Index Vakbarát Hírportál

Eliud Kipchoge áttörte a kétórás álomhatárt maratonfutásban

2019. október 12., szombat 10:17

Eliud Kipchoge a világon elsőként futotta le két órán belül a 42,195 kilométeres maratoni távot. A bécsi kísérletben 1:59: 40  lett az ideje, közel két perccel jobb világcsúcsánál. 

Kipchoge reggel 8 óra 15-kor rajtolt el a bécsi Reichbrückéről, majd bő egy kilométer után fordult rá a Práterben (Bécs legnagyobb közparkja) található hosszú egyenesre, a Hauptallee-ra. A maratoni nagy része itt zajlott, négy kört teljesítettek rajta a futók. (A maraton közvetítését itt olvashatja el.)

Bécset a kedvező klímája miatt is választották, és a Práter sík és egyenes pályája is előnyös volt. A kísérlet előtt fontos faktornak nevezték a közönség erejét is, Kipchoge korábbi kísérlete meglehetősen steril körülmények között zajlott, és hittek abban, hogy energetizáló lehet a szurkolás. Ezt meg is kapta a futó, több ezren látogattak ki miatta a Práterbe, és elég nagy bulit is csaptak neki az utolsó körökben.

Kipchoge terve az volt, hogy végig 2 perc 50 másodperces kilométereket fut, amivel két órán belül kerülhet. Kipchoge világcsúcsa 2:01:39 volt, de két évvel ezelőtt egy hasonló kísérletben 2:00:25-öt is futott, úgy vélte, ezúttal nem fog kudarcot vallani.

A kenyai futása során végig felvezetést kapott, egyszerre hét iramfutó segítette, akik diktálták a tempót és csökkentették a légellenállást. Kipchogét öt csapat segítette, amelyek 4,8 kilométerenként váltották egymást az élen. 

A maratont végig viszonylag egyenletes tempóban teljesítette, kilométerei 2:48 és 2:52 között ingadoztak, egyszer sem tűnt úgy, hogy krízisben lenne, és a végére azért még futotta erejéből egy nagy hajrára is, 2:42-es utolsó ezer métert repesztett. A célban felesége várta, aki három gyermekével együtt életében először látogatott el férje versenyére.

Kipchoge és a kísérlet jelmondata az volt, hogy „Az embernek nincsenek korlátai", és ezt a kétórás határ áttörésével próbálta bizonyítani. A kenyai futó úgy vélte, hogy ha sikerül neki két órán belüli idő, akkor egy mentális gátat is áttör, és többen fogják majd követni.

Az 1:59:40-es idő mindazonáltal nem tekinthető világcsúcsnak, mert nem olyan szabályok szerint futották, mint amilyeket az atlétikai szövetség előír, de könnyen elképzelhető, hogy Kipchoge versenyben javítja majd tovább rekordját.

A futás utáni sajtótájékoztatón Kipchoge elmondta, hogy az utolsó méterek élete legjobb pillanata volt, nagy nyomás volt rajta, de ekkor tudatosult benne, hogy történelmet írt. „Négy hónapig készültem arra, hogy egy üzenetet küldhetek a világnak, hogy nincsenek korlátai az embernek." Azt mondta a futás előtti három óra élete legnehezebb időszaka volt, nagyon ideges volt, és gyengének érezte magát.  

Szerinte az iramfutók tökéletes munkát végeztek, futás közben végig jó állapotban érezte magát, nem ötven-ötven százalék volt, hogy sikeres lesz-e a kísérlete, vagy sem. Míg futott, igyekezett csak arra figyelni, mit csinálnak az iramfutók, nem akarta gyorsabb tempóra kényszeríteni őket. 

Rovatok