Index Vakbarát Hírportál

Mesebeli szponzori szerződést kapott a Harvardra készülő gimnazista

2023. március 10., péntek 13:57

Kovács Ferenc Somával négy hónapja készített interjút az Index, abból az alkalomból, hogy a szupertehetséges közép- és hosszútávfutó fiatalember felvételt nyert a Harvardra, a földkerekség legnagyobb presztízsű egyetemére. Az eltelt időben zajlott az élet, Fercsi – ahogy édesanyja szólítja a 18 éves srácot – készül az érettségire, futószalagon gyártja a korosztályos országos csúcsokat, a minap pedig fantasztikus szerződést kapott a világ legmenőbb sportszergyártójától. Tervei között ott szerepel az is, hogy szerencsés esetben képviselné Magyarországot a budapesti világbajnokságon.

Mire jó egy öregdiák látogatása?

„Egy régi, hőn áhított gyermekkori álom válik valósággá…”                                                                                                                     

Így kezdődik Kovács Ferenc Somának, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium végzős diákjának hétfői Facebook- és Instagram-bejegyzése. A 18 éves fiatalember már a Harvard Egyetem felvételt nyert hallgatójaként készül az érettségire, de közben gőzerővel építi atlétakarrierjét is. A veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesület atlétája hazánk egyik legjobbja 1500 és 3000 méteren, de nem ám csak az ifjúságiak, hanem a felnőttek között is. Hírneve már túljutott az országhatáron is, amire bizonyság a fent idézett poszt folytatása. 

                                   

„Hadd kezdjem ezt az egyedi bejegyzést egy rövid személyes történettel, ami tavaly áprilisban történt velem a virginiai Woodberry Forest  School nevű középiskolában. (Főhősünk ott járt gimnáziumba egy évet – a szerk.) Már a tanév vége felé történt, hogy az iskola Üzleti klub szakköre egy úgynevezett alumniprogram keretében öregdiákokat hívott meg, hogy beszéljenek szakmai sikereikről és karrierútjukról. Így találkoztam Stuart Hogue úrral az oregoni Portlandből, aki érdekes előadást tartott arról, hogyan lett a Nike alelnöke, miután végzett a Woodberry Forestben. Élénken emlékszem a beszédére, amely felkeltette érdeklődésemet és kíváncsiságomat. Azon a történelmi napon végül eldöntöttem, hogy egy nap biztosan a @nikerunning családhoz fogok tartozni… És most rendkívül nagy örömmel jelentem be, hogy nemrég aláírtam egy szerződést a Nike Europe BV-val. Mélyen megtisztelve érzem magam, hogy a vezetőség megbízott a Nike népszerűsítésében mind a pályán, mind azon kívül. Őszintén remélem, hogy hosszan tartó partnerségem legyen ezzel az illusztris márkával. Végül, de nem utolsósorban szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott az úton. Hamarosan találkozunk a mezei futó felnőtt és U20-as országos bajnokságon!” (Március 18-án lesz, Gödöllőn – a szerk.)

                                                        

Profilképe A magányos cédrus                                                                            

Eddig a bejegyzés, amelyet követően a diákként és atlétaként is különleges fiatalembert a budaörsi alma materében kerestük fel, négy hónappal első találkozásunkat követően. Felütésképpen nem a szenzációs szerződésről, még csak nem is korosztályos rekordjairól kérdeztük, hanem arról, hogy miért Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa van a profilképe helyén.                                                                                                                       

Ez nem az eredeti, hanem egy másolat, amit én festettem – magyarázta. – Méghozzá a Woodberry Forestben, ahol a második trimeszterben ez volt művészetből a vizsgamunkám. A művészettanárom, Mr. James Erickson, aki mellesleg amatőrként 2 óra 35 percet futott maratonon, szóval Mr. Erickson az asztalra kiszórta egy rakás híres festmény másolatát, és azt mondta, válasszunk ezek közül egyet, és fessük meg a saját replikánkat. Én viszont azt kértem, hadd készítsek másolatot egy magyar festő képéről, és legyen az az én vizsgamunkám. A Magányos cédrust választottam. Milyen az élet! Általánosban az egyik osztálytársamat Csontváry Kosztka Grétának hívták, a lány a nagy művész egyenes ági leszármazottja volt. 

                   

A jelek szerint tehát nemcsak a fiatalember különleges, hanem a vele megtörténő események is azok…

Kovács Ferenc Soma a téli fedett pályás szezont rögtön egy U20-as korosztályos csúccsal indította. Február 12-én 1500 méteren 3:43,31 perces idővel a 42 éve fennálló rekordot döntötte meg. Így a szabadtéri után most már a fedett pályás U20-as országos csúcs is az ő nevéhez fűződik ezen a távon.

                                                   

Szerdai találkozónkra három medáliával a kezében érkezett, a 2023-as fedett pályás szezon éremtermésével. Kronológiai sorrendben haladva az első egy bronz, az országos felnőtt bajnokságon 1500 méteren 3:48 perces, szerinte nem túl jó idővel lett harmadik. A rá következő napon 3000-en második lett 8:05 perces hatalmas egyéni és korosztályos csúccsal. Végül egy héttel később az U20-as ob-n győzött 3000 méteren 8:14 perces idővel, azért csak ennyivel, mert nem tudták megszorítani, a második helyezettre egy kört vert. 

                        

Különleges terveim vannak erre a nyárra – jelezte a 18 éves tehetség. – Nem mondtam le arról, hogy kivívjam az indulást a budapesti atlétikai világbajnokságon 1500 méteren, de nem ez a fő cél, hanem a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság. Amit eredetileg Kolozsváron rendeztek volna, kár, hogy áttették a Szentföldre, mert Erdélybe jóval több ismerősöm el tudott volna menni. Itt, az Eb-n a dobogós helyezés megszerzése a célom.

