Index Vakbarát Hírportál

Tánc és sírás: Blanka Vlasic visszatért

2015. augusztus 29., szombat 20:02

Hat-hét évvel ezelőtt Blanka Vlasic uralta a magasugrást, és a versenyeit nemcsak az eredményei, hanem a közben előadott show-ja miatt is érdemes volt nézni. Sérülései miatt évekre eltűnt, világbajnoki ezüstéremmel tért vissza.

A horvát atléta 2009-ben minden idők harmadik legjobb eredményét érte el 208 centiméterrel, és úgy tűnt, évekre meghatározó versenyző lesz magasugrásban. 2011 óta azonban alig volt esélye versenyezni. Egy Achilles-sérülés miatt 2012-ben megműtötték, sebe elfertőzödött újabb operáció várt rá. Így kénytelen volt az egész szezont kihagyni.

2013-ban újra versenyzett, New Yorkban Gyémánt Ligát is nyert, de a moszkvai világbajnokságról sérüléstől való félelme miatt már visszalépett. 2014-ben a fedettpályás vb-n hatodik volt, egy számára nem túl jó, 194 centis ugrással. A szabadtéri Eb-t megint kihagyta tavaly egy térdsérülés miatt.

A vb előtt 197 centiméterig jutott, de két orosz, Marina Kucsina és Anna Csicserova, valamint a spanyol Ruth Beita is előtt volt, két métert vagy a felett tudtak.

Vlasicnak a vb-döntő sem indult jó, az esélyesek közül egyedül ő rontott a 192-es magasságon, csak másodikra vitte át. Ezután viszont egyre magabiztosabban ugrott, teljesen átszellemült, és a védjegyévé vált robottáncból is mutatott pár mozdulatot. Elsőre átjutott 195-ön, 197-en, 199-en és 201-en is.

Blanka Vlasic horvát atléta ezüstéremmel tért vissza

Beita 199-nél kiszállt, ahogy a lengyel Kamila Licwinko is. Csicserova hibázott 197-en és 201-en is egyszer, így több rontott kísérlettel Vlasic mögé szorult. 203-on mindhárom még versenyben lévő ugró hibázott, Kucsina azért nyert, mert a korábbi magasságok mindegyikét elsőre vitte.

Vlasic utolsó ugrása után könnyek között hagyta el az ugródombot. Mint később elmondta, őt is váratlanul érte, hogy érmet sikerült szereznie a szezon legjobb eredményével.

Rovatok