Index Vakbarát Hírportál

Hármas holtverseny, szétugrás döntött a vb-aranyról

2015. augusztus 30., vasárnap 15:04

Egészen elképesztő versenyt hozott a férfi magasugrás a pekingi atlétikai világbajnokságon. Az aranyéremről hármas holtverseny után szétugrás döntött. Nem emeltek, hanem csökkentettek a magasságon.

A férfi magasugrás két-három éve az egyik legizgalmasabb atlétikai szám, minden nagy versenyben benne van, hogy megdöntik Javier Sotomayor 1993-ban ugrott, 244 centiméteres világcsúcsát. Ehhez tavaly a katari Mutaz Essa Barsim jutott legközelebb 243 centiméterrel, de a 2013-as világbajnok ukrán Bogdan Bondarenko is mindig eséllyel ugrik. Mögöttük is egyre sűrűsödött a mezőny, a kanadai Derek Drouin is 240-es ugró, míg 237-et egész sokan tudnak már. Nem véletlenül került a világbajnokság utolsó napjára ez a szám, főleg, hogy egy kínai, az idén egyéni rekordját 238-ra javító Csang Kuo-vej (Guowei Zhang) is éremesélyesként indult.

A selejtező nagy eredményeket sejtetett, 14-en is teljesítették a szintet. A döntőben azonban nem voltak ideálisak a körülmények, az eső miatt csúszott a pálya. Látszott, hogy tartanak ettől az ugrók, szinte mindenki beszállt a 220-as kezdőmagasságon. Csak a máskor is kicsit nagyképűen versenyző Bondarenko hagyta ki.

A 225-ön már ő is ugrott, simán átvitte, ahogy a többi favorit is. A 229 azonban már vízválasztónak bizonyult, csak nyolcan vitték át, és meglepetésre Barsim rontott egyet ezen a magasságon. A 233 után már csak négyen maradtak, Barsim, Drouin, Csang és Bondarenko ugrott. Mind a négyen elsőre átugrották, így jöhetett a 236. Sorozatban leverte mind a négy atléta, így élen hármas holtverseny alakult ki. Barsim azért szállt ki a versenyből, mert 229-en is rontott.

A 236-re Drouin, Csang és Bondarenko még egy negyedik kísérletet is tehetett, de nem tudtak javítani. A rontások után lefelé vitték a magasságot, a 234-en Drouin elsőre átjutott , míg az utána következő Bondarenko és Csang is leverte a lécet. Az arany a kanadaié lett, míg az ezüstérmen ketten osztoztak.

Rovatok