet-kontaktnak, egy tizenhat éves running back belehalt az ütközésbe. 

A New York-i Brocton Westfield running játékosát, Damon Janese a Portville elleni meccsen taglózták le, saját lábán hagyta el a pályát, később azonban elvesztette az eszméletét, és kritikus állapotba került. Három napon át küzdöttek az életéért, hétfőn azonban elhunyt. 

2003 és 2012 között összesen huszonöt középiskolai játékos szenvedett olyan sérülést, amit nem élt túl, legutóbb a tizenhat éves Ridge Barden halt meg két éve, szintén egy pályán összeszedett fejsérülés miatt. 

Az NFL-ben bevezetett helmet rule miatt az idei szezonban már súlyosabban szankcionál a liga, a hétvégi forduló után a Redskins safetyje Brandon Meriweather és a buccanneerses Dashon Goldson is eltiltást kaphat, előbbi a Packers-futó Eddie Lacynek okozott agyrázkódást. 

Az NFL az utóbbi években egyre több szabályváltoztatással igyekszik óvni a játékosok épségét, miközben több ezer korábbi amerikaifutballistával egyeztek meg augusztus végén, 800 millió dollárt fizetnek ki nekik kártérítésként a karrierjük során elszenvedett maradandó sérülések miatt. Azóta négy exjátékos újabb pert indított a liga ellen szeptember elején, azt követelik, hogy a volt, a jelenlegi és a leendő játékosok is megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek. 

Rovatok