Index Vakbarát Hírportál

Úgy csalt, hogy összehozott egy világcsúcsot

2014. november 13., csütörtök 15:08 | aznap frissítve

Tabatha Hamilton a hétvégén nyerte meg a Chickamauga Battlefield Marathon női versenyét. Ideje nem volt világrengető, de a részidőket megnézve kiderült, hogy a táv második felén a férfi félmaraton-világcsúcsot is megdöntötte az amerikai nő. Így derült ki, hogy csalt.

A hobbista Hamilton 2 óra 55 perc 39 másodperc alatt futotta le a maratont. Nem klasszisidővel nyert, a világ legjobbjai ennél egy fél órával gyorsabbak, de egy amatőrtől kiemelkedő teljesítmény volt.

A versenybírók egy nappal később jöttek rá, hogy csalással nyerhetett, több futó bombázta emailekkel a szervezőket, hogy valami nincs rendben Hamiltonnal. Ekkor kezdték el megnézni a chippel rögzített részidőket, írta az egyik helyi lap. Míg az első félmaratont 2 óra 6 másodperc alatt teljesítette, a másodikra káprázatos javulást mutatott, 55 percen belüli időt száguldott. A férfi félmaraton-világcsúcstartót, Zersenay Tadesét (58:23) is bő egy kilométerrel verte volna meg, ha egymás ellen futnak.

Hamilton nem ismerte be a csalást, azt állította, az időméréssel lehetett a gond. A férje féltávnál 1:36:51-et mért neki, és erre futott rá egy még gyorsabb második részt. Az úgynevezett negatív split nem szokatlan, de negyedórás javulást csak olyan futók tudnak maximum felmutatni, akik abszolút nincsenek tudatában képességeiknek. Nos, a három órán belüli maratonisták általában nem ilyenek, az edzések során felmérik határaikat.

Hamilton állítja, hogy a teljes távot végigfutotta, korábbi eredményei viszont nem erősítik meg, hogy ilyen jó időt futott volna. Korábban hat maratonon indult, de még négy órán belülre sem tudott kerülni.

Rovatok