 
 
 

Még a budapesti vb is a pakliban van

Az egész felkészülésüket az augusztus 7-én kezdődő U20-as Eb-re hegyezik ki, ami bő egy héttel előzi meg az augusztus 19-én rajtoló budapesti vb-t. 

Nem teljesen reménytelen megcéloznom a felnőtt vb-t, de ehhez nívós versenyeken kell indulnom előzőleg. Vagy megfutom a borzasztó erős szintidőt, a 3:34.20 percet, vagy a helyezések, vagyis a pontok gyűjtögetésével tudom kvalifikálni magam. Konzultálnom kell edzőmmel, Tóthné Stupián Anikóval és menedzseremmel, Babinyecz Józseffel, hogy megfelelő versenyprogramot állítsunk össze a számomra. 

Kovács Ferenc november óta dolgozik Babinyeczcel, a legnevesebb hazai menedzserrel.

Idén decemberben lesz alkalmam futni a leggyorsabb amerikai fedett pályán, a Boston University rekortánján, ahol szeretnék rekordot teljesíteni 3000 méteren is – mondta az ifjú atléta, aki a kitűzött csúcsdöntés idején már bőven harvardi diák lesz. – Ez a verseny nem sokkal az Egyesült Államok mezeifutó-bajnoksága után lesz, tehát megfelelő alap-állóképességgel fogok már rendelkezni.

A több mint ígéretes sportoló edzésprogramja már-már megközelíti a zseniális olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvég Jakob Ingebrigtsen adagjait. Van például egy olyan tréningje, amikor tizenötször 400 métert fut egyperces pihenőkkel, tejsavasodási küszöbértékre. Amúgy nem Ingebrigtsen, hanem a 800-as világcsúcstartó David Rudisha a példaképe. Még kisgyerekként, 2016-ban megkérte édesanyját, hogy írjon levelet Gyulai Mártonnak, a magyar szövetség főtitkárának azzal a kéréssel, hogy segítsen összehozni egy személyes találkozót a kenyaiak kétszeres olimpiai és világbajnokával a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Bajnokságon.

A találkozó létrejött, és a kis kovács fercsi menthetetlenül megfertőződött az atlétika vírusával…

Érdekes egyébként, hogy a sport mellett mennyire érdeklődik a képzőművészet iránt. A Woodberry Forest High Schoolban megfestette Leonardo és Michelangelo önarcképeinek a replikáit, és az okostelefonjában őrzött képeket látva kiváltotta minden elismerésünket. 

Sokszor este kilenc után is bejártam a suli műtermébe, és festegettem a magam gyönyörűségére. Semmi sem volt bezárva, szigorú becsületkódex volt érvényben, zéró toleranciával: nem lopunk, nem csalunk, nem hazudunk, ha bárkit rajtakaptak, akkor azt azonnal kirúgták. Volt, hogy valamelyik társam puskázott a vizsgán, azonnal el kellett hagynia az iskolát. 

Fercsi bevallotta, hogy számára egyformán fontos a sport és a tanulás, nem szeretne választani köztük. A képzőművészet (festés, rajzolás, szobrászat) azonban egy olyan hobbi, amelyben kikapcsolódik, kreatív énje tud ebben érvényesülni, és szabadon alkothat.

Babinyecz József kulcsszerepben

És akkor most a Nike-szerződésről! Egy alkalommal Stuart Hogue, a Woodberry Forest egyik öregdiákja tartott előadást arról, hogyan lett idővel a Nike alelnöke az Oregon állambeli Portlandben. A magyar gimnazista akkor határozta el, hogy egyszer ő is a „pipás” márka csapatának tagja lesz. 

Tavaly novemberben vette fel a kapcsolatot az oregoni céggel Babinyecz József, aki remek nexusait felhasználva felterjesztette a szponzorációs kérelmet. Novemberben volt egy MASZ-gála, ott ejtette el a menedzser, mintegy mellékesen, hogy talán lesz valami a Nike-szerződésből.

Akkor legalább kétszázra felugrott a vérnyomásom – emlékezik Kovács Ferenc. – Tudni kell, hogy nagyon kevés U20-as atlétát szponzorál a Nike, Európából legfeljebb öt-hat versenyzőt, nagyon nehéz volt bekerülnöm közéjük, de sikerült. Magyarországról én vagyok az egyetlen. 

Ezen a ponton felmerül a kérdés, vajon az NCAA, az amerikai egyetemi sportszövetség már-már irracionálisan szigorú amatőrszabálya lehetővé teszi-e a szponzorációt egy egyetemi hallgató esetében.

Nos, három évvel ezelőttig ez még valóban tiltott volt, méghozzá zéró toleranciával, de ma már évi tízezer dolláros összeghatárig megengedett.

Ez részben sportszerekben értendő, részben pénzben, de az együttes érték nem haladhatja meg az évi tízezer dollárt, azaz nagyságrendileg 3,6 millió forintot. A szerződés február közepén érkezett meg, de csak a Harvard Egyetem jóváhagyását követően lehetett aláírni.

Azok a cuccok, amiket most rajtam látnak, már az első szállítmányból származnak, és mivel az európai központ szponzorál, a sportszerek pillanatok alatt megérkeztek Hollandiából – mosolyodik el az érettségire készülő fiatalember, aki szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Harvardon.

De addig is a legközelebbi cél a március 18-án esedékes mezei futó országos bajnokság megnyerése.

(Borítókép: Kovács Ferenc Soma. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok