Index Vakbarát Hírportál

A hőség elől menekülnek, éjfélkor startol a maraton-vb

2018. május 9., szerda 11:30

Katarban a szabadtéri világversenyekkel csak a baj van, a 2022-es futball-világbajnokság novemberi rendezése is merőben eltér a megszokott időponttól, de a jövő évi atlétikai vb-n is muszáj lesz néhány újítást bevezetni a hőség miatt Dohában, írja az Insidethegames.

A vb-t már eleve elcsúsztatták a már bevett augusztus eleji időpontról, Dohában szeptember utolsó, október első hetében rendezik majd a versenyeket, de a napi beosztást is át kellett alakítani.

Mivel az átlaghőmérséklet az évnek ebben az időszakában 25 és 37 fok között változik, délelőtt és kora délután nem rendeznek majd versenyeket, hanem az esti programot bővítik ki, és két blokk között majd tartanak egy egyórás szünetet. A döntők így elég későre kerülnek, például a női 100 méterét majd 23.20-kor, a 400 méterét 23.50-kor tartják.

A hőség leginkább az állóképességi számokra tud romboló hatással lenni – láthattuk mi történt a Nemzetközösségi Játékokon – , így a maratonfutás is extrém időpontra került, a startot éjfélkor lövik majd el, a befutó pedig hajnali kettő körül lesz. A 20 és 50 kilométeres gyaloglást is éjszaka rendezik majd meg.

Egy új szám is bekerül a vb programjába, a 4x400-as vegyes (két férfi, két nő) futóváltót is kipróbálják majd.  Ez a szám a 2020-as tokiói olimpián is szerepel majd.

Rovatok