Index Vakbarát Hírportál

Miért csókolták meg egymást az orosz nők?

2013. augusztus 18., vasárnap 16:04

A moszkvai atlétikai világbajnokság nem csak az eredményekről szól, hanem az orosz melegellenes törvények ellen, illetve mellett protestáló atlétákról is. De úgy látszik, már nincs olyan mozzanata a vb-nek, amibe ne látna bele valaki bátor kiállást.

A női 4x400-as váltók eredményhirdetésén megcsókolták egymást a győztes oroszok, de valószínűleg nem a melegeket akarták bátorítani, egyszerűen egy manipulatív fotó miatt tűnik úgy, hogy hosszú, forró csókot váltott egymással Julija Guscsina és Kszenyija Rizsova.

A díjátadóról készült videón azonban már egyértelműbb a helyzet, szó sem volt vagány, bevállalós dologról, mind a négy atlétanő csókkal köszöntötte egymást. Az orosz kultúrában bevett az ilyen köszöntés férfiak és nők között is, elég csak felidézni a smároló párttitkárokat és a híres Brezsnyev-triplát.

Rhyzova y Firova

A világbajnokságon már több sportoló kiállt a melegekért, két svéd atlétanő a meleg közösségeket szimbolizáló, szivárványszínűre festett körmökkel versenyzett, a 800-on ezüstérmet szerzett Nick Symmonds pedig meleg barátainak ajánlotta érmét.

A harmadik vb-jét nyerő hazai ikon, Iszinbajeva kínos helyzetbe került: előbb a melegjogokat védő sportolók ellen beszélt, majd azt állította, szavait félreértették gyenge angoltudása miatt.

Rovatok