Index Vakbarát Hírportál

A francia ügyészség vizsgálja a 2021-es atlétikai vb odaítélését

2015. december 10., csütörtök 16:45

A francia pénzügyi ügyészség vizsgálja a 2021-es atlétikai világbajnokság odaítélésének körülményeit, miután a verseny rendezési jogát áprilisban az egyesült államokbeli Eugene pályázat nélkül kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF). A vizsgálat részét képezi a IAAF ellen folytatott széleskörű nyomozásnak, írja az MTI.

Az ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott: december elsején kezdtek el kutakodni annak hatására, hogy a nemzetközi médiában megkérdőjeleződött az IAAF helyszínkijelölő döntése.

Az IAAF elnöke, Sebastian Coe a közelmúltban azt mondta, áprilisban azután döntöttek Eugene mellett, hogy elődje, az azóta korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack prezentációjában hangsúlyozta: olyan pénzügyi és kereskedelmi lehetőségek merültek fel, amelyek szerinte az amerikai város pályázat nélküli győzelme mellett szólnak.

A monacói székhelyű IAAF nem reagált a francia vizsgálat hírére, korábban viszont az odaítéléssel kapcsolatban hangsúlyozta: "Nincs semmi, amit újra kellene vizsgálni. Ez az IAAF tanácsának demokratikus döntése volt."

Az Egyesült Államok sportági központjának, 159 ezer lakosú város - amely tavaly novemberben Dohával szemben alulmaradt a 2019-es vb-ért rendezett versenyfutásban - az első amerikai házigazda lesz a vb-k 1983 óta íródó történetében.

A múltban egyébként már volt példa arra, hogy egy világbajnokságot pályázat nélkül ítéljenek oda egy városnak, Oszaka így volt házigazda 2007-ben.

Rovatok