Index Vakbarát Hírportál

Kilenc centin múlt százezer dollár

2015. augusztus 27., csütörtök 14:53

Két minden idők második legjobb eredménye született a pekingi atlétika világbajnokság hatodik napján. Férfi hármasugrásban és női kalapácsvetésben is közel volt a világcsúcs, amiért százezer dollárt osztanak a vb-n.

A szezonban két atlétáról szólt a hármasugrás, a kubai Pedor Pichardo és az amerikai Christian Taylor is 18 méter fölé került többször is. Pichardo 18,08-cal, Taylor két centivel kevesebbel érkezett a vb-re.

A döntő is az ő párharcukról szólt, a kubai kezdett jobban, 17,52-t ugrott az első sorozatban, a harmadikban került hozzá Taylor, de három centi hátránya még ekkor is volt. A negyedik kör csak tovább fokozta a feszültséget, 17,60-at ugrottak mindketten. Taylor a következő körben javítani tudott nyolc centit, de az utolsó ugrása lett igazi szenzáció.

A hatodik kísérlete, 18,21 méter lett, csak nyolc centivel kevesebb, mint Jonathan Edwards húsz évvel korábban ugrott világcsúcsa. Ha nagyon pontos a lécfogása, már most túlszárnyalhatta volna az amerikai, 11 centi maradt benne az ugrásában. 

Pichardo megpróbált válaszolni, javított ugyan, de a 17,73 csak az ezüstre volt most jó. A bronzot a portugál Nelson Évora szerezte meg, aki utolsó ugrásával előzte meg Cradockot.

Lengyelek uralják a kalapácsvetést

Férfi után női kalapácsvetésben is lengyel aranyérem született, Anita Wlodarczyk minden idők második legjobb eredményével, 80,85 méterrel győzött,2009 után nyert újra aranyérmet.

A vb előtt csak egyetlen 80 méter feletti eredmény volt nő kalapácsvetésben, éppenséggel az is Wlodarczyké, augusztus elején 81,08-at dobott. Ezért is volt a világbajnokság topfavoritja. Már az első sorozatban vezetett, akkor még 75 méter alatt maradt, de egyre jobban bemelegedett. A harmadik körben 80,23-at ért el, majd ezt is túldobta, 80,85 lett az új világbajnoki csúcs. 

Az ötödik körben 80 alatt maradt, a hatodik sorozatban már győztesként állt oda a dobókörbe, már csak egyetlen célja volt, hogy megdöntse saját világrekordját. Ehhez 24 centit kellett volna javítania. A világbajnokságon 100 ezer dollárt ér egy világcsúcs, már csak ezért is megéri megcsinálni. Wlodarczyk már nem tudott eléggé koncentrálni, nem jött össze a nagy dobás, nem is mérette le utolsó kísérletét.

Fölénye akkor volt, hogy öt érvényes dobásából néggyel is nyerhetett volna. A második helyet a kínai Csang Ven-hsziu szerezte meg 76,33-mal, a harmadik a francia Alexandra Tavernier lett 74,02-vel.

Rovatok