Index Vakbarát Hírportál

Új országos csúcs született gerelyhajításban az atlétikai vb-n

2019. október 5., szombat 15:52

A dohai atlétikai világbajnokságon a gerelyhajítás selejtezőjében Rivasz-Tóth Norbert országos csúcsot dobott. A dobóatléta saját korábbi rekordját javította meg, az új csúcs 83,42 méter. Eredményével bejutott a világbajnokság 12 fős döntőjébe. Távolugrásban Nguyen Anasztázia lett döntős, Kozák Luca 100 gáton jutott be az elődöntőbe. 

A 23 éves Rivasz-Tóth 82,44 méteres ide legjobbal érkezett Dohába, amivel előzetesen nem volt sok esély bejutni a legjobb tizenkettő közé. Az első dobása után viszont kedvező helyzetbe került. Rivasz-Tóth jól beletalált a dobásba, gerelye elég közel esett le a 84 méteres selejtező vonalhoz. A kísérlete 83,42 lett, 34 centivel jobb, mint 2017-ben felállított országos csúcsa. Rivasz-Tóth akkor az U23-as Európa-bajnokságon döntötte meg Horváth Attila 2003-as rekordját.

A magyar dobó az első sorozat után a hatodik helyen állt a 16 fős selejtezőcsoportban, ami alapján volt esélye a döntőre. A fináléba a 84 méter feletti dobók, illetve a legjobb 12 eredménnyel rendelkező gerelyes juthat be. Rivasz-Tóth másodikra 81,06-ot, harmadikra 77,27-et dobott. A csoportjában végül maradt hatodik, de meg kellett várnia a második csoportot is, hogy kiderüljön, dobhat-e a döntőben. Ott három versenyzőnek sikerült megdobnia a szintet, és a szinten kívüliek is gyengébbek volta Rivasz-Tóthnál, aki így a kilencedik helyen jutott be a döntőbe, amit vasárnap rendeznek 18:55-től.

„Elég hosszú volt a szezon, kis túlzással görcsöltünk azon, hogy meglegyen a világbajnoksághoz szükséges 83 méter, ez elég sokáig ostromoltuk, de végül csak 82,44 jött össsze. Körülményes volt a kijutás, a vb előtt egy héttel derült ki, hogy jöhetek. Ezen a versenyen a pillanatnyi forma dönt. Az edzések alapján éreztem, hogy jó formában vagyok, de nem volt biztos, hogy három dobásból kijön a lépés. Hála istennek már az elsőben kijött, próbáltam még javítani, de kisebb technikai malőröket elkövettem. Azért stabilan dobtam, és nagyon örülök, hogy felnőtt magyar csúcsot dobtam. Ezek után bármi lehet az eredmény, nem fogok szomorkodni" – nyilatkozta Rivasz-Tóth.

Távolugrásban is van magyar döntős

Női távolugrásban Nguyen Anasztázia és Farkas Petra harcolt a döntőért. A selejtezőszint 6,75 méter volt, ami elég erősnek bizonyult, a 27-es mezőnyből csak hárman ugrották meg. Nguyen első ugása 6,41 lett, a másodikat belépte, a harmadik 6,54 lett, amivel a 11. helyen ment tovább. Farkas Petra legnagyobb ugrása 6,44 lett, ez összesítve a 23. helyre volt elég. 

„Ezt a vb-t lehetőségként fogtam fel, nem volt elvárás a döntőbe jutásom, nem volt nyomás rajta. A harmadik ugrásom után viszont nagyon izgultam, pedig nem volt más dolgom, mint nézni az eredményeket, még sokan ugrottak utánam. Az olimpia szempontjából fontos állomás, mert jól fizet pontokban. Készültem rá, hogy ha két nap kell ugrani, akkor meg tudjam oldani" – mondta Nguyen, akinek nincs is nagy távolugró múltja, két éve kezdett el rá igazán készülni, korábban sprinterként volt válogatott.

„Az egész évem jól sikerült, kezdve az U23-es Eb-n szerzett ezüsttel, folytatva a vb-szint teljesítésével, ez kicsit meg is lepett. Úgy jöttem ki, hogy tanuljak, megtanuljam, milyen a felnőtt légkör. Nem vagyok elégedetlen, nagyon sok nagy név is kiesett. Kicsit kizökkentem a második ugrásomnál, amikor Torie Bowie besétált elém, nem vette észre, hogy indulni akarok. Így aztán kicsit óvatosabban indultam el, és hiányzott a végén az a plusz, ami a nagy ugráshoz kellett volna" – összegzett Farkas Petra.

Kozák Luca 100 gáton ment tovább

A 100 gát előfutamaiban két magyar is szerepelt, futamonként a legjobb négy mehetett tovább, ezen kívül a négy legjobb idővel lehetett továbblépni a legjobb huszonnégybe. A harmadik futamban Kozák Luca 13,00 másodperccel a negyedik lett, míg a negyedik futamban Kerekes Gréta az ötödik lett 13,11-gyel. Az öt futam alapján kiderült, hogy éppen kicsúszott a 24-ből, 3 századon múlt, hogy ne 25. legyen.

„A 13,00 azért elég jó, de ennél még jobbat szeretnék. Nagy technikai problémám nem volt, de ez mégis csak egy első futás. Az volt a cél, hogy bejussak. Éreztem, hogy a 3-4. helyen vagyok, és megvan. Holnap már lehet még jobbat futni, nagyon remélem, hogy meglesz a 12,84-es olimpiai szint" – nyilatkozta Kozák.

„Az első gátba beleakadt a lábfejem, egy pillanatra átfutott rajtam, hogy csak ne essek el. Amerikában azt tanították nekem, hogy mindegy mi van, legyen eredmény a neved mellett. Utána jól lábra kaptam, nagyon jó a pálya, nagyon be is gyorsultam. Emiatt vissza is húztam kicsit magam, azt éreztem, hogy felszántom a gátakat. Reméltem, hogy 13,00 körül lesz, a 13,11 viszont nem jó, tudtam, hogy nem középdöntős idő. Az utolsó két versenyemen borzasztó rossz időket futottam, 13,66-ot engedtem meg magamnak a csapatbajnokságon. Ahhoz képest sokat javítottam, nem szégyellnivaló idő, de ennél több van bennem" – mondta Kerekes. A gátfutó elmondta, hogy számára nagyon hosszú volt a szezon, június óta próbál csúcsformában maradni, de úgy érzi, hogy mostanra elfáradt mentálisan.  „A versenynaptár nem igazodott ehhez a késői vb-hez, egész szeptemberben nem volt versenylehetőség. Sosem utaztam még ki úgy világversenyre, hogy négy hétig nem indultam sehol."

Rovatok