Index Vakbarát Hírportál

Másodjára kellett elhalasztani a Fury-Wilder-trilógia zárómeccsét

2020. április 29., szerda 19:02

Újabb halasztás után október 3-a helyett valamikor az év utolsó két hónapjában csaphat össze a ringben egymással harmadik alkalommal a Boksz Világtanács (WBC) brit nehézsúlyú világbajnoka, Tyson Fury és az amerikai Deontay Wilder.

Bob Arum, Fury menedzsere a Sports Illustratednek szerdán árulta el, hogy a koronavírus-járvány miatt már másodszorra tolják el a Wilder-Fury-trilógia zárómeccsét (amit korábban július 18-ára tűztek ki).

A két nehézsúlyú klasszis először 2018 decemberében mérkőzött meg egymással, akkor úgy alakult ki a döntetlen, hogy a meccset végig Fury irányította, de utána a legendás KO-művész Wilder a 12. menetben irtózatosan leütötte Furyt. A brit azonban Rocky Balboaként nem csak hogy felállt, de végig is bunyózta a meccset. Csakhogy hiába vitt el a brit legalább kilenc menetet, a három pontozóbíró háromfelé ítélt, ami összességében egy megosztott pontozásos döntetlent eredményezett.

A visszavágón azután Fury nem adott esélyt Wildernek, magabiztosan sorozta az amerikait, és okos fogásokkal kezeit is lefárasztotta, majd a hetedik menetre annyira szétverte, hogy a bíró pont akkor állította le a meccset, amikor Wilder stábja amúgy is bedobta volna a törölközőt.

Hiába tűnt úgy, hogy a párharc egyértelműen eldőlt, a szerződésben szerepel egy bizonyos „trilógia-záradék”, miszerint a vesztesnek harminc napon belül jogában áll egy kötelező visszavágót kérni. Ezt Wilder annak ellenére aktiválta, hogy Fury szívesen továbblépne, nyilatkozatai szerint karrierje akkor lenne teljes, ha találkozhatna honfitársával, a jelenleg három vb-övet (WBA, IBF, WBO) birtokló Anthony Joshuával. Erre a meccsre azonban még várni kell, mivel utóbbi a bolgár Kubrat Pulev ellen lép szorítóba, jelen állás szerint június 20-án a Tottenham vadonatúj londoni stadionjában, azonban szinte biztos, hogy ez a meccs is hónapokat fog csúszni.

Ha mindkét brit öklöző megvédi vb-címeit és egymással is megmérkőzik, a szintén brit Lennox Lewis óta először lehet a királykategóriának vitathatatlan (azaz minden nagy bokszszervezet övét begyűjtő) világbajnoka.

(Borítókép: Al Bello/Getty Images)

Rovatok