Index Vakbarát Hírportál

Egy amatőr futó ellopta a show-t a maraton-vb-n

2015. augusztus 22., szombat 03:56

Ahogy a világversenyeken lenni szokott, megint egy kevéssé ismert atléta, az eritreai Ghirmay Ghebreslassie nyerte a férfi maratonfutást a világbajnokságon, hiába volt a pekingi mezőnyben a világ két leggyorsabb maratonistája is.

A 2008-as pekingi olimpia előtt sok maratonista arról panaszkodott, hogy a szmogos és párás levegőben képtelenség jól futni – ezért nem indult el többek között Haile Gebrselassie sem – , de a győztes, azóta már meghalt Samuel Wanjiru rácáfolt erre, 2:06:32-es olimpiai rekorddal nyert.

A körülmények most sem voltak ideálisak, ehhez a távhoz túl melegben, 21 fokban rajtoltak el versenyzők – a nagy maratonokat nem véletlenül rendezik tavasszal és ősszel – , és ezért sem kezdtek túl erős tempóban. A táv első felében 16 perc körüli ötezreket futott a mezőny eleje, ez a legjobbaknak nem is jelentett túl nagy nehézséget, ennél bő egy perccel jobbat is tudnak. 

Ez a tempó is közrejátszott abban, hogy egy negyedóráig egy amatőr futó vitte el a show-t. A maratonnal egy időben egy tízezer méteres tömegfutóversenyt is ellőttek a profik mögött pár száz méterrel. Néhány futó gyorsan ledolgozta ezt a hátrányt, majd egyikük meg is előzte a világcsúcstartó Dennis Kimettóékat. Vagy öt kilométeren át irammenőként futhatott a sztárok előtt. Persze a 3:10-es ezrekhez azért nem kevés felkészültség kellett.

Az első 15 kilométeren még együtt maradtak az esélyesek, ekkor az etiópok, Lelisa Desisa és Yemane Tsegay rázta fel kicsit a többieket. Sokat nem vezettek, és ezután, ami egy World Major Marathonon nem nagyon fordulhatna elő, vagy tizenöt kilométeren át két olasz, Danielle Meucci és Ruggero Pertile vezetett.

Harminc kilométernél egy nem túl ismert futó, a lesothói Tsepo Ramonene unta meg először a kocogós tempót, és 15-20 másodpercre meglógott. Ekkor Kimetto meglepetésre már kiszállt a versenyből. Harmincöt kilométernél pedig már egy kenyai sem volt a legjobbak között.

A lesothói nem bírta el saját tempóját, az eritreai Ghirmay Ghebreslassie állt az élre, az etióp Tsegay még felszenvedte magát rá, de az utolsó három kilométert már nem bírta vele az iramot. Ghebrselassie kényelmes, 39 másodperces előnnyel győzött, és végképp átírta azt a nézetet, hogy a maratonfutáshoz meg kell érni. Az eritreai nagyon fiatal, csak novemberben lesz húszéves.

Tsegay mögött harmadik helyre az ugandai Munyo Solomon Mutai érkezett.

Rovatok