Index Vakbarát Hírportál

Újabb kenyai futósztár bukott meg doppinggal

2018. augusztus 26., vasárnap 09:41

Kenya évek óta az egyik legproblémásabb ország doppingügyben, és a krízis még nagyobb lehet, egyre több sztárjuk bukik meg az ellenőrzéseken. Most a világbajonki harmadik 800-asnál, Kipyegon Bettnél mutattak ki vérdoppingot, EPO-t.

A még csak 20 éves Bett a kenyai atlétika egyik legnagyobb ígérete, 2016-ben junior vb-t nyert, majd tavaly a felnőttek között is elég jól mutatkozott be, Londonban bronzérmes volt a vb-n. Emmanuel Korir mellett ő az egyik legjobb kenyai nyolcszázas. 

A futó B próbáját nem végezték még el, így egyelőre csak felfüggesztették a versenyzői jogát. Azt sem tudni még, hogy mikor produkált pozitív mintát.  Bett is csodálkozik a pozitív eseten, mert június eleje, a stockholmi Gyémánt Liga óta sérülése miatt nem versenyzett, így nem is ellenőrizték. 

Egyre több olyan eset van, ami azt bizonyítja, hogy Kenyában is széles körben elterjedt a doppingolást. Korábban már eltiltották egyik női maratonistájukat, Rita Jeptoót, a riói olimpiai bajnok Jemimah Sumgongot és bahreini színekben versenyző, de Kenyában élő és edző Ruth Jebetet, aki háromezer akadályon nyert olimpiát.

(via Insidethegames)

Rovatok