Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Villám megrázta Amerikát

2019. május 15., szerda 15:56

Matthew Boling nemcsak a leggyorsabb középiskolás, aki 10 másodperc alatt futotta a 100 métert, de még fehér is, ami végképp rendkívülivé teszi az afroamerikaiak uralta sprinterek között. Mire juthat egy 18 éves, aki az atlétika szinte minden területén extra tehetséges?

Sokszor és sok helyen megtalálták már az atlétika következő Usain Boltját, több tinédzserre rásütötték, hogy még gyorsabbak lehetnek százon a jamaicai világcsúcstartónál is, de eddig nem váltották be a reményeket. A csak Fehér Villámnak nevezett Matthew Boling is erre a sorsra juthat, de az biztos, középiskolás atlétáról még nem nagyon beszéltek annyit Amerikában, mint róla.

A végzős, 18 éves atléta nem a semmiből tűnt fel, évek óta remek korosztályos eredményeket szállított, de idén tavasszal robbant be a köztudatba, és már most az amerikai atlétika megmentőjét látják benne.  

Boling elég komplex atléta, korábban 400 méteren és távolugrásban nyert középiskolás bajnokságot, de aztán a rövidebb távok felé fordult, 100-on és 200-on is nagyszerű időket fut. Az egyik amerikai szaklap azt írta, miután 10,25-öt ért el százon, hogy itt van a Boling 2.0. Nagyjából igaza is lett. 

Az áprilisi Texas Relaysen 8,01 méterrel nyerte meg a távolugrást, majd 10,20-ra javította százas idejét, és a houstoni Strake Jesuit csapatával nyert a 4×100-as váltóban. Boling utolsó tagként, az ötödik-hatodik helyről felhajrázva hozta be elsőként a váltót.

És még csak azután jött az igazi szenzáció, amivel nemcsak az amerikai mainstream médiába került be, hanem világszerte ismertté vált a neve. Április végén 10 másodpercen belül, 9,98 alatt futotta le a száz métert. Igaz, a megengedettnél jóval nagyobb hátszélben, de akkor is

minden idők leggyorsabb középiskolása lett. 

A 9,98 után persze mindenki azt kezdte számolni, minden szakmaiságot nélkülözve, hogy Boling milyen eredményt ért volna el ezzel az olimpián, vagy az amerikai válogatón. Ezek egyelőre nála még nem tartoznak a realitás kategóriájába, de egy korábbi nagyszerű sprinter, az olimpiai második Ato Boldon azt írta, hogy 10 másodperc alá sokszor úgy kerülnek be a futók legálisan, hogy először túl nagy hátszéllel lépik át a küszöböt. Szerinte Boling is képes lehet egy rendes százra, szóval lát esélyt rá, hogy a jegyzett sprinterek közé kerüljön.

Boling két héttel később be is bizonyította, hogy megvan ez a potenciál benne, a texasi országos bajnokságon 10,13-ra javította százon az egyéni csúcsát, ami minden idők negyedik legjobb amerikai középiskolás eredménye legális körülmények között. A távolugrást két kísérlettel megnyerte, a többi ugrását kihagyta, hogy a sprintszámokra koncentrálhasson. A 4x100-as váltóban kizárták csapatát, de még jött a 4x400-as váltó is, amiben elég reménytelen helyzetből fordított. Ő volt a befejezőember, nagyjából 25 méteres hátránnyal vette át a botot, de feltartózhatatlan volt, megette ellenfele előnyét, és az utolsó 40 méteren már élre állt. Nagyjából 25 ezer ember őrjöngése közepette.

Ilyen teljesítmény után megint a középpontba került, újságírók hada támadta le, az ESPN sportcsatorna High Noon műsora is vele foglakozott, és rádiók sportműsoraiból is képes volt kiszorítani az NBA-t. Boling, akinek a Twitteren 16 ezer követője van, rocksztárstátuszba emelkedett, elég nagy figyelmet hozott az atlétikának. 

Azt persze többen megjegyezték, hogy

Boling azért is annyira érdekes, mert fehér.

Bár eredményei rendkívül jók, azért nem példa nélküliek. Ha egy afroamerikai atléta érne el hasonló időket és távolságot, közel sem lenne ekkora felhajtás, hiszen az afroamerikaiak évtizedek óta uralják a sprintszámokat. A futó a gyors fehér fiú címkét is elfogadta, és egyelőre élvezi, hogy nagy a felbuzdulás körülötte. „Amikor felpillantok, és látom, hogy a tömeg talpra ugrik, és videózni kezd, az nagyon felvillanyoz, ez az, amit szeretek a százban. Mindenki látni akarja, nagyon jó buli."

Boling egyszer azt nyilatkozta, hogy nem volt magától értetődő, hogy gyors, csak az edzések közben derült ki. Apja is hasonlót mondott:

Szeretném azt mondani, hogy mindezt a genetikájának köszönheti, de én olyan munkaalázatot még nem láttam senkitől, mint az övé.

Boling még általános iskolásként kezdett el atletizálni, hatodikos kora óta elég komolyan veszi az edzést és a versenyzést. Azt mondta, a magabiztosságát az edzésekből nyeri, mindig felkészülten áll rajthoz. Mióta szenzáció lett, egyre nagyobb rajta a nyomás, mindig jobb eredményeket várnak el tőle, de edzője szerint nagyon jól kezeli ezt a helyzetet. 

„Amikor ráébredtem, hogy milyen tehetséges, minden erőmmel azon voltam, hogy mindent tudjak a sprintekről és az ugrásokról. Biztosnak kellett lennem, hogy minden eszközöm megvan ahhoz, hogy segítsek neki elérni a célját. Olyan fajta fiatalember, aki mindenkiből a legjobbat hozza ki" – mondta Chad Collier edző. Boling elég jó alapokat kapott, fizikailag és technikailag is magas szintre jutott, előrébb jár a koránál. 

Az egyelőre még kérdéses, hogy melyik szám az, amiből Boling a legtöbbet akarja kihozni. Jövőre a Georgia Egyetem hallgatója lesz, az ottani edző, Petros Kyprianou veszi át a felkészítését.  Amikor ösztöndíjat ajánlottak Bolingnak, még 400-as futóként számítottak rá, de át kell gondolniuk a 100-as eredményei alapján, hogy mire is lesz érdemes specializálódniuk. 

Jelenlegi edzője valószínűleg a száz felé terelné. „Usain Bolt és Carl Lewis jut eszedbe. Hány ember tudja megnevezni, hogy ki nyerte a 4×400-at, 800 vagy a 400 métert? De a száz méter olimpiai bajnokának tudod a nevét."

Rovatok