Index Vakbarát Hírportál

Balzsay bukásra állt, de lerohanta Sartisont

2012. április 22., vasárnap 00:43

Amatőrben Balzsay Károly kétszer is legyőzte Dmitri Sartisont, a schwerini bokszgálán sokáig úgy tűnt, ezúttal nem ő lesz a győztes, de az utolsó menetben előbb padlóra küldte, majd húsz másodperccel a vége előtt úgy megsorozta, hogy a bíró nem engedte tovább a küzdelmet. A pontozás Sartison sikerét hozta volna, a legjobbkor kapcsolt rá Balzsay, és mentette meg karrierjét.

Balzsay Károly augusztus végén az ukrajnai Donyeckben, a hazai Sztanyiszlav Kastanov ellen szerezte meg a WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Ezen a meccsen maradandó halláskárosodást szenvedett, utána gerincsérv is kínozta a 32 éves magyart, ezért pár hónapja úgy tűnt, visszavonul a profi boksz egyetlen jelenlegi magyar világbajnoka.

Nem így lett, mert klubja, a hamburgi Universum úgy gondolta, a korábban ugyanezt a reguláris címet birtokló Dmitri Sartisonnak megadja a lehetőséget, hogy térdműtéte után megmutassa erejét. Egyúttal a klub le is tesztelhette, a két sérülékeny bunyós közül melyik a felkészültebb.

Az első menetben nem sok minden történt, a második menetet Balzsay pár szép ütéssel elvihette, a harmadikat viszont semmiképp, mert statikus volt, míg a kazah származású Sartisonnak voltak pontos ütései.

A negyedikben úgy látszott, talán felpörögnek az események, de csak tíz másodpercig volt igazi küzdelem, utána visszaesett a színvonal és a tempó is, és érződött, hogy a két bokszoló igencsak ismeri egymást, emellett Balzsay fordított alapállása miatt leginkább egymás lábát taposták.

A 32 éves Balzsay az ötödik menetben is beszűkült, keveset mozgott, ellenfele ütései pedig befértek kettős fedezéke közé. Válasza ellenben nem volt.

A hatodikban is szembetűnő volt, hogy ugyan közel voltak egymáshoz, de a magyar nem használta a felütéseket, horgokat, inkább az egyeneseket erőltette. Sartison viszont kombinációkat ütött, sokszor talált, igaz, az utolsó fél percre kifulladt, és nagy pofonokat kapott.

A nyolcadik menet átmeneti változást hozott a meccsben, sikeres közbeütései voltak a magyarnak, de Sartison aktivitása nem tört meg, megtartotta dinamikusságát.

A folytatásban sem változott a meccs képe, Balzsay keveset ütött, és még azok sem voltak igazán pontosak. Ha sikerült is találnia, azonnal reagált rá Sartison.

Az utolsó menet előtt nyilvávaló volt, csak kiütéssel nyerhet a magyar, és húsz másodperc után egy hatalmas ütéssel betalált. A fáradó Sartison padlózott, Balzsay azonban nem rohanta le, mígnem körülbelül negyven másodperccel a vége előtt olyan finist mutatott be, amivel megmentette a meccset. Húsz másodperccel a gong előtt már csak szédelgett Sartison, sorra szedte be az ütéseket, a bíró pedig nem hagyta, hogy tovább sorozza Balzsay.

Sartisonnak 20 másodperc hiányzott a győzelemhez, mert pontozással egyértelműen ő állt jobban, Balzsay a legjobbkor, egyben az utolsó pillanatban indította meg mindent elsöprő hajráját. Sartisonnak 30. profi mérkőzésén ez volt a második veresége, Balzsay huszonhetedik meccsén huszonötödik győzelmét érte el.

A következő meccsén egy fiatal angol jöhet, de nem tudta megmondani, ki ő.

Rovatok