Index Vakbarát Hírportál

Lolo Jones és a világcsúcstartó tízpróbázó is gátazik Székesfehérváron

2014. július 3., csütörtök 11:17

A férfi hét- és tízpróbában utóbbi években egyeduralkodó amerikai Ashton Eaton is rajthoz áll kedden, a székesfehérvári Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A szervezők tájékoztatása szerint a londoni olimpia, illetve a tavalyi moszkvai szabadtéri világbajnokság aranyérmese idén 110 és 400 gáton szerepel leginkább, Magyarországon a rövidebbik távon rajtol. A hét- és a tízpróba világcsúcstartója bombaerős mezőnyhez csatlakozik.

Az már korábban biztos volt, hogy Baji Balázs mellett a 2011-es vb-győztes, olimpiai ezüstérmes amerikai Jason Richardson is rajthoz áll 110 gáton, a rendezőknek pedig sikerült még megállapodniuk többek között a tavalyi vb-n második amerikai Ryan Wilsonnal, illetve a háromszoros jamaicai bajnok Andrew Rileyval is. A szám indulói listáját olyannyira sikerült minőségi futókkal kibővíteni, hogy A és B futam is lesz, ráadásul még a B futamban is rajtolnak kiváló eredményre képes atléták.

A hosszabbik férfi gátszám is parádés futást ígér. Ugyan az amerikai Bershawn Jackson sérülés miatt nem tudta vállalni a szereplést, ám elfogadta a meghívást a világbajnoki címvédő trinidadi Jehue Gordon, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi két világbajnokság győztese összecsap majd egymással Székesfehérváron, mivel a 2011-es aranyérmes brit David Greene már korábban jelezte részvételét.

Női 100 gáton szinte a múlt heti amerikai bajnokság döntője ismétlődhet meg. Igaz, a Sacramentóban aranyérmes Dawn Harper-Nelson nem lesz itt, ám a mögötte egy századdal lemaradva ezüstérmes Queen Harrison, a bronzérmes Lolo Jones és a negyedik Jasmin Stowers, valamint a bajnoki nyolcadik, idén 60 gáton fedettpályás világbajnok Nia Ali betérdel a rajtgépbe. Harrison formájáról sokat elárul, hogy hazája bajnokságának döntőjében 1,6 méter/másodperces ellenszélben futott 12.56 másodpercet, míg Lolo Jones 12.65 mp-es idővel ért célba.

Női 400 méteren is nagy nevekkel bővült a mezőny. Az amerikai váltóval olimpiai és világbajnok, egyéniben Londonban ötkarikás bronzérmes Dee Dee Trotter - aki ötödik lett hazája bajnokságán a múlt héten - is vállalta az indulást, mint ahogy a pekingi játékok ezüstérmese, a jamaicai Shericka Williams, s a bahamaiak ifjú csillaga, Shaunea Miller is, aki idén a fedettpályás vb-n nyert bronzérmet.

A Gyulai Memorial szinte minden számában kiemelkedő névsort sikerült összeállítania a szervezőknek, így olyan sztáratléták látogatnak Székesfehérvárra mint Carmelita Jeter, Ivan Uhov, Tianna Bartoletta és Pars Krisztián. (MTI)

Rovatok