Index Vakbarát Hírportál

Pistorius megragadott egy szalmaszálat

2017. december 19., kedd 17:09

Büntetése egy részének elengedését kérte fellebbezésében a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnok a dél-afrikai alkotmánybíróságtól - derült ki a kedden nyilvánosságra hozott törvényszéki iratokból.

A legfelsőbb fellebbviteli bíróság november 24-én tizenöt évre, vagyis több mint duplájára növelte a sportoló ügyében korábban született, hatévi börtönbüntetést, amelyet túl enyhének ítélt.

Pistorius hétfőn fordult a az alkotmánybírósághoz a beadványával, mivel szerinte a  polgári és büntetőügyekben utolsó instanciaként eljáró legfelsőbb fellebbviteli bíróság nem vette figyelembe az első fokon eljáró bíróság előtti eljárásban ismertetett enyhítő körülményeket, amelyek indokolták a minimális büntetési tételtől való eltérést. A paralimpiai bajnok szerint ezzel megsértették a tisztességes eljáráshoz és ítélethez való alkotmányos jogát.

Tizenöt év szabadságvesztés a szándékos emberölés minimális büntetési tétele Dél-Afrikában, jogászok szerint

csekély esélye van egy ilyen fellebbezésnek az alkotmánybíróság előtt.

Pistorius tavaly júliusban kezdte meg büntetésének letöltését, miután bűnösnek találták barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásában 2013. február 14-én, Valentin-napon. Az ügy a figyelem központjába került világszerte. Pistorius azóta is gyakran szerepel a hírekben, legutóbb egy börtönverekedésben szerzett zúzódás miatt, ami állítólag azért tört ki, mert túl sokáig telefonált az intézmény készülékén. (MTI)

Rovatok