Index Vakbarát Hírportál

A világcsúcs elszállt, de a maratonok királya nyert Berlinben

A 44. Berlin Maraton

fj
2017.09.24. 09:43
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A legritkább esetben futnak úgy maratont, hogy minden kilométert ugyanannyi idő alatt tesznek meg. Általában a két félmaraton idejét szokták figyelni a szakértők, ez alapján beszélnek pozitív vagy negatív splitről. Az előbbinél lassuló maratonról van szó, a másodiknál pedig a második félmaraton ideje gyorsabb az elsőnél. Ebben az esetben, bármilyen abszurd is ezt mondani, pihenősen fut a maratonista, hogy maradjon még ereje gyorsítani.

  • Ha ön átlagos fizikummal rendelkezik, és tiszta erőből, lélekszakadva sprintelne, akkor sem tudna 200-300 méternél többet a maratonistákkal együtt futni. Nem nehéz kiszámolni, hogy 20 kilométer per órás körüli sebességgel futnak. Ez még biciklivel sem megy mindenkinek két órán keresztül.

  • Ha tartják ezt a tempót, akkor megdőlhet a világcsúcs, nagyjából egy másodperccel erősebb az iram, mint Dennis Kimetto rekordjánál.

  • Az élboly elég jó tempót nyom, a 2:02:57-es világcsúcshoz 2:54,8-as kilométereket futott Kimettó, ennél most majdnem három másodperccel erősebb ezrekkel kezdtek. 

  • A három nyúllal együtt már csak nyolcan vannak elől, 15 kilométer múlva már ennyien sem lesznek. 

  • A nőknél a kenyai Gladys Cherono a legnagyobb esélyes, neki 2:20-on belüli ideje van, két éve nyert is Berlinben. Kihívói az etióp Armane Beris és a kenyai Valary Aiyabei.

  • Elég párás az idő Berlinben, ami nem túl ideális, a 13 fok is picit meleg.

  • Iramdiktálók nélkül elképzelhetetlennek tűnik a rekord megjavítása, Berlinben is lesz három olyan futó, aki elég erősen megy majd az elején ahhoz, hogy legyen esély az új csúcsra. Kipsangékat nem kis nevek fogják segíteni, hanem olyan atléták, akik maguk is esélyesek lennének, ha csak a saját céljaikra koncentrálnának. Sammy Kitwara 2:04-es, Gideon Kipketer 2:05-ös maratont tud. Nem kevés pénzt is kapnak azért, hogy úgymond föláldozzák magukat és és éves versenyprogramjukat. A tervek szerint egyébként 60:30-as félmaratonnal fognak kezdeni.

  • Az elit futókkal együtt startol, a BEAC olimpikonja, Csere Gáspár is. Kipchogéék dimenziója elérhetetlen számára, de egyéni csúcsát ő is megdöntheti, 2015-ös berlini idejét, a 2:16:30-at javíthatja meg.

  • Bár egy kicsit kilóg a versenynaptáról a Berlin Maraton – az alacsonyabb hőmérséklet miatt a késő őszi, korai tavaszi versenyek az ideálisak – mégis hozzá kötődnek a legjobb idők. A férfiak már csak itt futnak csúcsokat, 2003 óta hatszor javították meg itt a rekordot. Ezt leginkább a viszonylag könnyű pálya magyarázhatja. Szinte teljesen síkon halad az útvonal és nincs túl sok éles kanyar sem benne, ami miatt másodperceket veszítenének a futók.

  • Bár egy maraton mezőnye nem néhány futóból áll, az amatőrökkel együtt Berlinben is vagy 45 ezren állnak rajthoz, elég kevés olyan atlétát tudunk felsorolni, akire figyelni kell. 

    A verseny három nagy favoritja Eliud Kipchoge és WIlson Kipsang Kenyából, valamint az etipó Kenenisa Bekele. Minden eredményüket kár lenne felsorolni, de a legfontosabbakat ne kerüljük ki.

    • Kipchoge: a legjobb versenyző maratoni távon, nyolcszor indult hétszer győzött, nyert olimpiát is. A világcsúcs nem az övé, de nem hivatalos versenyben ő futotta le leggyorsabban a maratoni távot, 2 óra 25 másodperc alatt.
    • Kipsang: 2:03:23-mal 2013-ban világcsúcstartó volt, Kipchogét verte, idén övé a legjobb hivatalos idő (2:03:58)
    • Bekele: az öt- és tízezer méter világcsúcstartója, a tavalyi Berlin Maraton a világ második legjobb idejével (2:03:03) nyerte
    • A mezőnyben még egy egykori világcsúcstartó is ott lesz, a kenyai Patrick Makau 2011-ben 2:03:38-at futott Berlinben. Az elmúlt években azonban nem mutatott nagy formát, meglepő lenne, ha újra róla szólna a verseny.
  • Szinte felháborító, de 2014 óta nem javította meg senki a maraton világcsúcsát, pedig többen is elég közel jártak hozzá, és úgy nézett ki, tendenciává válik az egy-két évenkénti rekorddöntés. Az érvényben lévő világcsúcsot 2014-ben futotta a kenyai Dennis Kimetto, éppen Berlinben, ahol most jó esély van arra, hogy valaki túlszárnyalja a 2 óra 2 perc 57 másodperces időt.

Rovatok