Index Vakbarát Hírportál

Fair play díjas, összekapaszkodós futással indult az atlétikai vb

2019. szeptember 27., péntek 19:20 | aznap frissítve

Alig kezdődött meg a dohai atlétika-világbajnokság, máris fair play díjas eseménynek lehettünk tanúi. A férfi 5000 méter első előfutamában az utolsó előtti helyen álló Jonathan Busby elkészült erejével, végül az őt utolérő Braima Sunca Dabó vonszolta be az utolsó kétszáz méteren.

Az 5000 méteres előfutamban hamar kiderült, hogy az arubai és bissau-guineai versenyző nem lesz harcban a továbbjutásért, szabadkártyásként, nem szinttel kerültek be a legjobbak közé. 

Nem kezdődött őrült iramban a futás, de elég hamar lemaradtak, Dabót már két kilométernél lekörözték, Busby egy kicsit tovább bírta, de a táv végéig még egy körhátrányt összeszedtek. 

Busby mozgása végig darabosnak tűnt, majd 4750 méter után megálltak a lábai, nem bírt továbbmenni. Ekkor érkezett meg Dabó, aki nem hagyta ott ellenfelét, alákarolt és megindult vele. Az arubai lépni is alig tudott, egyre nagyobb erőfeszítésébe került társának cipelni. Végül lelassulva, de beküzdötték magukat a célig. Természetesen ekkor már a fél stadion talpon volt, és hatalmas ovációval köszöntötték őket. Dabó jutalma egyéni csúcs lett, de Busbyt végül kizárták, mert idegen segítséget fogadott el.

„A fő célom az volt, hogy az országomat képviseljem és megjavítsam egyéni rekordomat. Amikor rájöttem, hogy ez nem sikerül, azután eszembe se jutott megelőzni őt. Mindketten befejezhettük a versenyt és tisztelettel képviseltük országunkat. Nem figyeltem a nézők reakcióira, csak arra koncentráltam, hogy segítsek neki eljutni a célvonalig"  - nyilatkozta a verseny után Dabó.

A szám másik szenzációja az volt,  hogy a két előfutamból mind a három Ingebrigtsen fivér továbbjutott a döntőbe. Persze eddig a végkifejletig pár kanyar lemetn. Az első selejtezőben induló 19 éves Jakob negyedik helyezéssel kvalifikált. Nem volt könnyű futása, egyszer kilökték a pályáról, és a térdére is kaphatott egy rúgást, vérző sebe erre utalt. Végül utólag kizárták azért, mert elhagyta a pályát. A norvég szövetség ellenóvást nyújtott be, aminek a zsűri helyet adott, így Jakobot visszatették a döntőbe. A testvére így nem hiába mutogatták a hármas számot futásuk után.

A második futamból egyik bátyja, Filip az utolsó százon még vezetett, így kicsit kiengedve, harmadik hellyel érte el a döntőt, míg Henrik idővel kvalifikálta magát a 15 fős döntőbe.

Rovatok