Index Vakbarát Hírportál

Jövő júliusig eltiltották az olimpiai bajnok Pars Krisztiánt

2018. április 10., kedd 16:47

Jövő év júliusáig mindennemű sporttevékenységtől eltiltották az olimpiai bajnok
kalapácsvető Pars Krisztiánt – értesült az SzPress Hírszolgálat.

A sportoló szervezetében ez év január 13-án, egy szombathelyi ellenőrzésen tiltott szert találtak. Az illetékes bizottság a keddi ülésén elfogadta a sportoló érvelését, mely szerint a tiltólistán található, teljesítményfokozásra nem alkalmas anyag a
versenyidőszakon kívül került a szervezetébe, továbbá bizonyítottan nem alkalmas arra, hogy pozitívan befolyásolja a sportteljesítményét.

Miután a sportoló vizeletében talált nem teljesítményfokozó szer kizárólag
versenyidőszakban minősül tiltottnak, a bizottság 2019 júliusáig tiltotta el Pars
Krisztiánt mindennemű sporttevékenységtől.

„Rettenetesen szégyellem azt, ami történt. Sportolói pályafutásomnak, de valójában az egész életemnek egy nagyon nehéz pillanatában hoztam egy rossz döntést, amit soha nem tudok megbocsátani magamnak – mondta Pars a keddi doppingfegyelmi tárgyalás után. - Elnézést kell kérnem a családomtól, az edzőmtől és mindenkitől, aki
mellettem állt az évek során. A rám váró másfél éves kényszerpihenő alatt sportolóként kötelességemnek érzem, hogy kiköszörüljem a csorbát és aztán megmutassam, hogy mire vagyok még mindig képes. Mindezt a nyilvánosság elkerülésével szeretném tenni, ezért tisztelettel kérem a média képviselőit, hogy ezt tegyék lehetővé nekem” a kétszeres Európa-bajnok.



„Szomorú nap ez a magyar atlétika történetében, ugyanakkor meggyőződésem, hogy
Pars Krisztián már most tanult a hibájából és az előtte álló időszakban újra be fogja
bizonyítani, hogy mekkora az akaratereje és a küzdeni tudása – kommentálta a kétszeres Európa-bajnok eltiltását Gyulai Márton, a MASZ főtitkára. - A szövetség bízik abban, hogy Krisztián esete intő példa lesz minden magyar sportoló számára, tanulva abból, hogy a legnagyobb bajnokok is hibázhatnak. Bár most egy időre el kell engednünk a kezét, de várjuk, hogy jövő nyáron újra dobókörbe lépjen, mert tudjuk, hogy van még jó néhány nagy dobása”.

Pars a 2012-es londoni olimpián lett bajnok, eltiltása a 2020-as tokiói játékokra folytatott felkészülését befolyásolja, de az olimpián gond nélkül ottlehet.

Rovatok