Index Vakbarát Hírportál

A japán maratonfutógép egy rekordot kipipált

2017. december 18., hétfő 17:49

Kavaucsi Juki (Yuki Kawauchi) az egyik legkülönösebb figurája a mai maratonfutásnak. Míg a legtöbb futó évi 2-3 maratont teljesít versenyen, addig ő tízzel többet is bevállal rácáfolva az alaptételre, hogy hosszú pihenőidőszakra van szükség két futás között. A hétvégén rekordot beállítva élete 75. maratonját futotta 2 óra 20 percen belül.

Kavaucsi, két héttel ezelőtt Fukuokában 2:10:53-mal ért célba, a vasárnapi Hofu Yomiuri Marathonon is jó formában maradt, a táv második felét gyorsabban futva, 2:10:03-mal nyert, írta a Japan Running News.

A papíron teljesen amatőrként, munka mellett készülő maratonistának a versenyek jelentik az edzést is. A legtöbb profi számára őrültség lenne hat hét alatt négy maratont futni, Kavaucsinak teljesen természetes, most is ezt tette az elmúlt másfél hónapban.

A japán ráadásul egész magas szinten fut, 12-szer áttörte már a 2:10-es határt, amiről sok európai csak álmodozik, 20-szor került 2:11-en belül, és most utolérte az amerikai Doug Kurtist is, aki szintén 75 maratont tudott karrierje során 2:20-on belül teljesíteni. Még ehhez az időhöz is nagyon tudni kell futni, nem kocogós tempóról van szó. A japán eddig 77 maratont futott, csak kétszer volt 2:20-in kívül, igaz, akkor azokkal az időkkel is nyerni tudott.

Kavaucsi nagyon hamar egyedül vezetheti ezt a listát, január elsején az amerikai Marshfield Marathonon is indul.

Rovatok