Index Vakbarát Hírportál

Semenya óriási előnnyel nyerte utolsó gyógyszermentes 800-át

2019. május 3., péntek 19:15 | aznap frissítve

Caster Semenya versenycsúccsal, óriási előnnyel nyerte meg a 800 méteres síkfutást a szabadtéri idénynyitónak számító dohai Gyémánt Ligán. Valószínűleg ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor gyógyszerszedés nélkül futhatott ezen a távon a férfias megjelenése miatt támadott atléta.

A korábbi versenycsúcsot is az olimpiai bajnok és világbajnok futó tartotta, de most több mint másfél másodpercet faragott két évvel korábbi eredményén. 1:54:98 az új versenycsúcs. Semenya szokása szerint hamar az élre állt, és mindenkit leszakított magáról. A második Francine Niyonsabára majdnem három másodpercet vert, a harmadik Ajee Wilsonra négyet. 800 méteren ezek óriási, 20-30 méteres különbségek.

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) döntése értelmében, azok a nők, akiknek a szervezetük túl sok férfi nemi hormont (tesztoszteront) termel, május 8-a után csak úgy versenyezhetnek 400 és 1500 méter középtávokon, ha gyógyszeres kezeléssel a vérükben lévő horminszintet 5 nanomol/liter alá csökkentik.

A dohai mezőnyben Semenyán kívül Niyonsabát és kenyai Margaret Wambuit is érintheti ez a szabály.

Az IAAF még tavaly hozta ezt a rendelkezést egy orvosi tanulmányra hivatkozva, de Semenya fellebbezett a Sportdöntőbíróságnál (CAS), mert ő úgy akar futni, ahogy megszületett. A dél-afrikai sportoló hiperandrogenizmussal született, természetes módon magasabb a férfi nemi hormon szintje, ami a kutatások szerint egyértelmű versenyelőny. Bár a CAS-nak is voltak kétségei, az IAAF érvelését fogadták el. Semenya fellebbezést fontolgat, mert a döntés számos jogi, anyagi és etikai kérdést felvet még.

Rovatok